Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Δύση απέτυχε στο Αφγανιστάν

«Η είσοδος των Ταλιμπάν στην Καμπούλ είναι μια τραγική εξέλιξη που θα προκαλέσει παγκόσμια γεωπολιτική αναταραχή», ήταν η εκτίμηση του βουλευτή Σερρών της ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλείου σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η Δύση απέτυχε να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στο πολύπαθο Αφγανιστάν, και επέμεινε ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να δούμε κατάματα.

«Η Ευρώπη, και η Δύση γενικότερα, οφείλει να είναι έτοιμη για την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν και τις μεταναστευτικές ροές που θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει».

Ο βουλευτής ανέφερε ότι η Διοίκηση Μπάιντεν έρχεται σήμερα αντιμέτωπη με την πρώτη της σοβαρή διπλωματική δυσκολία. Για το εσωτερικό των ΗΠΑ, η κοινή γνώμη βλέπει θετικά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, καθώς επήλθε κόπωση από την μακρόχρονη αμερικανική παρουσία, πρόσθεσε ο βουλευτής.

Από αυτήν την αποχώρηση προκύπτουν σοβαρά ζητήματα. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηβασιλείου, αφήνεται πλέον ελεύθερο το πεδίο δράσης σε περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Πακιστάν, το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα.

Επιπλέον, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πρόθεση των Ταλιμπάν να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς ισλαμιστικού ολοκληρωτισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα γυναικών, παιδιών και μειονοτήτων στην μακρινή χώρα, δήλωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Απόλυτη προτεραιότητα, όμως, αυτήν την στιγμή αποτελεί η ασφαλής αποχώρηση από το Αφγανιστάν όλων των ξένων διπλωματών, Ευρωπαίων πολιτών και Αφγανών που συνέδραμαν τις ξένες δυνάμεις κατά την παρουσία τους εκεί», τόνισε ο βουλευτής Σερρών, αναφερόμενος στην συμμετοχή της κυβέρνησης στην πρωτοβουλία 60 κρατών για να εξασφαλιστεί ασφαλής αποχώρηση των ξένων πολιτών από το Αφγανιστάν.