Έντονες οι φήμες για…Πρόωρες εκλογές!

Κυκλοφορούν έντονα οι φήμες για

Πρόωρες εκλογές!

Ο πρωθυπουργός από προχθές δέχεται εισηγήσεις για να κάνει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, προκηρύσσοντας τες το βράδυ των …ευρωεκλογών!

Ποια θα είναι τα επιχειρήματα;

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με διαχειρίσιμη διαφορά, τότε θα επιχειρήσει ένα ντεμαράζ περίπου ενός μήνα για να καλύψει τη διαφορά, προσπαθώντας να οικοδομήσει την εικόνα εντός αμφίρροπου εκλογικού ντέρμπι.

Ενώ σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με μεγάλη, άρα και μη διαχειρίσιμη διαφορά,

τότε ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει μέσα σε ένα μήνα να «καλύψει» την απόσταση και με κεντρική γραμμή

«να μην επιστρέψει η Ν.Δ. στην εξουσία» να κινητοποιήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά που θεωρεί ότι υπάρχουν στην κοινωνία, πετυχαίνοντας μία ελεγχόμενη ήττα, όπου η Ν.Δ. δεν θα καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία.

Στα χείλη όλων οι… εκλογές

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει «αν» και «τι» έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Αλλά είναι γνωστό πως κάποτε οι Έλληνες δήλωναν από τους πιο ευτυχισμένους λαούς του πλανήτη.

Θες το κλίμα, ο ήλιος και η θάλασσα, σε συνδυασμό με την επίπλαστη ευφορία της ανάπτυξης με δανεικά συντηρούσαν σε υψηλό επίπεδο τον «δείκτη ευτυχίας».

Σήμερα όμως που είναι δραματικές οι επιπτώσεις της οικονομικής, της πολιτικής και της κοινωνικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας και κρίνοντας από τα ευρήματα της έκθεσης «World Happiness Report»,

που έδωσε στη δημοσιότητα το Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα κερδίζει… επάξια τον τίτλο της πιο μίζερης χώρας στον ανεπτυγμένο κόσμο για την περίοδο 2016-2018.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

Η Ελλάδα είναι σήμερα μακράν η πιο δυστυχισμένη χώρα μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη καταλαμβάνει την 82η θέση επί συνόλου 156 κρατών.

Οι Έλληνες, επίσης, δηλώνουν ότι είναι ο πιο δυστυχισμένος λαός στην Ευρωζώνη, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη οι μοναδικές χώρες που είναι πιο «μίζερες» από εμάς είναι τα Σκόπια, η Βουλγαρία και η Αλβανία.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, είμαστε στην 21η θέση όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής.

Ζούμε πολύ αλλά όχι καλά και χωρίς ελευθερία στις επιλογές μας και αυτός είναι και λόγος που σήμερα «εκλογολογούμε» πιθανολογώντας τις πρόωρες εκλογές.

Η «κολοκυθιά» του πότε θα γίνουν εκλογές, έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Οκτώβριο και μπορεί η κυβέρνηση να ενημέρωσε ότι την Παρασκευή κατατίθεται η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης –τραπεζών,

αλλά η αίσθηση ήταν μέχρι χθες οτι οι δανειστές ήταν ανένδοτοι, και για πρώτη φορά όρθωναν αντιρρήσεις σε κυβερνητικές προθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια κατάθεση νομοσχεδίου είναι μια μονομερής ενέργεια, παρότι ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Ωστόσο είναι ένα πολύπλοκο σχέδιο και δεν θα πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του νόμου Κατσέλη.

Παράλληλα αποδυναμώνοντας την κυβερνητική άποψη περί μικρού ποσού 200 εκ. τον χρόνο, φαίνεται διαχειρίσιμο αλλά σε ορίζοντα τετραετίας φτάνει τα 800 εκ. ως εκ τούτου δημιουργείτε θέμα με την Διεύθυνση Ανταγωνισμού, άρα συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο.

Μάλιστα στελέχη της ΚΤΕ και του SSM ζητούν να συρρικνωθεί το εύρος κάλυψης των δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα, όσο και των επιχειρηματικών δανείων με ενέχυρο την πρώτη κατοικία,

καθώς πρέπει να προστατεύονται εκείνοι που αποδεδειγμένα χρήζουν προστασίας.

Βέβαια η όλη κίνηση δεν αποκλείεται να είναι μία ακόμη θεατρική παράσταση από αυτές στις οποίες επιδίδεται η κυβέρνηση για να δείξει ότι είναι προστάτης των φτωχών και αντιστέκεται στους κακούς.

Σε κάτι τέτοιο προσβλέπουν ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες τόνισαν με νόημα ότι «Ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά ένα άλλο είναι τι θα ψηφιστεί»!

Πρόσθεταν ότι ναι μεν η τελική απόφαση για την πρώτη κατοικία είναι πολιτική και ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά εκτός από την συμφωνία των τραπεζών χρειάζεται και η έγκριση της ΕΚΤ που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η Ελλάδα,

παρότι εκτός προγράμματος, έχει αναλάβει δεσμεύσεις στις οποίες δεν μπορούν να υπάρξουν παρεκκλίσεις.

Βέβαια η κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρεί σε μονομερή κίνηση αφού κάτι παρόμοιο έχει πράξει με την παράταση στα πέντε νησιά του Αιγαίου και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ λογικό είναι να θέλει να νομοθετήσει εκ νέου ένα ηρωικό αντιστασιακό αφήγημα για να ρετουσάρει λίγο το στραπατσαρισμένο προφίλ του και τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ευκαιρία,

και ενδεχομένως καλή αφορμή για την κήρυξη πρόωρων εκλογών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here