Λευτέρης Αβραμάκης: «Να γίνουν προσλήψεις με βάση την εντοπιότητα και για το Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας»

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρη Αβραμάκη,  δεκαέξι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή αναδεικνύοντας τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κατάστημα Κράτησης στη Νιγρίτα Σερρών. 

Οι Βουλευτές με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο Κατάστημα Κράτησης στη Δράμα, όπου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ανακοινώθηκε η πρόσληψη 258 ατόμων με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

  • Το Κατάστημα Κράτησης στη Νιγρίτα Σερρών είναι το μοναδικό που ενώ λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν γίνει οι προκηρύξεις για την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού στελεχών με κριτήριο την εντοπιότητα λόγω του ότι βρίσκεται στην παραμεθόριο. Λειτουργεί κατά βάση με αποσπάσεις και μεταθέσεις. 
  • Δεν έχουν καλυφθεί ποτέ στο σύνολό τους οι οργανικές θέσεις και ιδίως μετά την αποχώρηση των πρώην δημοτικών αστυνόμων το ανθρώπινό δυναμικό έχει μειωθεί υπερβολικά
  • Η προκήρυξη 6Κ/2018 που έβγαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε μεταξύ άλλων την τοποθέτηση στη Νιγρίτα 32 σωφρονιστικών υπαλλήλων, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης
  • Η πρόσληψη εξωτερικών φρουρών που είχε προγραμματίσει και προετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την στελέχωση των Καταστημάτων Κράτησης όλης της χώρας, παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου και δεν προκηρύσσεται
  • Το κατάστημα κράτησης Νιγρίτας είναι σταθερά υποστελεχωμένο και αναμένεται να αποδυναμωθεί περισσότερο καθώς δρομολογείται η αποχώρηση και άλλων στελεχών του. 
  • Αντίθετα ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων έχει παγιωθεί με περισσότερα από 100 άτομα να κοιμούνται στο πάτωμα. Οι συνθήκες συνωστισμού που επικρατούν σταθερά τους τελευταίους μήνες προκαλούν διαρκώς συγκρούσεις μεταξύ των κρατουμένων. 
  • Το άνοιγμα του νέου καταστήματος κράτησης στη Δράμα, θα φιλοξενήσει κατά προτεραιότητα τους κρατούμενους στο Δομοκό, κατά συνέπεια δεν προβλέπεται ουσιαστική αποσυμφόρηση της Νιγρίτας.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλούν την κυβέρνηση να εγκαινιάσει και το κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας, με την ελπίδα να συνοδευτεί η τελετή εγκαινίων με τις ανάλογες ανακοινώσεις προσλήψεων.

Καλούν επίσης τη κυβέρνηση να απαντήσει για τους λόγους καθυστέρησης ολοκλήρωσης της προκήρυξης 6Κ/2018, να απαντήσει τι θα γίνει με τις υπόλοιπες προσλήψεις που είχε προγραμματίσει και προετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν υλοποιήθηκαν λόγω των εκλογών και καλούν τη κυβέρνηση να δρομολογήσει τις αναγκαίες προσλήψεις για όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, ταυτόχρονα με την προκήρυξη των προσλήψεων που ανακοίνωσε για το νέο κατάστημα της Δράμας. 

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:   

«Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν το Νομό Σερρών δεδομένο και μονίμως αρνούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες του.

Ο Νομός Σερρών είναι ο μοναδικός Νομός της παραμεθορίου όπου λειτουργεί Κατάστημα Κράτησης χωρίς να έχει γίνει διαγωνισμός για την πρόσληψη υπαλλήλων με κριτήριο την εντοπιότητα, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Λειτουργεί με αποσπάσεις και μεταθέσεις.

Απαιτούμε άμεσα να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές του θέσεις και όσες πρόκειται να κενωθούν το επόμενο διάστημα και να προσληφθούν Σερραίοι. Απαιτούμε να ολοκληρωθεί η προκήρυξη 6Κ/2018 που καθυστερεί αδικαιολόγητα και να προχωρήσει ο επίσημος σχεδιασμός για την κάλυψη όλων των αναγκών των καταστημάτων κράτησης. Ας κάνει η κυβέρνηση εγκαίνια και στη Νιγρίτα προκειμένου να πάρει και ο Νομός Σερρών τα αντισταθμιστικά οφέλη που δικαιούται λόγω της φιλοξενίας του Καταστήματος Κράτησης.

Η μόνη κυβέρνηση που ξεκίνησε τις διαδικασίες πρόσληψης του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ας ολοκληρωθεί τουλάχιστον ο προγραμματισμός εκείνης της περιόδου. Περισσότερο από ένα χρόνο αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση μιας προκήρυξης, είναι ο απολογισμός του επιτελικού κράτους της ΝΔ και για τα καταστήματα κράτησης». 

Οι Βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση είναι οι Αβραμάκης Ελευθέριος, Γιαννούλης Χρήστος, Γκιόλας Γιάννης, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Καφαντάρη Χαρά, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Νοτοπούλου Κατερίνα, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Πούλου Παναγιού, Ραγκούσης Γιάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, Τζάκρη Θεοδώρα, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: