Λευτέρης Αβραμάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σε καλύτερο επίπεδο από ότι τις παρέλαβε

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, στην ομιλία του στη Βουλή στο νομοσχέδιο για «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικής Άμυνας» μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες παρέδωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Άμυνα σε καλύτερο επίπεδο από ότι τις παρέλαβε.

Κατάφερε να συντηρήσει και να ενισχύσει τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα, να βελτιώσει την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και να πετύχει την συμφέρουσα για την Ελλάδα και για την εθνική μας άμυνα συμφωνία αναβάθμισης και υποστήριξης των F -16 και των Mirage της πολεμικής μας αεροπορίας.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόλυτη σύμπνοια με την φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων λοιδορήθηκε από τα στελέχη της ΝΔ τα οποία αδυνατούσαν να δουν έξω από το στενό κομματικό τους συμφέρον.

Σήμερα, ευτυχώς αποδέχονται αυτή τη συμφωνία.

Σκόπιμη είναι η αναφορά στην κατάσταση που είχαν περιέλθει οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα οπλικά μας συστήματα από τις κυβερνήσεις της χρεοκοπίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την κατασπατάληση των δημοσίων πόρων και το πάρτυ που είχε στηθεί και στα εξοπλιστικά προγράμματα. 

Σήμερα και τυπικά η ΝΔ αναγνωρίζει ότι αυτή ήταν η βέλτιστη δυνατή συμφωνία για τη χώρα αφού καλύπτει τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας και δίνει τη δυνατότητα διατήρησης της ισορροπίας εξοπλισμών με την Τουρκία.

Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν θα αποκτήσει όπως φαίνεται τα F-35 ενδεχομένως να αποκτήσει η Ελλάδα και υπεροπλία όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Η προσπάθεια όλων μας πρέπει να είναι στην διατήρηση της ισορροπίας στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να δημιουργήσει ένα σημαντικό δημοσιονομικό απόθεμα αυξάνοντας ταυτόχρονα την χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους και αναδιανέμοντας σημαντικά ποσά μέσω του κοινωνικού μερίσματος.

Η ΝΔ αντί να ακολουθεί αυτό το υπόδειγμα χρηστής διακυβέρνησης βιάζεται να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα της οικονομικής ελίτ σπαταλώντας τα ταμειακά διαθέσιμα και μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες.

Οφείλουμε να σχεδιάσουμε σε βάθος χρόνου και να προγραμματίσουμε σωστά την αξιοποίηση των πόρων για τις ανάγκες της Εθνικής μας Άμυνας».   

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε ότι:

«Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει επιτέλους να αρχίσει να ομολογεί επίσημα και δημόσια ότι το κράτος που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που παρέλαβε. Ότι η χώρα που παρέλαβε είναι πολύ πιο ισχυρή από αυτή που παρέδωσε.

Η ενότητα που χρειάζεται η χώρα και ο λαός απέναντι στους κινδύνους που υπάρχουν δεν μπορεί παρά να σφυρηλατηθεί με αλήθειες.

Και είναι αλήθεια ότι η περίοδος διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια περίοδος χρηστής διαχείρισης και ευθύνης.

Το ότι η χώρα αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι επικεντρωμένη στον κίνδυνο της Ανατολής και να μην διασπά αχρείαστα τις δυνάμεις της είναι μια επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ότι η χώρα είναι σε επαφή και ουσιαστική συμμαχία με τις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, είναι μια επιτυχία της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ότι έστω και με καθυστέρηση η νέα κυβέρνηση αξιοποιεί το διπλωματικό κεφάλαιο και τις σχέσεις που χτίστηκαν στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των αμοιβαίων συμφερόντων είναι ένα κέρδος για τη χώρα». 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε σε ένα συναινετικό νομοσχέδιο να φέρνει μια ρύθμιση που αυξάνει τελικά τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναθέτοντας ρόλο εθνικού συντονιστή για το μεταναστευτικό στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος υπάγεται για αυτόν του τον ρόλο απευθείας στον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικά υποστήριξε ότι:

«Σε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να υπερψηφιστεί καθολικά από την Βουλή, φέρνετε μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, με πολύ σοβαρά θέματα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ουσιαστική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

Δεν πρόκειται για απλή ρύθμιση και υπήρχε ο χρόνος να συζητηθεί δεδομένου ότι είχε σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και άρα υπήρχε ο χρόνος να έρθει και στην επιτροπή.

Το κάνατε εν κρυπτώ και αυτό δυναμιτίζει τη συναίνεση σε ένα κρίσιμο τομέα όπως είναι η Εθνική μας Άμυνα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τόνισε:

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια των άσκοπων καθυστερήσεων.

Ο κίνδυνος είναι παραπάνω από ορατός.

Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τα χειρότερα είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες τις δυνατότητες.

Μέσα από την διπλωματία και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από βασικές συναινέσεις θα αναγκάσουμε και τον πιο απερίσκεπτο στην απέναντι πλευρά, να αναλογιστεί τους κινδύνους που κρύβει για τον ίδιο και τη χώρα του την Τουρκία η συνέχιση της επιθετικής και προκλητικής πολιτικής που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες ο Ερντογάν».

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here