06/12/2022
9.3 C
Serres

Λευτέρης Αβραμάκης: Ανεξέλεγκτη η ύφεση λόγω των κυβερνητικών πολιτικών

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου του 2020, όπου αποτυπώθηκε ύφεση ρεκόρ 15,2%, δήλωσε:

«Η ύφεση που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ που έφτασε το 15,2% διαψεύδει όλα τα σενάρια που διακινεί εδώ και μήνες η κυβέρνηση παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι δεν βλέπουν την πραγματικότητα.

Λευτέρης Αβραμάκης: Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και εγώ προσωπικά είχαμε τονίσει κατ΄ επανάληψη δημόσια, ότι η ύφεση λόγω του lockdown θα φτάσει το 15% και ότι χρειαζόταν εξ’ αρχής μέτρα για να περιοριστεί και να συγκρατηθεί.

Η κυβέρνηση βρίσκεται για μια φορά ακόμα έκθετη.

Οι επί μέρους μακροοικονομικοί δείκτες, προοιωνίζουν την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα σε ετήσια βάση

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 10,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 49,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 17,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 25,7%.

Την ίδια στιγμή και πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019), ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ήταν -1,8%, οι εξαγωγές μέχρι και τον Ιούνιο ήταν -8,5%, το λιανικό εμπόριο μέχρι και τον Ιούνιο ήταν -7,3%, ενώ όπως έχει γίνει σαφές από όλους τους ανθρώπους της αγοράς, η φετινή θερινή εκπτωτική περίοδος ήταν τραγική.  

 Στην βάση αυτών των αποτελεσμάτων είναι προφανής ο λόγος που έχουν αρχίσει και διακινούνται εδώ και δύο μέρες σενάρια για μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Η ΝΔ πρέπει έστω και τώρα να αντιληφθεί την πραγματικότητα, είναι σαφές πλέον ότι και το τρίτο τρίμηνο του 2020 τα οικονομικά αποτελέσματα είναι χειρότερα από τα σενάρια που επεξεργάστηκε το οικονομικό της επιτελείο, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Απαιτείται να αλλάξει κατεύθυνση η οικονομική πολιτική που ασκείται σε αυτές τουλάχιστον τις συνθήκες.

Τα μέτρα που μέχρι σήμερα υιοθετεί η κυβέρνηση, είτε μεταθέτουν ένα μέρος της ύφεσης στο μέλλον (πάγωμα υποχρεώσεων) είτε μεταφέρουν το βάρος της οικονομικής κρίσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών πολλαπλασιάζοντας τελικά τους υφεσιακούς παράγοντες (μειώσεις μισθών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων κτλ).

 Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι όμως ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά τα δεδομένα και να παρέμβει προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την υγειονομική συγκυρία για να εφαρμόσει ένα σχέδιο οικονομικής αναδιάταξης που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Σε αγαστή συνεργασία με τον ΣΕΒ προωθεί μια οικονομική πολιτική περαιτέρω συρρίκνωσης των μισθών, εξαφάνισης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, υπερχρέωσης ακόμα και υγειών μέχρι χθες επιχειρήσεων, αύξησης της ανεργίας και ταυτόχρονα μείωσης των επιδομάτων ανεργίας όπως προτρέπει η έκθεση Πισσαρίδη, μείωσης συντάξεων και μισθών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Η πολιτική της κυβέρνησης θα μειώσει ακόμα περισσότερο το ΑΕΠ της χώρας, θα μεγεθύνει την ύφεση και θα προκαλέσει μια βίαιη αλλαγή οικονομικού μοντέλου με το μετασχηματισμό σε μια νεοφιλελεύθερη οικονομία, παρά το γεγονός ότι αυτό το οικονομικό μοντέλο έχει αποτύχει παγκοσμίως.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, ανεξάρτητα από την ένταξή τους ή μη σε πολιτικούς σχηματισμούς, δεν πρέπει να επιτρέψουν την εφαρμογή αυτής της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής.

Είναι η ώρα της μεγάλης συνάντησης για να αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα της συντηρητικής παράταξης.

Η οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με συλλογική προσπάθεια.

Ατομική ευθύνη για την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στη χώρα, με την ύφεση να έχει προκύψει πριν από την πανδημία, έχουν μόνο τα στελέχη της πιο ανίκανης κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος στη σύγχρονη ιστορία, ανέφερε ο Λευτέρης Αβραμάκης».

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: