Λευτέρης Αβραμάκης: Με ευχές και υποσχέσεις δεν θα μειωθεί η ανεργία

Στην Βουλή φέρνει το ζήτημα της διόγκωσης της ανεργίας στο Νομό Σερρών με ερώτησή του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, ζητώντας να αναπτυχθούν ειδικές πολιτικές ανάσχεσης της ανεργίας που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στο Νομό Σερρών.

Την ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνυπογράφουν άλλοι εννέα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Συγκεκριμένα ο Λευτέρης Αβραμάκης τονίζει ότι το πρόβλημα της ανεργίας στο Νομό Σερρών και της επακόλουθης πληθυσμιακής αποψίλωσης  και γήρανσης, προϋπήρχε της πανδημίας, πλέον όμως διογκώνεται απειλώντας συνολικά την περιοχή με ακραία φτωχοποίηση.

Υποστηρίζει ότι τα εισοδήματα σχεδόν όλων των κλάδων της ιδιωτικής οικονομίας έχουν μειωθεί σημαντικά, φαινόμενο που οξύνεται από την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας και την υποαπασχόληση.   

Ειδική αναφορά γίνεται στο νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΧΠΚΜ) όπου η κυβέρνηση υπόσχεται την υιοθέτηση ειδικών πολιτικών για το Νομό Σερρών προκειμένου αυτός να αναδειχτεί σε δευτερεύοντα πόλο ανάπτυξης εθνικής εμβέλειας.

Σύμφωνα με το ΠΧΠΚΜ, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναπτύξει πολιτικές που θα ανασχέσουν την δημογραφική συρρίκνωση και την γήρανση του πληθυσμού στην ΠΕ Σερρών, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξης ειδικών αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος. 

Ο Βουλευτής  Σερρών ζητά από το Υπουργείο Εργασίας την κατάθεση αναλυτικών στοιχείων για την ανεργία και την απασχόληση στο Νομό Σερρών και την δημοσίευση των ειδικών πολιτικών που προτίθεται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να αναπτύξει στην περιοχή το Υπουργείο Εργασίας για την ανάσχεση της ανεργίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανακοπή της δημογραφικής συρρίκνωσης και την αποτροπή της περαιτέρω φτωχοποίησης της τοπικής κοινωνίας. 

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αφήσει τις υποσχέσεις και τις ευχές. Έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Κεντρικής Μακεδονίας, και είναι η ώρα να παρουσιάσει και να αρχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο που ισχυρίζεται ότι έχει.

Ιδίως σήμερα, που το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα το Νομό Σερρών και χιλιάδες θέσεις εργασίας απειλούνται πραγματικά, δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του χρόνου.

Χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις και λύσεις. Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι η πρώτη από μια σειρά παρεμβάσεων που θα γίνουν στη Βουλή και θα στηρίζονται στο νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια αναλαμβάνουν με αυτό το Πλαίσιο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν πράξεις.

Ο Νομός Σερρών είναι για πολλά χρόνια (πριν από τα Μνημόνια) σε κατάσταση περιθωριοποίησης, συρρίκνωσης και υποβάθμισης. Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να αλλάξει.»

Την ερώτηση του Βουλευτή Σερρών, Λευτέρη Αβραμάκη συνυπογράφουν οι:

Βαρδάκης Σωκράτης, Μάλαμα Κυριακή, Μπάρκας Κώστας, Παπαδόπουλος Σάκης, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, Τζάκρη Θεοδώρα και Φάμελλος Σωκράτης. 

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: