Η εισήγηση της Ελληνικής Λύσης για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Κερκίνη

Η εισήγηση της Ελληνικής Λύσης στην Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Κερκίνη , τις φερτές ύλες του ποταμού Στρυμόνα μέσα στον πυθμένα της λίμνης και την άμεση χρήση βυθοκόρου

Η ενίσχυση των αναχωμάτων και το πεπαλαιωμένο φράγμα του Λιθοτόπου κατασκευής 1933 από καναδέζικη εταιρεία Η συγκεκριμένη μάλιστα εταιρεία είχε ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ ΜΑΡΜΑΡΙΝΕΣ ΚΟΛΩΝΕΣ και τις χρησιμοποίησε ως τάκους για τα μηχανήματα της.

Προστασία Δασών – Άμεσα μετρα για το Δάσος του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης!

Διαβάζω για κάποια έργα, τα οποία θα προχωρήσουν πανελλαδικά.

Υπάρχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Φάμελλο για το Interreg, γιατί το είχατε εξαγγείλει από τον Έβρο και να μάθω τι γίνεται με τα διασυνοριακά θέματα, γιατί αυτό, το πρόβλημα, το έχω στην περιοχή μου, στον Νομό Σερρών, όπου εδώ και χρόνια υπάρχει μία ανεξέλεγκτη κατάσταση στις φερτές ύλες, με αποτέλεσμα η λίμνη της Κερκίνης, που είναι ένας σπανίως υδροβιότοπους, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ.

Εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, κυρία Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχει μπει ο απαιτούμενος βυθοκόρος, για να μπορέσει να αδειάσει τη λίμνη από τις φερτές ύλες.

Χάσαμε σημαντικό έδαφος.

Υπήρχε ένα παλαιότερο πρόγραμμα, αν εμπλέκονταν δύο χώρες, όπου η μία ήταν μέλους της Κομισιόν και η άλλη δεν ήταν – τότε η Βουλγαρία δεν είχε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση – και χάσαμε μια σημαντική ευκαιρία.

Σήμερα βέβαια τρέχουν το Interreg.

Θυμάμαι ότι ο κ. Φαμελλος είχε εξαγγείλει από την Αλεξανδρούπολη ένα Interreg, 1,4 εκατομμυρίων ευρώ που δεν η πανάκια, αλλά είναι κάτι  για να προχωρήσουν τα διασυνοριακά.

Πάρα πολλά ποτάμια μας, το ξέρετε πολύ καλά, κύριοι, λόγω της χαρτογράφησης, λόγω της γεωγραφίας, έχουν να κάνουν και με άλλες χώρες και κυρίως από Βουλγαρία. Δηλαδή, Έβρος, Νέστος, Στρυμόνας κ.α. όπου πρέπει να δούμε κυρίως τις δίκες μας εκβολές και τις φερτές ύλες.

Δεν ξέρω το Interreg σε πιο σημείο, για να το προλάβουμε αυτό.

Υπάρχει μία διάχυτη άποψη στους αγρότες του Νομού Σερρών, ότι εκεί δεν θωρακίζεται ο Νομός Σερρών κυρίως στον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης, που είναι πολύ επικίνδυνα τα αναχώματα, όπως και το ίδιο το  φράγμα, το οποίο είναι κατασκευής του 1933 από την καναδική εταιρεία «Γιούλεν».

Αντιλαμβάνεστε, δηλαδή, πόσο πεπαλαιωμένο είναι το φράγμα.

Η διάχυτη άποψη των αγροτών λέει «είναι καλύτερα να αποζημιώσουμε τους αγρότες παρά να κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα, γιατί θα μας κοστίσει λιγότερο».

Αν έμπαινε βυθοκόρος στη λίμνη Κερκίνη, θα είχαμε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα, γιατί εκεί κινδυνεύει η χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής, ο σπάνιος υδροβιότοπος με τους κορμοράνους, ερωδιούς, τα νούμερα.

Πέρα από αυτό, το φυσικό κάλλος έχουμε και τη βουβαλοτροφία και που κινδυνεύουν και τα ζώα συνάμα, αλλά το θέμα είναι και οι νέες κατασκευάστριες εταιρείες.

Δεν ξέρω τι μελέτες έχουν γίνει.

Αν θυμάμαι καλά, έχουμε πάρει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ένα δάνειο 150 εκατομμύριων ευρώ, ισχύει;

Έχουμε κι άλλα 350 εκατομμύρια ευρώ αυτή τη στιγμή από κάποια άλλα ευρωπαϊκά ταμεία πάμε στα 500 εκατομμύρια.

Η ζημιά που έχει γίνει πανελλαδικά σε 15.000 άτομα είναι περίπου στο 1 δισεκατομμύριο.

Είμαστε στα μισά.

Νομίζω ότι το επιτοκίου, ευτυχώς, είναι καλό και μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποια έργα ουσίας.

Αν και από πλευράς μιας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που έχει την εμπειρία και τεχνογνωσία, αλλά και οι κατασκευάστριες εταιρείες είναι αυτές που θα έχουν την τεχνογνωσία να προχωρήσουν σε αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα, διότι και εκεί η  τεχνογνωσία είναι σαν τα κτίρια λόγω της στατικότητας προχωράει.

Άρα, πρέπει να πάμε σε άλλες διαδικασίες.

Τι προτίθεστε να κάνετε με πεπαλαιωμένα φράγματα στην Ελλάδα;

Δεν το έχει μόνο η λίμνη Κερκίνη, γιατί αν σπάσει αυτό, δεν θέλω να το σκέφτομαι, είναι μία ωρολογιακή βόμβα  τη διάσπαση αυτό που σκέφτομαι είναι μια ωρολογιακή βόμβα, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος.

Όταν είναι κατασκευής του 1933 από την καναδική εταιρεία «Γιούλεν», η οποία είχε πάρει κάποιες κολόνες από τον Τύμβο Καστά και τις χρησιμοποιούσαν ως τάκους, για να βάλουν τους γερανούς ή κάποια άλλα βαρέα μηχανήματα.

Τώρα τις πήραμε πίσω και είναι στον αρχαιολογικό χώρο.

Πώς μπορούμε να ελπίζουμε, όταν έχουμε γηρασμένα αντιπλημμυρικά έργα; 

Είπε κάτι πάρα πολύ σωστό η κυρία Πρόεδρος, πώς μπορούμε να μιλάμε για την αντιπλημμυρική προστασία, όταν στη δεκαετία του 80΄ κάηκαν 110.000 στρέμματα δάσους και κηρύχθηκαν αναδασωτέα μόνο 11.000.

Άρα, έχουμε θέμα.

Το δάσος του  Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη στιγμή, κινδυνεύει και θα δείτε μετά τι θα γίνει.

Άρα, πρέπει να πάμε σε αναδασώσεις.

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here