Λευτέρης Αβραμάκης: Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της στα παιχνίδια στην αγορά ενέργειας

Τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης σε ότι αφορά την αγορά ενέργειας αναδεικνύουν με ερώτησή τους στη Βουλή 48 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι μέσα στον Αύγουστο εκτινάχθηκαν οι τιμές χονδρικής στην αγορά ενέργειας ξεπερνώντας τα 154 €/MWh, τριπλάσιες δηλαδή σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο και πλέον οι υψηλότερες στην ΕΕ. Το γεγονός αυτό όπως παραδέχτηκαν ο νυν και ο πρώην Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΝΔ, οδηγεί σε ακραίες ανατιμήσεις ακόμα και κατά 50% των λογαριασμών ρεύματος τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, συμπαρασύροντας ανάλογα και μια σειρά προϊόντων.

Οι Βουλευτές μάλιστα υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 που οι τιμές της αγοράς ρεύματος ήταν χαμηλότερες, επέτρεψαν την αισχροκέρδεια των παρόχων ενέργειας επιτρέποντας χρεώσεις ακόμα και τέσσερις φορές πάνω από την τιμή χονδρικής.

Οι Βουλευτές ζητούν να ληφθούν μέτρα για την αυστηρή επιτήρηση της χονδρεμπορικής αγοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, να αντιμετωπιστεί η χειραγώγηση των χονδρικών τιμών ρεύματος και οι ολιγοπωλιακοί όροι αγοράς που διαμορφώνονται στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος και να διασφαλίσει ότι οι ιδιαιτέρως υψηλές τιμές του τελευταίου τριμήνου δε θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προκαλέσει αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και έχει επιτρέψει κερδοσκοπικά παιχνίδια και αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών.

Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία δεν αντέχουν ανατιμήσεις έως και 50% στους λογαριασμούς ρεύματος που ήδη έχουν αυξηθεί υπερβολικά από το Σεπτέμβριο του 2019. Δεν γίνεται οι καταναλωτές να πληρώνουν ακριβά το ρεύμα όταν οι τιμές χονδρικής ανεβαίνουν και να μην μειώνονται οι λογαριασμοί ούτε όταν οι τιμές πέφτουν.

Ούτε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ούτε η υψηλή ζήτηση του Αυγούστου, ούτε η άνοδος των τιμών των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα, ούτε οι τιμές του φυσικού αερίου δεν δικαιολογούν να έχουμε στην Ελλάδα τις υψηλότερες τιμές της ΕΕ. Πρόκειται για παιχνίδια στο χρηματιστήριο της ενέργειας που ανέχεται η κυβέρνηση. Οι ολιγοπωλιακές πρακτικές πολλαπλασιασμού των κερδών μπορεί να είναι ανεκτές από τους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού δεν θα γίνουν ανεκτές όμως από μια κοινωνία που διαρκώς καλείται να πληρώνει την ανικανότητα, την προχειρότητα και τις δοξασίες της κυβέρνησης της ΝΔ»