Λευτέρης Αβραμάκης: Να ξεκαθαρίσουν οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εποχικών πυροσβεστών

Τριάντα ένας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 8224/14.07.20) ζητώντας από το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εποχικών πυροσβεστών. 

Συγκεκριμένα οι Βουλευτές αναφέρονται στο Νόμο 4662/2020, που υποτίθεται ότι αναμορφώνει το πλαίσιο πολιτικής προστασίας της χώρας και προβλέπει την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο συγκεκριμένο Νόμο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εποχικών πυροσβεστών, που αποτελούν ουσιαστικό πυλώνα της πυροσβεστικής υπηρεσίας ιδίως σε ότι αφορά την δασοπυρόσβεση.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι οι εποχικοί πυροσβέστες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της πυροσβεστικής ιδίως τη θερινή περίοδο που απειλούνται από πυρκαγιές τα δάση.

Η κυβέρνηση, έχοντας αγνοήσει αυτό το κρίσιμο τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατά τη σύνταξη του Νόμου, προκήρυξε 1300 θέσεις εποχικών πυροσβεστών προβλέποντας τις ίδιες ακριβώς υποχρεώσεις με τους μόνιμους και κατάλληλα εκπαιδευμένους πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Οι Βουλευτές ζητούν από το Υπουργείο να απαντήσει εάν οι εποχικοί πυροσβέστες έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να συμμετέχουν σε διασώσεις, εάν καλούνται να συμμετέχουν σε κατασβέσεις πυρκαγιών σε κτίρια και αν θα διανεμηθούν σε αυτούς τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας για το σύνολο των υπηρεσιών που μπορεί να κληθούν να προσφέρουν.

Ρωτούν επίσης εάν θα αντιστοιχηθούν και τα δικαιώματα των εποχικών πυροσβεστών με αυτά των μόνιμων πυροσβεστικών υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα δικαίωμα νοσηλείας και εξετάσεων σε στρατιωτικά νοσοκομεία, ή αν θα τους αναγνωριστεί το δικαίωμα της μόνιμης διαθεσιμότητας στην περίπτωση που υποστούν τραύματα ή παθήσεις κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους, όπως ισχύει για τους πυροσβέστες που τίθενται μόνιμα εκτός ενεργού υπηρεσίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις.      

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Οι εποχικοί πυροσβέστες είναι ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι άνθρωποι αυτοί που απασχολούνται μερικούς μήνες του χρόνου σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και αντίξοη εργασία πρέπει να χαίρουν των ίδιων δικαιωμάτων με τους μόνιμους πυροσβέστες, ιδίως από τη στιγμή που η κυβέρνηση εξομοίωσε πλήρως τα καθήκοντά τους.

Η «επιτελική κυβέρνηση» δυστυχώς ξέχασε να ορίσει με ακρίβεια τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εποχικών πυροσβεστών, σε ένα νόμο που υποτίθεται ότι ετοίμαζε δύο χρόνια ως αντιπολίτευση προκειμένου να αναμορφώσει την πολιτική προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι κανείς δεν τους ενημέρωσε ότι για να μπορεί το πυροσβεστικό σώμα να ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις πυρκαγιές του καλοκαιριού έχει ανάγκη την πολύτιμη συνδρομή των εποχικών πυροσβεστών, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης».  

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: