25/04/2024
17.5 C
Serres

Κώστας Μπούμπας: Γιατί δεν αξιοποιούμε τον πρωτογενή τομέα σε θεραπευτικά και αρωματικά φυτά;

Array

Αναλυτικά παρουσιάζεται η ομιλία του βουλευτή Σερρών Κώστα Μπούμπα στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».


Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Πολύ φοβάμαι ότι «ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου» για μια εμπορευματοποίηση μιας ουσίας που κατ’ άλλους παρεξηγημένη, αλλά ελλοχεύει πολλούς κινδύνους.

Αντί να μεταδώσουμε μια βαρύτητα σ’ αυτό τον πλούτο της Ελλάδας με τα 6.000 αρωματικά φυτά, τα 1.700 αυτοφυή φυτά, μιλάμε για ινδική κάνναβη – μαριχουάνα – χασίς, «να μην κρυβόμαστε», το «χασίς της Περσίας» που λέμε.

Μπορεί εδώ τα στατιστικά να μιλούν για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης σε ότι αφορά για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, για τους καρκινοπαθείς.

Ακόμη, η ιατρική είναι σε έρευνα και οφείλω να πω ότι τα ΤΕΙ της Λάρισας έχουν κάνει μια καλή έρευνα τα τελευταία χρόνια.

Διαβάζω το τι λέει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η οποία το 2015 αντιτίθεται στη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης – αυτοί, επιστήμονες δεν είναι; γιατροί δεν είναι;

και μάλιστα στην καρδιά ενός καπιταλιστικού συστήματος «λιμναζόντων» κεφαλαίων σε ότι αφορά την ινδική κάνναβη.

procredit bank serres epimelitirio


Έχουμε, λοιπόν, αυτήν την περιβόητη ουσία, την τετραϋδροκανναβινόλη.

Υπάρχουν κάποιες ασάφειες – θα τις αναπτύξουμε σε ότι αφορά τα άρθρα – αναφορικά με τις αρμοδιότητες και την εξουσία που έχει ο εκάστοτε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα με την ινδική κάνναβη.

Εμείς ως Ελληνική Λύση θέλουμε να υπάρχουν περισσότεροι επαΐοντες, επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο για να κάνει και την ανάλογη γνωμοδότηση.

Όχι μόνο από την αρχή ενός ανδρός που θα αποφασίζει, ενδεχομένως και Κρεοντικά, το πώς θα διακινηθεί αυτό που «χρυσώνουμε το χάπι» και «βαφτίζουμε το ψάρι κρέας» όπου μπορεί με βάση την περιεκτικότητα, ο καθείς να το βαφτίζει ως φάρμακο.

Είναι κάποιοι προβληματισμοί που έχουμε.


Δεν ξέρουμε πού μπορεί να οδηγηθεί μελλοντικά αυτή η κατάσταση, διότι η συγκεκριμένη ινδική κάνναβη, κατ’ άλλους παρεξηγημένη, είναι επικίνδυνη γενικότερα, διότι τα στοιχεία άλλα δείχνουν.


Το 1985, οι χρήστες έφηβοι στην Ελλάδα, 14 έως 16 ετών, ήταν περίπου στο 3% έως 4%.

Σήμερα, κύριε, έχουν ξεφύγει πάνω από το 15%.

Πολλοί δεκαεξάρηδες και στην Ελλάδα, πιστεύουν ότι η χρήση της ινδικής κάνναβης δεν κάνει κακό.

«Έχουν αλλοιωθεί τα πράγματα» και υπάρχει μια επικινδυνότητα, την οποία θα πρέπει να την προλάβουμε.

Αλλά αυτή η πρεμούρα να πάμε σε βιομηχανοποίηση, σε καθετοποιημένες μονάδες από αγρότες, οι οποίοι τα κέρδη τους θα συσσωρευτούν σε εμποροβιομηχανικά τραστ.


Αυτό που είπε ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε., ναι, υπάρχει αυτή η «Bedrocan», η Ολλανδική εταιρεία που έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό τραστ και τι κάνει αυτή;

Διαμορφώνει τις τιμές διακίνησης της ινδικής κάνναβης.

Δηλαδή, θα γίνει ένα μονοπώλιο συγκεκριμένων συμφερόντων που θα διαμορφώνουν καρτέλ και στην ινδική κάνναβη.

Κάποιες ταινίες που ακούμε στο θέμα των ναρκωτικών, θα γίνουν επί του πρακτέου, «υπό την σκέπη» μιας φαρμακευτικής ιδιότητας, αλλά θα διακινείται από συγκεκριμένες μονοπωλιακές εταιρείες που θα διαμορφώνει, όπως η «Bedrocan», που έχει κατηγορηθεί.

Και εγώ θέλω να ρωτήσω, η «Biomecann» με έδρα τη Λάρισα, η «Bioprocann» με έδρα την Κόρινθο και οι 12 αιτήσεις ισχύουν για την επεξεργασία της ινδικής κάνναβης;

Διότι η «Biomecann» «παλαιότερα είχε και κάτι χρέη, «έριξε και κάτι κανόνια», δεν ξέρω. Γι’ αυτό, θέλει προσοχή.

Και αυτή η πρεμούρα της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορώ να την καταλάβω.

Γιατί, κύριε Υπουργέ μου, κύριε Γεωργιάδη, άλλα λέγατε το 2017, για μεγάλες δουλειές με φούντες μιλούσατε, για μπάφα μιλούσατε.

Δεν ξέρω, γιατί αλλάξατε ρότα;


Τι είναι αυτό που σας έπεισε ότι είναι εθνική επένδυση, πλέον, η ινδική κάνναβη ως μέλλον βιομηχανοποίησης και εξαγωγών στην Ελλάδα;

Διότι, μέχρι το 2028, μπείτε να διαβάσετε, λέγεται ότι η Ευρώπη θα έχει έσοδα από την ινδική κάνναβη 115 δις.

Τα 55, 2 δις θα είναι από τη φαρμακευτική.

Προσέξτε, τα 60,3 δις θα είναι από την ευφορική.

Η ευφορική, για ψυχαγωγικούς σκοπούς δηλαδή, θα έχει περισσότερα έσοδα από τη φαρμακευτική και μένουν 180 εκατομμύρια ευρώ για την βιομηχανική μόνο.

Αλλά η φαρμακευτική λιγότερα έσοδα από την ευφορική.


Ο ΟΗΕ με την αφαίρεση της κάνναβης, στο παράρτημα 4, βγάζει απέξω τη διεθνή ενιαία σύμβαση για τα ναρκωτικά.

Εδώ δεν θα υπάρχει, δηλαδή, γνωμοδότηση από την διεθνή ενιαία σύμβαση για τα ναρκωτικά.

Φεύγουν απέξω αυτοί που γνωμοδοτούν για τα ναρκωτικά.

Δηλαδή θα φτάσουμε «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει» σε ότι αφορά τη διακίνηση με βάση το ποσοστό του 0,2%.


Τώρα, να πούμε λίγο ότι αυτά τα μονοπώλια που θα δημιουργηθούν, στη γειτονιά μας τα πράγματα είναι θολά.

Η αλβανία στην ναρκωτική, άντε να το πω ινδική κάνναβη, έχει μια τεράστια παραγωγή.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, ο Ζάεφ, τι δήλωσε πριν από λίγο καιρό;

Θα πάει κατά πρότυπο του Άμστερνταμ. Θα νομιμοποιηθεί στα Σκόπια η ινδική κάνναβη για ψυχαγωγικούς λόγους.

Η Βουλγαρία είναι η μοναδική χώρα της Κομισιόν, η οποία διακινεί την κανναβιδιόλη.

Δηλαδή, ωραία γειτονιά θα έχουμε. Οι αλβανοί θα παράγουν, με το μαύρο χρήμα που διακινείται από τις συμμορίες των ναρκωτικών και τα λοιπά.

Στα Σκόπια θα πίνουν όλοι και θα τραγουδάνε. Θα πηγαίνουμε και θα ονομάζεται και «μακεδονική διασκέδαση» και με το όνομα που δώσατε.

Στη Βουλγαρία θα έχουμε τη διακίνηση στο χώρο των τροφίμων και στην Ελλάδα θα έχουμε τη φαρμακευτική.

Θα είμαστε η βαλκανική χερσόνησος του Αίμου της ινδικής κάνναβης.


Εμείς τι λέμε;

Γιατί δεν αξιοποιούμε τον πρωτογενή τομέα σε θεραπευτικά και αρωματικά φυτά που έχουμε, όπου αν δείτε στη λίστα από διάφορες μελέτες καθηγητών;

Όπως διαβάζω αυτή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του κυρίου Χρήστου Δόρδα, υπάρχουν θεραπευτικές ιδιότητες βοτάνων;

Φαίνεται ότι μπορούν να επιλύσουν σημαντικά προβλήματα, κεφαλαλγίες, ρευματοαρθρίτιδες, πονοκεφάλους, μελαγχολίες.

Υπάρχει αυτός ο θησαυρός και αυτός ο πλούτος.

Εμείς ως Ελληνική Λύση στο πρόγραμμά μας έχουμε αναφερθεί σε μία πληθώρα αρωματικών φυτών και σε τράπεζα σπόρων.

Διότι η μόνη τράπεζα σπόρων που μας έμεινε είναι το «Αρχιπέλαγος» στη Σάμο και η μάνα γη τί λέει;

Όταν χαθεί ένας σπόρος δεν αντικαθίστανται. Είναι αναντικατάστατος.

Αντί λοιπόν να δώσουμε μια βαρύτητα εκεί και, μάλιστα, να δημιουργήσουμε και Επιτροπή στη Βουλή μόνο για τον πρωτογενή τομέα.

Δηλαδή κατ’ εμάς είναι λάθος που είναι συγχωνευμένη η Επιτροπή.

Ότι σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα να είναι μέσα, καθαρά, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Έπρεπε να υπάρχει καθαρόαιμη Επιτροπή.


Ξεκινάει ένα εθνικό στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης από το 2021 μέχρι και το 2027 και κ. Υπουργέ, κ. Γεωργιάδη, το γνωρίζετε πολύ καλά, δίνει μία βαρύτητα.

Πέρα από το «Horizon» πρόγραμμα και όλα τα λοιπά, στον αγροδιατροφή, στο μεταποιητικό στάδιο.

Και αντί να κάνουμε ένα business plan, ένα action plan, πείτε το όπως θέλετε, για το πώς θα μπορέσουμε να πάμε σε ένα μεταποιητικό στάδιο με την πληθώρα αρωματικών βοτάνων, θεραπευτικών βοτάνων, που έχουμε, μιλάμε, σήμερα, για μαριχουάνες, για ινδική κάνναβη, για θεραπευτικές ιδιότητες και πάει λέγοντας.

Ξεκινάμε στραβά.

Ο κ. Δόρδας τι λέει; Το 1981 καλλιεργούσαμε 38.791 στρέμματα αρωματικών φυτών.

Το 1991 πήγαμε στα 17.860 στρέμματα, δηλαδή έχουμε πάρει την κατιούσα.

Το 2002 23.074 στρέμματα.

Σε ότι αφορά την παραγωγή το 1981, λέει ο καθηγητής από το Αριστοτέλειο, είχαμε 3.116 τόνους, το 1991 1.182 και το 2002 3.186.

Δηλαδή, πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε, να βάλουμε μια αναπτυξιακή τροχιά στην Ελλάδα, με βάση το θησαυρό και τον πλούτο της πανίδας και της χλωρίδας που έχει, κυρίως της χλωρίδας, με το πρόγραμμα και το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης με χρονικό ορίζοντα το 2027.

Όταν έχουμε πάρει την κατιούσα σε στρεμματική απόδοση αυτών των αρωματικών φυτών και, μάλιστα, οι γεωπόνοι μιλάνε για αμειψησπορά.

Δηλαδή, στο ίδιο που μπορούν να πάνε εναλλακτικές καλλιέργειες.

Το «λουλούδι του Δαρβίνου», που και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μιλούσε, ή το δρακάκι, ήδη ο κ. Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, το έχει δώσει στην «ΕΛΓΟ – Δήμητρα» δοκιμαστικά για να πάει από το Μέτσοβο προς τα πεδινά της Ηπείρου.

Η απόδοση μιλάει για 5.000 ευρώ το στρέμμα και η πώληση είναι 50.000 ευρώ το κιλό. Να ο πλούτος της Ελλάδος.


Για αυτό εμείς, ως Ελληνική Λύση, λέμε ξεκινάμε στραβά κύριοι.

Ξεκινάμε από την ινδική κάνναβη σε ένα πλαίσιο παγκοσμιοποιημένης φιλελεύθερης εμπορευματοποίησης του προϊόντος.

Θα δημιουργηθεί με ένα καρτέλ που από συγκεκριμένες εταιρείες και ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για να επεκταθεί αυτό.

Γιατί υπάρχει και μια άλλη νοοτροπία κατά τύπου Ολλανδίας ή Άμστερνταμ, που μιλάει και ο Ζάεφ και με αυτό ούτε τα παιδιά μας φέρνουμε πίσω, ούτε υποδομές δημιουργούμε, αλλά ούε βοηθούμε τον αγρότη.


Σπέρνουμε φωτοβολταϊκά σε όλη την Ελλάδα.

Μήπως θυμάστε και με τα φωτοβολταϊκά που δίναμε επιδότηση την κιλοβατώρα κάπου 40 λεπτά και ήρθαν μεγάλες εταιρείες, γέμισε το φορτίο της ΔΕΗ και δεν μπορούν να πάρουν, με τα μικρά δάνεια που πήραν οι αγρότες τότε για να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά.

Δεν είναι επένδυση στο χωράφι με αυτό το στυλ αν δεν αξιοποιήσουμε τα βότανα και το θησαυρό της Ελλάδας.

Για αυτό, εμείς, δεν μπορούμε να δεχθούμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όταν αφήνουμε ως ακρογωνιαίο λίθο ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, θα θέλαμε να μιλούμε για μέλλον που μπορεί να έχει στο χωράφι ο αγρότης και να μην είναι, θα λέγαμε, συρρικνωμένος σε ένα τμήμα μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας, η οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος να πάμε πίσω κάποιες άλλες, αν όχι παραδοσιακές γιατί οι παραδοσιακές σίγουρα φθίνουν, αλλά αυτές οι καλλιέργειες με τα αρωματικά βότανα, αρώνια, μύρτιλα, γκράνα, ιπποφαές, ρίγανη, βασιλικός, δηλαδή δεν τελειώνουν τα αρωματικά βότανα.


Άρα, λοιπόν, εμείς ως Ελληνική Λύση, είμαστε αντίθετοι κύριοι.

Ξεκινάμε από την τράπεζα σπόρων, από τα αρωματικά βότανα.

Επενδύουμε εκεί και δεν μιλούμε για να συνεχίσει σήμερα η κυβέρνηση, διότι δεν ξέρω τι υποχρέωση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ του 2017, για να νομιμοποιήσει την ινδική κάνναβη απέναντι στην παγκοσμιοποίηση των πραγμάτων.

Γιατί έχει περάσει αυτό από ότι λέγεται από πολυεθνικές εταιρείες, πέντε στον αριθμό.

Εδώ οι μελέτες λένε ότι πέντε εταιρείες διακινούν τα αγροτικά εφόδια, λιπάσματα, στο κόσμο, οι υπόλοιπες είναι δορυφόροι και μιλάμε για ανάπτυξη όταν θα παραγκωνίσουμε το μικρό κλήρο, το μικρό αγρότη, σε δύσβατες περιοχές που θα μπορούσε υπό τη μορφή μικρών ευέλικτων συνεταιρισμών να μιλάμε για τα αρωματικά βότανα που εκεί είναι το μέλλον και όχι η ινδική κάνναβη για μας και για τις επόμενες γενεές. Ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Financial Times: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά η χώρα θα είναι σύντομα η...

«Eλληνικό παράδοξο» – Ισχυρή ανάπτυξη, μείωση χρέους αλλά οι Έλληνες φτωχαίνουν Το ελληνικό παράδοξο της εντυπωσιακής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που οι Έλληνες φτωχαίνουν,...

Απαρηγόρητος ο Γιάννης Καλλιάνος, ετοιμάζεται να φέρει τα πάνω κάτω – «Θα κινηθώ...

«Δεν ξέρω πού είμαι, δεν έχω δύναμη να μιλήσω, να περπατήσω. Σκέφτομαι το παιδί μου, την γυναικά μου, την μητέρα μου. Δεν μπορείς να...

Το θρίλερ της Βέροιας: Ο Νίκος πήγε για δουλειά και δεν γύρισε ποτέ,...

Στη Βέροια, η αγωνία για την εξαφάνιση του 43χρονου Νίκου συνεχίζεται για έκτη συνεχόμενη ημέρα. Η μητέρα του κάνει έκκληση προς οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε για την υπόθεση να επικοινωνήσει άμεσα...

Αυτοάνοσα: Τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο – Γιατί οι περισσότεροι ασθενείς είναι...

Ποιες ομάδες γονιδίων πυροδοτούν την αυτοανοσία; Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών είναι γυναίκες; Η κυρία Ελένη Κομνηνού Ρευματολόγος και Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

«Είμαι ερωτευμένη με τον καλύτερό μου φίλο. Κάναμε έρωτα, αλλά δεν νιώθει το ίδιο για εμένα. Πώς να τον ξεπεράσω;»

Ο προβληματισμός μίας κοπέλας και η απάντηση της ειδικού – Πώς κατάλαβε ότι ο φίλος της δεν τρέφει τα ίδια συναισθήματα με εκείνη. Μια κατάσταση...

Δημήτρης Αλεξάνδρου: Δεν με αφήνει η μητέρα μου να παντρευτώ, είμαι μικρός ακόμα

Τι απάντησε στο ενδεχόμενο γάμου με την Ιωάννα Τούνη Το ενδεχόμενο του γάμου με τη σύντροφό του, Ιωάννα Τούνη, ρώτησε ένας δημοσιογράφος τον Δημήτρη Αλεξάνδρου,...

Τατουάζ, τεpάστιες βλεφαρίδες, έχει μείνει μıσή: Αγνώρıστη η Mαριτίνα Ντενίση στη νέα φώτο, όλοι πρόσεξαν κάτι

Η Μαριτίνα Ντενίση δημοσίευσε μια φωτογραφία της στο προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, στην οποία η επιδερμίδα της φαίνεται να έχει μόνο μια ελαφριά βάση, επιτρέποντάς μας να...

Συνέχισε να διαβάζεις