Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, Α. Χαρίτση από τη ΠΕΔ-ΚΜ για την Ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 26ης Μαΐου

Λ. Κυρίζογλου: «Υπάρχουν εκκρεμότητες και ασάφειες που δημιουργούν συγχύσεις και αναστατώσεις στους ενδιαφερόμενους υποψηφίους και στους απλούς ψηφοφόρους»

Τις προτάσεις της για τις απαιτούμενες βελτιώσεις, στις εκλογικού περιεχομένου, διατάξεις του Ν. 4555/2018 «Κλεισθένης-1» επισημαίνει για μια ακόμη φορά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), στον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες, ασάφειες και κενά, μέρος των οποίων ήδη από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη τελούν υπό τροποποίηση, όπως εξάλλου έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό  στο  τακτικό  συνέδριο της ΚΕΔΕ (1-3 Δεκεμβρίου 2018).

Σε νέα επιστολή του  προς τον κ. Χαρίτση, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τονίζει, μεταξύ άλλων, πως οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στις εκλογικές διατάξεις, δημιουργούν ευρύτερες συγχύσεις και αναστατώσεις, τόσο στο επίπεδο των ενδιαφερομένων υποψηφίων, όσο και στο επίπεδο των απλών ψηφοφόρων.

Επισημαίνει δε πως η διεξαγωγή των 4πλων (ευρωπαϊκών, περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών) εκλογών της 26ης Μαΐου 2018 δεν απαιτεί μόνον την αριθμητική αύξηση των, ανά την χώρα, εκλογικών τμημάτων με την αντίστοιχη ανά τμήμα μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, αλλά  απαιτεί την έγκαιρη εξεύρεση και κατάλληλη προετοιμασία για:

* Τον   ανάλογο αριθμό αιθουσών αντίστοιχης χωρητικότητας και ακώλυτης πρόσβασης, για να χωροθετηθούν οι 4 κάλπες και όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός, έτσι ώστε η πολύωρη (τόσο κατά την ψηφοφορία όσο κατά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων) παραμονή της Εφορευτικής Επιτροπής και των αντιπροσώπων των κομμάτων και των συνδυασμών, αλλά και οι διελεύσεις και «διαδρομές» των ψηφοφόρων να διενεργούνται όσο το δυνατόν ομαλότερα. Υπενθυμίζει μάλιστα πως η μείωση των καλπών σε 3, με ενσωμάτωση των κοινοτικών ψηφοδελτίων στα δημοτικά, θα επιλύσει το αναφυόμενο πρόβλημα,

* Την διάθεση και κινητοποίηση σημαντικά μεγαλύτερου, σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αριθμού δημοτικών υπαλλήλων, που θα αναλάβουν την διεκπεραίωση αντίστοιχα μεγαλύτερου και πυκνότερου όγκου έκτακτων (εκλογικών) εργασιών, γι αυτό και είναι ανάγκη εγκαίρως να προβλεφθεί και να καθοριστεί αυξημένη εκλογική αποζημίωσή τους,

* Την μέριμνα των Δήμων για την παροχή στοιχειώδους διατροφής στα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών (που και αυτές θα είναι σημαντικά περισσότερες σε αριθμό και επιφορτισμένες με σημαντικά περισσότερα καθήκοντα από ό,τι σε προηγούμενες εκλογές), για την ανάληψη και διενέργεια της οποία (παροχής) θα πρέπει να δοθούν, επίσης εγκαίρως, κατάλληλες και αναλυτικές οδηγίες, σε όλους τους Δήμους, ώστε χωρίς κενά ανά την Χώρα να παρασχεθεί μια στοιχειώδης φιλοξενία σε όλες τις Εφορευτικές Επιτροπές.

Σημειώνεται ότι η επιστολή με θέμα «Εκλογικές διατάξεις του Ν. 4555/2018» εστάλη, επίσης, στους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας, στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ, στις ΠΕΔ της χώρας και τους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here