Τον Αύγουστο ο ανασχηματισμός… ανάκαμψης της οικονομίας

Óõíåäñßáóç ôïõ Õðïõñãéêïý Óõìâïõëßïõ ôçí ÐÝìðôç 27 Öåâñïõáñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται ο ανασχηματισμός… ανάκαμψης της οικονομίας που μελετά και επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός αναζητά τον “ουδέτερο χρόνο” που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να “τρέξουν” οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την εισροή 72 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης των Βρυξελλών.

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ρωτήθηκαν για το αν ο ανασχηματισμός γίνει πριν ή μετά τις 15 Αυγούστου απάντησαν “σύντομα”. Μόνο που η απάντηση δεν έριξε φως στις πρωθυπουργικές διαθέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός παραμένει στην επικαιρότητα σχεδόν 4 μήνες, γεγονός που δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση την παραγωγή έργου δεδομένου ότι σε αρκετά χαρτοφυλάκια τα στυλό έχουν κατέβει εδώ και καιρό.

Το μόνο σίγουρο ότι στην Κυβέρνηση θα συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες, οι περισσότερες εκ των οποίων θα αναβαθμιστούν από τη θέση του Γενικού Γραμματέα που κατέχουν σήμερα.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις,  η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου, η Γενική Γραμματέας Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου καθώς και η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Άρα, δεν αποκλείεται το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής να είναι το τελευταίο που θα συνεδριάσει με την παρούσα σύνθεση, αφού η Βουλή διακόπτει τις εργασίες έως τις 24 Αυγούστου.

Η “μάχη” κατά της φοροδιαφυγής

Στο μεταξύ, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, πέρα από τις φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τις ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θεσπίζονται νέα αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Γίνεται, έτσι, ένα ακόμη βήμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής που συνιστά, διαχρονικά, μια διαρκή ανοιχτή πληγή για το κράτος, μια κατάφωρη αδικία έναντι αυτών που πληρώνουν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και στοιχείο αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.

Έως 100.000 τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή

Με τις νέες νομοθετικές διατάξεις αυστηροποιείται το πλαίσιο για την φοροδιαφυγή και προβλέπονται νέα μέτρα για την καταπολέμηση της.

 Τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν θα φτάνουν έως τα 100.000 ευρώ ενώ προβλέπεται και λουκέτο για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις έως και 20 μήνες.

Ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα στην περίπτωση της μη διαφύλαξης στις ταμειακές μηχανές των φορολογικών μνημών και των αρχείων. Συγχρόνως αυστηροποιούνται και οι ποινές για όσους βιαιοπραγούν σε βάρος των εφοριακών ελεγκτών, με τις ποινές να προβλέπουν πρόστιμα από 10.000 έως 50.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης από έναν έως έξι μήνες, n οποία -σε περίπτωση υποτροπής- μπορεί να φτάνει έως και τρία χρόνια αναστολή χρήσης ΑΦΜ.

Ακόμη διευρύνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η φορολογική διοίκηση μπορεί να αναστέλλει τη χρήση του ΑΦΜ

Μεταξύ αυτών n παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών όπως και η διπλοεγγραφή στο φορολογικό μητρώο.

Από το σάιτ politic.gr

Διαβάστε επίσης για τον Καλλιάνο: