Κώστας Καραμανλής για «Μετρό Θεσσαλονίκης»: Και αρχαία και μετρό!

Τη διαβεβαίωση ότι «το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης θα τελειώσει» και ότι η κυβέρνηση θα κάνει «τα αδύνατα δυνατά», προκειμένου να κερδηθεί «ο χρόνος που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές και οι αντιπαραθέσεις» έδωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, όπου έχουν βρεθεί σημαντικές αρχαιότητες.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση των εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου, , αλλά και όλων των διαδικασιών που αφορούν στην κατασκευή του μετρό

Από Καραμανλή και Μενδώνη Αποφασίστηκε η επιτάχυνση των εργασιών στο μετρό

Η επιτάχυνση των εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου, αλλά και όλων των διαδικασιών που αφορούν στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε σε σύσκεψη των φορέων της πόλης που συγκάλεσαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στον σταθμό Βενιζέλου δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν οι εργασίες απόσπασης των αρχαιολογικών ευρημάτων ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

«Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες και του υπουργείου Πολιτισμού, που έκανε μία εξαιρετική δουλειά όλο το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσουν οι αρχαιολόγοι, αλλά και του υπουργείου Υποδομών, το οποίο προσωπικά εμπιστεύομαι ότι θα μπορέσει το αμέσως επόμενο διάστημα να εκκινήσει τις εργασίες, ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να μη χαθεί άλλος χρόνος», είπε χαρακτηριστικά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γεώργιος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γεώργιος Διδασκάλου, η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος του ΔΣ της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος και ο αντιπρόεδρος Νίκος Κουρέτας, ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος ΠΕΔ ΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γεώργιος Τσακούμης.

Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι με την απόφαση του ΣτΕ δικαιώνεται η λύση που εξασφαλίζει και μετρό και αρχαία και τόνισε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε για υπεκφυγές.

«Το νερό μπήκε στο αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω», είπε.

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι στον σταθμό Βενιζέλου χάθηκε πολύτιμος χρόνος, όμως σήμερα αυτός ο κύκλος κλείνει και υπογράμμισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για το μετρό κι αυτό να γίνει με τον απόλυτο σεβασμό όχι μόνο στα ευρήματα της Βενιζέλου αλλά και για όλες τις αρχαιότητες που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό, το υπουργείο Υποδομών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει λύσεις για τη διάνοιξη της οδού Ψελλού, για τη κατασκευή ενός σταθμού μετεπιβίβασης στον τερματικό σταθμό της Νέας Ελβετίας, αλλά και όπου υπάρχουν σταθμοί», ανέφερε και πρόσθεσε πως ο δήμος θα επιβλέπει κάθε μέρα την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης και λειτουργίας του μετρό και στην καλύτερη ενσωμάτωσή του στη ζωή της πόλης.

«Είναι ώρα ευθύνης, γιατί έδειξε η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου ότι μπορεί να συνυπάρξουν και τα αρχαία και να προχωρήσει και το έργο του μετρό που ταλαιπώρησε τη Θεσσαλονίκη για δεκαετίες», σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Η κ. Αντωνίου τόνισε πως «μία δέσμευση του πρωθυπουργού παίρνει σάρκα και οστά» και πρόσθεσε ότι όλους τους ενδιαφέρει πρωτίστως η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης με τον καλύτερο τρόπο.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε πως «το μετρό μετά τις δικαστικές αποφάσεις πλέον γυρίζει σελίδα.

Προχωράμε μπροστά και είναι τώρα η ώρα να επιταχυνθούν οι εργασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το πολυπόθητο αυτό έργο που τόσο έχει ταλαιπωρήσει όλους μας».

Ο ίδιος τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα της περιφέρειας είναι «η έγκαιρη και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα παράδοση του έργου και ο απόλυτος σεβασμός, η διάσωση και ανάδειξη της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας».