Ο Δημήτρης Κουτσούμπας για την δημιουργία λατομείου στο Λαιλιά: Να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε και να …κερδίσουμε!

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Σέρρες, συναντήθηκε με φορείς και κατοίκους που αντιδρούν στη δημιουργία Λατομείου στο Λαιλιά. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων, τόνισε πως “είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι, οι πολίτες αυτού του δήμου, όπως και όλης της χώρας, να είναι δραστήριοι, μάχιμοι, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπρος, να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε. Μόνο με τον αγώνα και με την ενότητά μας. Είναι πάρα πολύ σημαντική η πείρα που βγαίνει τα τελευταία χρόνια, ιδίως τον τελευταίο χρόνο, μέσα σε συνθήκες και κρίσης και μιας ασθενικής ανάκαμψης που υπάρχει, παρότι είναι η πανδημία, ότι συντονίζονται οι αγώνες, γιατί οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι τα προβλήματα είναι ενιαία. 

Δεν είναι ένα πρόβλημα το λατομείο, ξεχωριστό πρόβλημα το Κέντρο Υγείας ή η έλλειψη αγροτικού γιατρού, ξεχωριστό πρόβλημα το σχολείο και οι καθηγητές ή οι δάσκαλοι που λείπουν, η γέφυρα που χρειάζονται οι αγρότες για να περνάνε τα κοπάδια τους στο Στρυμόνα.

Όλα αυτά τα προβλήματα είναι ενιαία κι αδιαίρετα γιατί έχουν την ίδια αιτία και είναι αυτό το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε, αυτό το κράτος, το οποίο είναι άδικο και αντιλαϊκό. Όλες οι υπηρεσίες του, ο τρόπος που λειτουργεί, τα μέτρα που παίρνει δεν έχουν σκοπό να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, του εργάτη, του υπάλληλου, του αγρότη, του μικροεπαγγελματία, του επιστήμονα, του νέου και της νέας, αλλά τα συμφέροντα των λίγων, αυτών που έχουν συμφέροντα από τις εξορύξεις, τα λατομεία ή τις ανεμογεννήτριες. Πρόκειται για μεγάλα ιδιωτικά μονοπωλιακά συμφέροντα που έχουν διασυνδέσεις, είναι και εγχώριες, ντόπιες, αλλά και ξένες πολυεθνικές που συνεργάζονται μεταξύ τους και σκοπό έχουν μόνο το κέρδος, το καπιταλιστικό κέρδος. Προκειμένου να έχουν περισσότερα κέρδη ξεζουμίζουν συνέχεια τον ελληνικό λαό, εσάς, όλους μας, με φόρους, με μειώσεις μισθών, εκμετάλλευση και βεβαίως ξεζουμίζουν τη γη μας, το περιβάλλον, τον αέρα που αναπνέουμε. 

Δυστυχώς τα προβλήματα δεν εμφανίζονται μόνο την περίοδο των μνημονίων, της μεγάλης οικονομικής κρίσης, αλλά και σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης εξακολουθούν να υπάρχουν και οι εργαζόμενοι να υποφέρουν. Για παράδειγμα τα τελευταία δύο χρόνια, όπως λέει και η κυβέρνηση, με βάση και τα στατιστικά στοιχεία, “έχουμε μια μικρή ανάκαμψη στο ΑΕΠ”, “δεν είμαστε σε βαθιά οικονομική κρίση”. Ακολουθείται μια όχι περιοριστική πολιτική, που έκοβε με το τσεκούρι μισθούς, συντάξεις ή κοινωνικές παροχές, τώρα -όπως λένε- ακολουθείται “επεκτατική πολιτική”, δηλαδή δίνονται κάποιες παροχές, κάποια κονδύλια, τα οποία παίρνουν απ’ την ΕΕ. Όμως, ενώ οι μεγάλοι όμιλοι έχουν κέρδη, στην τσέπη του εργαζόμενου λαού, του εργάτη, του αγρότη δεν μπαίνει τίποτα, έστω ως αυξήσεις μισθών ή επαναφορά των συντάξεων. Ακόμα και αν δίνουν κάποιες μικρές ανάσες, το κάνουν για να έχουν κομματικό ακροατήριο, να εξασφαλίζουν ψήφους οι κυβερνήσεις και τα διάφορα αστικά πολιτικά κόμματα. Όμως, αυτές εξανεμίζονται απ’ την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, γιατί η πολιτική που ακολουθούν δημιουργεί πληθωρισμό, πληθωριστικές τάσεις, γίνονται ανατιμήσεις, ακριβαίνουν τα προϊόντα. Μπαίνει ένα ευρώ απ’ τη μία τσέπη και σου παίρνουν δύο από την άλλη, πηγαίνοντας να ψωνίσεις στο σούπερ μάρκετ ή όταν ο αγρότης παίρνει τα εφόδιά του, τα φυτοφάρμακα ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να αναπτύξει την παραγωγή του και ακριβώς επειδή η αιτία βρίσκεται σε αυτό το σύστημα, σε αυτό το κράτος και αυτούς που διαχειρίζονται το κράτος και το σύστημα, που είναι οι εκάστοτε κυβερνήσεις, εκεί πρέπει να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε όλοι”. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε πως “ξέρετε ότι η θέση μας για το λατομείο είναι κάθετη, λέμε “όχι”, αλλά ταυτόχρονα σας λέμε να δείτε ποιοι έχουν και την πλειοψηφία στη Βουλή. Εμείς 15 βουλευτές έχουμε, αλλά το θέμα είναι τι κάνουν οι υπόλοιποι 285. Διότι αυτό το πρόβλημα με το λατομείο, με την εξόρυξη, με την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις που θα έχει εδώ στον τόπο, ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κάποιες δεκαετίες πριν, έκτοτε μεσολάβησαν κυβερνήσεις της ΝΔ, άλλες κυβερνήσεις συνεργασίας και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κι άλλων μικρότερων κομμάτων, μεσολάβησε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάσταση παραμένει ίδια, επανέρχεται το πρόβλημα. Για την ιστορία, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ψήφισε τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που επιτρέπει εξορύξεις και τέτοιες εργασίες λατομείων κλπ σε περιοχές προστατευόμενες που έχουν φυσικό κάλλος, περιοχές natura κλπ. Επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ο νόμος που επεκτείνει τη δυνατότητα να γίνονται εξορύξεις και πάνω εδώ στηρίζονται οι καινούργιοι μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν το λατομείο, παρότι υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες του ΙΓΜΕ, άλλων επιστημονικών φορέων, οι οποίοι λένε ότι το υλικό του γρανίτη είναι ραδιενεργό, ότι έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον υδροφόρο ορίζοντα. Η μία μελέτη βρήκε και δείγματα ουρανίου. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ζήτημα και πρέπει να ανατραπούν όλες αυτές οι εργασίες που έχουν γίνει και επιτρέπουν να γίνει το λατομείο και σ’ αυτή την κατεύθυνση εμείς είμαστε στο πλευρό σας. 

Άλλο ζήτημα, που ουσιαστικά είναι το ίδιο πρόβλημα, οι ΑΠΕ που τις πολυδιαφημίζουν και είναι και της “μόδας” τώρα σε όλη την Ευρώπη, γιατί έχουν πολλά κέρδη για  επιχειρηματίες που ασχολούνται με αυτές. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι δεν προστατεύεται το περιβάλλον με τις ανεμογεννήτριες ή με τις ΑΠΕ, είναι ότι ουσιαστικά οδηγούν σε ενεργειακή φτώχεια. Το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται. Μπορεί ως ένα βαθμό να βοηθάει, να παράγεται κάποια ενέργεια, όμως το πρόβλημα της ενέργειας δεν λύνεται, πολύ περισσότερο το πρόβλημα του να μην πληρώνει ακριβά το ρεύμα, την ενέργεια, ο ελληνικός λαός, η εργατική, αγροτική οικογένεια. Γιατί θα μεγαλώσει το κόστος και με τις ανεμογεννήτριες και θα επιβληθούν και νέοι φόροι, νέα τέλη τα οποία θα τα πληρώνει πάλι ο εργαζόμενος. Αυτή είναι η ουσία και γι’ αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι, όχι για τη μορφή της ενέργειας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αλλά μέσα από ποιες προϋποθέσεις, ποιο κράτος, ποια εξουσία, μέσα σε ποιο σύστημα!”.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε επίσης πως -πέρα από το ζήτημα του λατομείου, το οποίο το ΚΚΕ θα προωθήσει στη Βουλή με Ερώτηση- σημαντικό ζήτημα είναι κι αυτό της κατασκευής της γέφυρας που αφορά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους κατοίκους της περιοχής. “Το έργο αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, μαζί με τα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα, που λείπουν σε όλο το νομό. Πλημμυρίζει το ποτάμι καταστρέφεται η παραγωγή και ο κόσμος δεν αποζημιώνεται μετά. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα έργα πολιτικής προστασίας, όπως είναι η αντιπυρική, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, έργα που δεν χρηματοδοτούνται, ενώ έπρεπε να είναι προτεραιότητα”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στα ζητήματα της πανδημίας και στην ανάγκη του εμβολιασμού, τόνισε όμως “πως δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στην ατομική ευθύνη, γιατί την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης δείχνει με το δάχτυλο τον κάθε εργαζόμενο, τον οικογενειάρχη, το ερώτημα είναι: “εσείς ως κράτος τι κάνετε; Γιατί δεν λύνετε το πρόβλημα των υποδομών; Γιατί δεν προσλαμβάνετε γιατρούς; Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν, έχουν γίνει νοσοκομεία μιας νόσου, τώρα ούτε τον covid δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Ασθενείς διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους. Λείπουν γιατροί, κρεβάτια, λείπουν ΜΕΘ, νοσηλευτές.

Αυτά τα ζητήματα είναι ενιαία, αφορούν το πρώτο πρόβλημα που λέγεται κρατική, κυβερνητική ευθύνη. Χρειάζεται ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της υγείας και όχι “επίταξη”, όπως λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή να πληρώνει τον μεγαλοκλινικάρχη για ένα κρεβάτι που διαθέτει ή για μια ΜΕΘ ή για ένα γιατρό. Είμαστε σε κατάσταση πολέμου, να το πω έτσι, γιατί πόλεμος είναι η πανδημία. Και μέσα στην πανδημία οι μεγάλοι όμιλοι στον τομέα της υγείας που ο κόσμος πεθαίνει, υποφέρει, είχαν τεράστια κέρδη. 

Μια, λοιπόν, είναι η αιτία και να το συνειδητοποιήσουμε, να καταλάβουμε ότι η δύναμή μας είναι η ενότητά μας στη βάση κάτω. Το κύριο είναι ο λαός να ενωθεί, γιατί δεν  μας χωρίζουν ούτε τα κόμματα ούτε ιδεολογίες. Το κριτήριό μας είναι κοινωνικό, ταξικό.

Δεν μας ενδιαφέρει αν ο άλλος ψήφιζε ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ, μας ενδιαφέρει αν είναι εργάτης, άνεργος, αγρότης, επαγγελματίας και δεν ανήκει στην ολιγαρχία του πλούτου, σ’ αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία και καθορίζουν τις κυβερνήσεις, τις πολιτικές των κομμάτων τους.

Εμείς δεν έχουμε καμία εξάρτηση απ’ όλους αυτούς, τέτοιες εξαρτήσεις έχουν τα άλλα κόμματα και γι’ αυτό υπηρετούν αυτές τις πολιτικές. Αν, λοιπόν, συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο ένοχος, ποια είναι η αιτία, θα βρούμε και τις λύσεις, σε ποια κατεύθυνση πρέπει να παλέψουμε και τι πολιτικές επιλογές πρέπει να κάνουμε και πως πρέπει να αλλάξουμε αυτή την κοινωνία, το σύστημα, το κράτος και όσους το υπηρετούν”. 

Τέλος ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για να επανέλθουν οι μισθοί, οι συντάξεις, ο 13ος – 14ος μισθός και οι αντίστοιχες συντάξεις που έχουν κοπεί τα χρόνια των μνημονίων και την απέρριψαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, λέγοντας πως “αυτή είναι μια ακόμα απόδειξη για να μην ταυτίζετε όλους τους βουλευτές, τους πολιτικούς ή τα κόμματα. Δεν είμαστε ίδιοι. Υπάρχει το ΚΚΕ που βλέπει διαφορετικά τα πράγματα, απ’ τη σκοπιά των εργαζομένων και του λαού μας  και σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε και θέλουμε να γίνουμε όσο γίνεται καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί”.