Έντι Ράμα: Αλβανός ήταν ο Δίας και ο Όλυμπος έχει τις ρίζες του στην… Τσαμουριά

Έντι Ράμα: Αλβανός ήταν ο Δίας και ο Όλυμπος έχει τις ρίζες του στην… Τσαμουριά

Την έντονη αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ προκάλεσαν οι νέες αναφορές του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων περί «τσαμικού ζητήματος».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους γείτονές μας «Πολιτικό πολιτισμό», «σοβαρότητα», «πιστή εφαρμογή των αρχών της ΕΕ» και «σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας» και «των δικαστικών αποφάσεων ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου».

Μια ομολογούμενως σκληρή ανακοίνωση η οποία συν τοις άλλοις υπενθυμίζει στον Αλβανό πρωθυπουργό το γεγονός ότι οι Τσάμηδες πολέμησαν στην Ελλάδα στο πλάι των ναζιστικών στρατευμάτων και αποχώρησαν μαζί τους μετά την ήττα της Γερμανίας.

Βέβαια το Ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρεται, όχι άνευ νοήματος, στη διασφάλιση ουσιαστικής προόδου στις διμερείς σχέσεις που «θα συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής». Και σημειώνει πως «Η Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων, είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

Τι είπε όμως ο Αλβανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός δύο μόλις ημέρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα;

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Ράμα έκανε αναφορά σε «αλβανούς της μέσης Αλβανίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας» οι οποίοι, όπως είπε, «απευθύνονται στις καλόψυχες και φιλάνθρωπες κυβερνήσεις της Ευρώπης». Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι ότι ο Όλυμπος των Αρχαίων Ελλήνων έχει τις ρίζες του στην… Τσαμουριά και ότι ο Δίας ήταν…. Αλβανός.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Ράμα, μόνο τυχαίες δεν είναι, αφού η Αλβανική ηγεσία επιχειρεί να βάλει από το «παράθυρο» το θέμα στο ελληνική πρόταση για λύση πακέτο σε όλα τα διμερή προβλήματα των δύο χωρών. Πρόταση για την οποία είναι ενήμερη η Κομισιόν.

via

Related posts

Read previous post:
Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου από τις Σέρρες. Εθνική Συνεννόηση!

«Τώρα που σίγησε ο λαϊκισμός είναι η ώρα για ένα κοινό σχέδιο Εθνικής Συνεννόησης με ευθύνη  όλων των κομμάτων» Σε...

Close

Powered by e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr e-vima.gr