05/12/2022
9.9 C
Serres

Γιώργος Καραγιάννης: Η Κρήτη θα αποκτήσει έναν αυτοκινητόδρομο αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης ανέφερε για τον ΒΟΑΚ: «Σύντομα όλοι οι Κρητικοί θα δουν το πολυπόθητο αυτό έργο, τον ΒΟΑΚ, να ξεκινά. Το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, ένα έργο 169 εκατομμυρίων ευρώ, δίνει το έναυσμα για το μεγαλύτερο υπό κατασκευή οδικό έργο στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρώπη».

Επίσης τόνισε ότι: «Η Κρήτη τα επόμενα χρόνια θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο, ενώ με την ολοκλήρωση όλων των έργων, θα αποκτήσει έναν αυτοκινητόδρομο αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τις αναπτυξιακές προοπτικές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας της και θα προσφέρει αυξημένα επίπεδα οδικής ασφάλειας και προστασία του περιβάλλοντος».

Επιπροσθέτως σημείωσε πως «και τα υπόλοιπα τμήματα αναμένεται σύντομα να προχωρήσουν, θα υπογραφούν συμβάσεις και θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Ο σχεδιασμός προβλέπει πολλούς ανισόπεδους κόμβους, εκτεταμένο παράπλευρο δίκτυο και πολλά χιλιόμετρα υπόγειων έργων».   

Καταλήγοντας επισήμανε ότι: «Πριν 3 έτη, παραλάβαμε μια μικρή ως ανύπαρκτη μελετητική ωριμότητα, με αποσπασματικές παρεμβάσεις, διάσπαρτες κατά μήκος του άξονα, χωρίς συνοχή και τις απαιτούμενες προδιαγραφές ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου. Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι, όταν υπάρχει πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ικανότητα, όλα είναι δυνατά. Γιατί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προτιμούμε να λέμε λιγότερα και να πράττουμε περισσότερα».

Στοιχεία για το τμήμα Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ 

Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη και κατασκευή των έργων βελτίωσης του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ, με την κατασκευή τετράιχνης αρτηρίας, με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, συνολικού μήκους 14,5 χλμ, και η μετατροπή του σε αυτοκινητόδρομο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου θα βελτιωθεί και θα διαπλατυνθεί ο υφιστάμενος δρόμος από την πρώτη είσοδο της Νεάπολης μέχρι τον κόμβο Κριτζάς στον Άγιο Νικόλαο

Θα αναπτυχθεί και θα κατασκευαστεί επίσης πλήρες δίκτυο εγκάρσιων και παράπλευρων οδών (μήκους περίπου 2 χλμ. και 9 χλμ. αντίστοιχα) για να επικοινωνούν οι περιοχές εκατέρωθεν του νέου ουσιαστικά σύγχρονου αυτοκινητόδρομου. 

Θα κατασκευαστούν επιπλέον τρεις ανισόπεδοι κόμβοι (Νεάπολης, Λιμνών και Αγίου Νικολάου), πέντε γέφυρες, οκτώ κάτω διαβάσεις και πέντε έργα μερικής και ολικής κάλυψης λωρίδων κυκλοφορίας και έργα αντιστήριξης (Cut & Cover), καθώς και υδραυλικά έργα για την αποστράγγιση των οδών και την απορροή των oμβρίων, αλλά και έργα διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων.

ΒΟΑΚ: Το μεγαλύτερο οδικό έργο σε εξέλιξη στην Ευρώπη 

Ο ΒΟΑΚ αποτελεί το μεγαλύτερο οδικό έργο που κατασκευάζεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη και ένα απολύτως αναγκαίο έργο για την Κρήτη, καθώς θα επιτρέπει γρήγορες και κυρίως ασφαλείς μετακινήσεις. 

Η υλοποίηση του έργου πλέον ξεκινά, καθώς άμεσα (στις αρχές φθινοπώρου) θα στηθούν τα πρώτα εργοτάξια στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του έτους το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη και μέχρι το τέλος του 2023 θα ξεκινήσει και το μεγάλο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, το οποίο έχει λάβει ήδη περιβαλλοντική αδειοδότηση. 

Παράλληλα προχωρά, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η ωρίμανση των μελετών του ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία. Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να είναι έτοιμη η δημοπράτηση των τμημάτων, Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή και Παράκαμψη Παχειάς Άμμου, για τα οποία υπάρχουν ήδη εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι. 

Το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος θα πραγματοποιηθεί ως δημόσιο έργο, το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη (μήκους 22,44 χλμ και προϋπολογισμού 290 εκατομμυρίων ευρώ) ως ΣΔΙΤ και το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο (μήκους 157,5 χλμ και προϋπολογισμού 1,32 δισ ευρώ) ως σύμβαση παραχώρησης.

Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση για το Χερσόνησος – Νεάπολη.

Για το Χανιά – Ηράκλειο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στις 20 Ιουλίου και πλέον ο διαγωνισμός έχει περάσει στη δεύτερη φάση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών των συμμετεχόντων στη διαγωνιστική διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το έργο να συμβασιοποιηθεί εντός του 2023.