Λευτέρης Αβραμάκης: Η κατοχύρωση Turkaegean στην Ε.Ε καταδεικνύει ότι η ΝΔ αδυνατεί να σταθεί απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Η κατοχύρωση του όρου Turkaegean στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταδεικνύει δυστυχώς ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί να σταθεί απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ο λαλίστατος αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης, κ Γεωργιάδης, που θα έπρεπε έγκαιρα να έχει αντιδράσει και να έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ανακόψει αυτή την εξέλιξη, επιχειρεί να αποκρύψει για μια ακόμη φορά την ανεπάρκεια που τον χαρακτηρίζει διατάσσοντας ΕΔΕ που θα ρίξει τις ευθύνες σε κάποιους υπαλλήλους. Το αποτέλεσμα όμως παραμένει και αυτό είναι ότι η Τουρκία θα καπηλεύεται τον όρο Αιγαίο χαρακτηρίζοντάς το τουρκικό, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις προσπάθειές της να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Η εκ των υστέρων αναγνώριση του λάθους δεν επιλύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Το μόνο που αποδεικνύει είναι το πόσο επικίνδυνη είναι μια κυβέρνηση που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την επικοινωνία στο εσωτερικό και έχει αφήσει «στα συρτάρια» τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τη χώρα. 

Ακόμη πιο επικίνδυνες όμως είναι οι εξελίξεις με την Τουρκία όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για τα οποία η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εμφανίζονται ικανοποιημένοι. 

Η μη αντίδραση της Ελλάδας στα όσα διεκδικούσε η Τουρκία έχει δυστυχώς τα εξής αποτελέσματα:

  1. Σουηδία και Φιλανδία δεσμεύονται να πωλούν όπλα στην Τουρκία και να μην υποστηρίζουν εμπάργκο όπλων εναντίον της. Πρακτικά, κατέληξε στις καλένδες η προσπάθεια επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από την ΕΕ λόγω των προκλητικών – εχθρικών της ενεργειών στο Αιγαίο. 
  2. Το Μνημόνιο Συνεργασίας Τουρκίας – Φιλανδίας – Σουηδίας περιλαμβάνει δέσμευση στήριξης και συνεργασίας απέναντι σε απειλές ασφαλείας και προσέγγιση από την πίσω πόρτα με την πρωτοβουλία στενότερης ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας PESCO που ακυρώνει αυτόματα κάθε πλεονέκτημα ελληνικής συμμετοχής. Πώς εμφανίζεται ικανοποιημένη η κυβέρνηση από αυτή την εξέλιξη είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί στον ελληνικό λαό. 
  3. Η βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την αναβάθμιση των τουρκικών F16 παρά το γεγονός ότι η Τουρκία ούτε συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ούτε έχει σταματήσει να απειλεί ευθέως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα.
  4. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει πως στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα που θέλει να ιδρύσει ο Μακρόν ως προθάλαμο για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να υπάρχει και «η κρίσιμη συμμετοχή της Τουρκίας»

Τέλος είναι σαφές σε όλους ότι η μη επανάληψη των προκλητικών θέσεων του Ερντογάν για το Αιγαίο στη Σύνοδο Κορυφής, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση αλλαγή πολιτικής. Αντίθετα, οι προτροπές για ειρηνική επίλυση των διαφορών και η πολιτική των ίσων αποστάσεων που τήρησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, ακυρώνουν στην πράξη και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα, για τα οποία πανηγύριζε η ελληνική κυβέρνηση. 

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν καμία στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Η απουσία αυτής της στρατηγικής και η προώθηση της λογικής του «προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου», αφήνουν έκθετη τη χώρα σε μεγάλους κινδύνους. 

Ανεξάρτητα από τον χρόνο των εκλογών που όποτε και αν γίνουν θα δώσουν τέλος στην ΙΧ πολιτική του κ Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να ενημερώσει υπεύθυνα το σύνολο του ελληνικού λαού για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε αλλά και να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να αποφασιστούν από κοινού οι πολιτικές που οφείλει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να προστατευτεί από την τουρκική επιθετικότητα και να μπει ένα τέλος στις προσπάθειες αναθεωρητισμού στην ευρύτερη περιοχή.