«Καμπανάκι» του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποζημιώσεις αγροτών μέσω ΠΣΕΑ

Τον «κώδωνα του κινδύνου» χτύπησε χθες η θεματική αγροτικού της Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις αποζημιώσεις των Σερραίων αγροτών μέσω ΠΣΕΑ

Η νομαρχιακή ζητά, μεταξύ άλλων, από το ΥΠΑΑΤ να ενισχύσει με υπαλλήλους το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης για να μπορέσουν να πληρωθούν οι αγρότες εγκαίρως για τις ζημιές που έπαθαν οι καλλιέργειές τους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της νομαρχιακής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε έντονα από κυβερνητικούς κύκλους η φημολογία ότι θα πληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2020 οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες του 2017 που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, πρώην ΠΣΕΑ) δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες στους αγρότες που περιμένουν να πάρουν κάποια χρήματα για να ξεκινήσουν τις θερινές εργασίες.

Δυστυχώς, όπως πάντα, τα παπαγαλάκια δημιουργούν μόνο σύγχυση και αναστάτωση.


Θυμίζουμε ότι στο ετήσιο πρόγραμμα των ΚΟΕ 2017, το οποίο ενέκρινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ενταχθεί οι καλλιέργειες αμύγδαλα, κριθάρι καρπός, σίτος μαλακός, σίτος σκληρός, ολόκληρου του νομού Σερρών.

Αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα και τη σημασία που έχει για τους αγρότες της περιοχής μας η οικονομική ενίσχυση και θεωρούμε απαράδεκτο να χρησιμοποιείται για μικροπολιτικά παιχνίδια από ‘μικρομεσαία’ στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Τα εν λόγω στελέχη αντί να μοιράζουν μεγαλόστομες υποσχέσεις και μάλιστα με χρόνο υλοποίησης που η τήρηση του είναι αδύνατη , διότι πριν τη πληρωμή πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί ο διοικητικός έλεγχος στα έγγραφα που θα φέρουν οι εν δυνάμει δικαιούχοι της ενίσχυσης. 

Αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν ζητηθεί τα έγγραφα από τους αγρότες και ο υποστελεχωμένος ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης δεν γνωρίζουμε πότε θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία.

Προϋπόθεση για την πληρωμή ενίσχυσης είναι τα χωράφια να έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ και η ηλικία του εν δυνάμει δικαιούχου να μην ξεπερνά τα 70 έτη.

Οφείλουμε πάντως να καθησυχάσουμε τους αγρότες, διότι το πρόγραμμα λήγει το 2021, οπότε μέχρι τότε υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να πληρωθούν οι ΚΟΕ 2017. 

Αρκεί βέβαια η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εκτός από τις βασιλόπιτες για τους υπαλλήλους, να φροντίσει να ενισχύσει με υπαλλήλους το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης για να μπορέσουν να πληρωθούν οι αγρότες εγκαίρως για τις ζημιές που έπαθαν οι καλλιέργειές τους».

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here