Λευτέρης Αβραμάκης: Ο στόλος των περιπολικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών χρειάζεται άμεση ανανέωση

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών προς πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για την ανεπαρκή διάθεση περιπολικών στον Νομό Σερρών με αποτέλεσμα την μεγάλη δυσκολία εξυπηρέτησης των αναγκών της περιοχής, δήλωσε:

«Ο Νομός Σερρών αποτελεί περιοχή που χρήζει ιδιαίτερης αστυνομικής παρουσίας για την διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών.

Η μεγάλη έκταση, η θέση της στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η έξαρση εγκληματικών φαινομένων κάνουν επίκαιρο και επιτακτικό το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ενίσχυση της Αστυνομίας αφενός μεν σε έμψυχο δυναμικό αφετέρου και κυρίως σε υλικές υποδομές.

Παρόλα αυτά κι ενώ η πραγματοποίηση του διαγωνισμού για την υλοποίηση του 4ου υποέργου με τίτλο «Ενεργητική Οδική Ασφάλεια των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου» στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 εξασφάλισε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 35 οχήματα, η Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών έλαβε μόνο 2 από αυτά, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη που έλαβε 23.

Είναι προφανές, λοιπόν, πως κατά τη διανομή των οχημάτων στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία δεν ελήφθησαν υπόψιν από το αρμόδιο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας τα δεδομένα εκείνα που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεση ανανέωση του στόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών.

Δεν ελήφθη καταρχήν υπόψιν πως η Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών έχει 15 υφιστάμενες υπηρεσίες, οι οποίες αστυνομεύουν πληθυσμό σχεδόν 200 χιλ. κατοίκων.

Αγνοήθηκε παντελώς ότι οι υπηρεσιακές ανάγκες καλύπτονται αναγκαστικά από συμβατικά οχήματα, τα οποία εξασφαλίζει η Διεύθυνση από τις κατασχέσεις, και όχι από καινούργια έγχρωμα υπηρεσιακά περιπολικά.

Δεν συνυπολογίστηκε ότι τα οχήματα που έχει στη διάθεσή της η ως άνω Διεύθυνση – είτε συμβατικά είτε υπηρεσιακά – είναι απαρχαιωμένα, σχεδόν μη λειτουργικά και επικίνδυνα, ώστε να αδυνατούν να ανταποκριθούν σε ανάγκες αυξημένων απαιτήσεων, όπως είναι για παράδειγμα οι καταδιώξεις.

Παραβλέφθηκε το μεγάλο και μη αντιμετωπίσιμο κόστος συντήρησης που απαιτείται, αφού λόγω της παλαιότητας τα οχήματα εμφανίζουν συνεχώς αβαρίες.

Δεν ελήφθη υπόψιν ότι ο Νομός Σερρών είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση και δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό Νομός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε η αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών απαιτεί εύλογο αριθμό περιπολικών σε καλή κατάσταση.

Δεν ελήφθη υπόψιν πως ο Νομός Σερρών είναι πύλη εισόδου για όλη την Ευρώπη, γεγονός που παράγει αυξημένη εγκληματικότητα ιδίως αναφορικά με παραβάσεις για ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, παράνομες εισόδους κ.α. και συνεκδοχικά έχει αυξημένες ανάγκες αστυνομικής παρέμβασης. 

Ο στόλος των οχημάτων, όμως, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας για την επίτευξη του έργου της αστυνομίας.

Λευτέρης Αβραμάκης: Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει, λοιπόν, να λάβουν όλα τα παραπάνω υπόψιν και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον Νομό μας.

Οι επιτυχίες που σημειώνει η Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών δεν πρέπει να προκαλούν εφησυχασμό.

Λευτέρης Αβραμάκης: Βασίζονται στην αυτοθυσία και την μεγάλη προσπάθεια των αστυνομικών υπαλλήλων και της διοίκησης.

Για το λόγο αυτό χρήζουν άμεσα ενθάρρυνσης, αλλά και της αναγκαίας και απαιτούμενης υλικής υποστήριξης.

Για να συνεχίσουν στην ίδια πορεία θεμελίωσης του αισθήματος ασφάλειας στους Σερραίους πολίτες.

Για να παραμείνουν στον ίδιο δρόμο των συνεχών επιτυχιών.

Πρέπει, λοιπόν, στην επόμενη υλοποίηση υποέργου του ΕΣΠΑ, που αναμένεται εντός των επόμενων μηνών και θα αφορά στην προμήθεια περιπολικών, να ληφθούν υπόψιν όλα τα παραπάνω ώστε να τεθεί ως προτεραιότητα η διάθεση στην Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών όσο το δυνατόν περισσότερων οχημάτων.» 

Διαβάστε για τον ΣΥΡΙΖΑ: