Ο Τ. Χατζηβασιλείου στο Πρώτο Πρόγραμμα: Εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση

«Είναι πολύ σωστή η επιλογή της κυβέρνησης να διατηρεί ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα», δήλωσε για την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, τη Δευτέρα, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.

«Η Ελλάδα έχει εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση. Το να μιλάμε, δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε θέσεις. Εκθέτουμε τις θέσεις μας και επιμένουμε στο αυτονόητο, δηλαδή ότι ο κοινός παρονομαστής για τη συνεννόηση δεν μπορεί να είναι άλλος από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Αυτή είναι η μόνη μας πυξίδα. Αναζητούμε συνέπεια στην αποκλιμάκωση. Η Τουρκία θα κληθεί να αποδείξει ότι το επιθυμεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς και για την επικείμενη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, ο κ. Χατζηβασιλείου είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επιχειρήσει να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Τουρκία είναι πολύ πιο πολύτιμη για την Αμερική, σε σχέση με το αντίστροφο.

Επίσης, θα προτείνει να αναλάβει αποστολές στο ΝΑΤΟ, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί μια πολιτική λύση στο θέμα των S-400.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα για την Άγκυρα, γιατί ο Μπάιντεν βάζει ψηλά στην ατζέντα το Κράτος Δικαίου.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Τουρκία έχει αναμειχθεί σε όλες τις διενέξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλάζοντας συχνά στρατόπεδα και θέσεις.

«Και αυτό που ενοχλεί την Ουάσιγκτον είναι ότι η σχέση Μόσχας-Άγκυρας, καθορίζεται το τελευταίο διάστημα με όρους Μόσχας.

Αυτό μειώνει τη γεωπολιτική αξία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο της Ομάδας των G7, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι αυτό δείχνει πως η Αμερική επιστρέφει στο προσκήνιο και πως επιθυμεί να ενώσει τις δημοκρατίες του πλανήτη απέναντι στις δύσκολες προκλήσεις.

«Προσπαθεί να χτίσει ξανά τις σχέσεις με την ΕΕ. Να τους δώσει τη διάσταση και την αίγλη που είχαν στο παρελθόν», σημείωσε.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει στους G7 θέματα που αφορούν την πανδημία, τη διπλωματία των εμβολίων, το εμπόριο, το κλίμα και τις υποδομές στον αναπτυσσόμενο κόσμο: Θέματα τα οποία η Αμερική τα είχε αφήσει στο ντουλάπι το προηγούμενο διάστημα, επί Τραμπ, ανέφερε ο βουλευτής Σερρών.


Με τη θεματολογία που θέτει η Αμερική, δείχνει ότι θέλει να ασχοληθεί ξανά με τις παγκόσμιες προκλήσεις. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας θα φανεί στο μέλλον.


Η προσπάθεια διαφοροποιεί τον Μπάιντεν από τον Τραμπ, κατέληξε.