06/12/2022
8.8 C
Serres

Λευτέρης Αβραμάκης: Η αποπομπή του ΥΠΑΑΤ έχει πολλά περισσότερα μηνύματα

Η αποπομπή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει πολλά περισσότερα μηνύματα από όσα θέλει να εμφανιστούν στην κοινή γνώμη ο πρωθυπουργός. 

Κατ΄ αρχάς η αντικατάσταση του Υπουργού χωρίς τη διαγραφή του για τους ίδιους λόγους από την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα τη ΝΔ, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι η δημοσιοποίηση των επαίσχυντων αυτών απόψεων και όχι το περιεχόμενό τους. Είναι αδιανόητο να διακωμωδείται κυνικά μια εθνική τραγωδία όπως αυτή που γνώρισε η χώρα με τις πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο και κυρίως στο Νομό Ηλείας  με την απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας. 

Η απόφαση διαγραφής του Δημάρχου Σπάρτης από το κόμμα της ΝΔ για τους ίδιους ακριβώς λόγους, καταδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός μετέρχεται για μια ακόμη φορά επικοινωνιακών τεχνασμάτων, αφού εάν πίστευε σε όσα λέει θα έπρεπε να διαγράψει τον τότε  πρωθυπουργό και εντολοδόχο του κ Π. Δούκα, τον κ Κ. Καραμανλή. Εάν υπήρχε ζήτημα αξιών και ηθικής θα είχαν επίσης οδηγηθεί στην έξοδο από το κόμμα τόσο ο παιδικός του φίλος κ Σ. Λιβανός όσο και άλλα παριστάμενα στελέχη της ΝΔ που με κυνισμό επευφήμησαν τη συζήτηση των δύο πρωταγωνιστών. 

Η αντικατάσταση του κ Σ. Λιβανού από τον κ. Γ. Γεωργαντά που μέχρι εχθές εκτελούσε χρέη υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης και η μη κάλυψη της θέσης του υφυπουργού που έμεινε κενή, καταδεικνύει κατ΄ αρχήν ότι όλους τους προηγούμενους μήνες δεν χρειαζόταν να υπάρχει ο υφυπουργός με τις «αρμοδιότητες» του κ Γ. Γεωργαντά. Η δημοσιοποίηση μάλιστα οπτικοακουστικού υλικού με πρωταγωνιστή τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου με ακόμη μεγαλύτερο κυνισμό ομολογεί την πελατειακή σχέση που επιδιώκει η ΝΔ με τους ψηφοφόρους είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η απομάκρυνση του Σ. Λιβανού και η διαγραφή του Π. Δούκα έγιναν για λόγους επικοινωνίας και μόνο.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε τον κ Γεωργαντά αντί κάποιου άλλου κοινοβουλευτικού ή εξωκοινοβουλευτικού στελέχους για την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, καταδεικνύει ότι ο κ Μητσοτάκης δεν έχει επαρκή αριθμό στελεχών που να εμπιστεύεται για την ανάληψη επιτελικών θέσεων. Επιβεβαίωση άλλωστε της στελεχιακής ένδειας αποτελεί και η λεγόμενη «μεταγραφή αεροδρομίου» του κ Στυλιανίδη για το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. 

Είναι άλλωστε ξεκάθαρο σε όλους ότι είναι πάγια τακτική αυτής της κυβέρνησης να καλύπτει τις τραγικές της ανεπάρκειες με δημόσιο χρήμα. 

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι ο κ Λιβανός δεν πρόκειται να λείψει στους Έλληνες αγρότες αφού η ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ήταν δεδομένη. Δεν θα λείψει επίσης ο κ Γ. Γεωργαντάς από τη θέση του υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης, αφού η μη αντικατάστασή του καταδεικνύει ότι δεν είχε ουσιώδεις αρμοδιότητες και μάλλον η διατήρησή του σε εκείνη τη θέση ήταν προσωπική και μη αναγκαία επιλογή του πρωθυπουργού. Το αν ο κ Γ. Γεωργαντάς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες συνολικά του αγροτικού κόσμου είναι κάτι που μένει να αποδειχτεί στο μέλλον, αν και μάλλον μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι θα ενδιαφερθεί κυρίως για την αξιοποίηση της θέσης του Υπουργού για την υφαρπαγή ψήφων για τον ίδιο και το κόμμα του. 

Για μια ακόμη φορά η ΝΔ γυρίζει τη χώρα δεκαετίες πίσω στις πιο ακραίες και καταστροφικές πελατειακές λογικές. Είναι ίδιον γνώρισμα της συντηρητικής παράταξης να καταφεύγει στην εξαγορά και τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων προς άγραν ψήφων για την επίτευξη μικροκομματικών στόχων. Απάντηση στον ωμό κυνισμό, την φαυλότητα και την ανηθικότητα της κυβέρνησης του κ Μητσοτάκη μπορούν και πρέπει να δώσουν οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης αλλά και για να διαμορφώσουμε ένα κράτος που θα σέβεται τον πολίτη και το δημόσιο χρήμα. Ένα κράτος που θα έχει  κανόνες, αρχές και αξίες που δεν θα στηρίζεται στην επικοινωνία αλλά στην ουσία εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.