Λευτέρης Αβραμάκης: Δεν επαρκούν οι αστυνομικές δυνάμεις για τη φύλαξη της Δομής Μεταναστών στην περιοχή Κλειδί Σερρών

Ο Λευτέρης Αβραμάκης κατέθεσε αναφορά στη Βουλή σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικές δυνάμεις αλλά και τα μέσα που διαθέτει η ΔΑ Σερρών δεν επαρκούν για τη φύλαξη της δομής μεταναστών

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσε αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων με την οποία ζητά να απαντηθεί η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών, σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικές δυνάμεις αλλά και τα μέσα που διαθέτει η ΔΑ Σερρών δεν επαρκούν για τη φύλαξη της δομής μεταναστών που αποφάσισε η κυβέρνηση να λειτουργήσει στην περιοχή Κλειδί των Σερρών.

Όπως αναφέρεται μάλιστα και παρά τις δεσμεύσεις του Αρχηγού της ΕΛΑΣ στους εκπροσώπους της Ένωσης καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την έγκαιρη ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του Νομού Σερρών παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 30 κενές οργανικές θέσεις και επιπρόσθετα έχουν αποσπαστεί 35 αστυνομικοί από τις Σέρρες σε άλλες περιοχές (Έβρος, νησιά Αιγαίου κα).

Στην επιστολή η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών ζητά να ενισχυθούν άμεσα και πριν την έναρξη λειτουργιάς της δομής, οι αστυνομικές δυνάμεις του Νομού, προκειμένου να προλάβουν οι αστυνομικοί που θα αναλάβουν τη φύλαξη της δομής να γνωρίσουν όσο γίνεται την περιοχή.

Ζητούν επίσης την διάθεση μέσων και οχημάτων για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της δομής και να μην χρησιμοποιούνται τα ούτως ή άλλως περιορισμένα μέσα της ΕΛ.ΑΣ. στις Σέρρες. 

Με αφορμή την πρωτοβουλία του για την ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος δια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Είναι γνωστή η θέση μας ενάντια στη δημιουργία κλειστών δομών κράτησης μεταναστών που εδράζεται άλλωστε στη Συνθήκη της Γενεύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα όσων αιτούνται ή δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Έχουμε τονίσει ότι η απόφαση της ΝΔ να παγώσει τις διαδικασίες ασύλου, να διαμορφώσει ένα αμφισβητούμενο νομικά πλαισίου άρνησης εξέτασης των αιτημάτων και να δημιουργήσει κλειστά κέντρα κράτησης εγείρει σοβαρούς κινδύνους και μπορεί να επιφέρει ακόμα και τη διεθνή καταδίκη της χώρας μας.

Παρατηρούμε όμως ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να υλοποιήσει ακόμα και τις δικές της επιλογές αφού πέρα από τις παλινωδίες σε διάφορα ζητήματα, πέρα από την καθημερινή σχεδόν λήψη και ακύρωση αποφάσεων, αντιμετωπίζει  πρόχειρα και χωρίς καμία ενσυναίσθηση ευθύνης τη δημιουργία αυτής της δομής.

Λευτέρης Αβραμάκης: Έχουμε επισημάνει ότι η τοποθεσία Κλειδί στον Προμαχώνα που τελικά επιλέχθηκε είναι ακατάλληλη

Έχουμε επισημάνει ότι η τοποθεσία Κλειδί στον Προμαχώνα που τελικά επιλέχθηκε είναι ακατάλληλη, όπως ήταν και η Ροδόπολη και η Βυρώνεια, αφού βρίσκεται πλησίον του ιστορικού Ρούπελ αλλά και στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ενώ δεν μπορεί να καταστεί λειτουργική λόγω και της γεωμορφολογίας της περιοχής με την ύπαρξη ρέματος και τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Έχουμε ήδη τονίσει κατ’ επανάληψη ότι δεν τηρείται στην περίπτωση του Νομού Σερρών η ποσόστωση 1% στη σχέση φιλοξενούμενων προσφύγων – μεταναστών και μόνιμων κατοίκων.

Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους δημόσια ότι η ακολουθούμενη πολιτική που είναι συμβατή με τα επιχειρήματα του Ορμπάν και άλλων ευρωπαίων που δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αδυνατίζει σημαντικά τα επιχειρήματα της Ελλάδας για δίκαιη κατανομή αυτών των πληθυσμών σε όλη την Ευρώπη.

Λευτέρης Αβραμάκης: Η κυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν οι απαραίτητες δυνάμεις ώστε να μην υπονομευτεί ούτε κατ ελάχιστο η δυνατότητα της ΕΛΑΣ να αστυνομεύει το Νομό Σερρών

Δυστυχώς τώρα αποδεικνύεται και από το έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, ότι η κυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν οι απαραίτητες δυνάμεις για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς της ώστε να μην υπονομευτεί ούτε κατ ελάχιστο η δυνατότητα της ΕΛΑΣ να αστυνομεύει το Νομό Σερρών και να προστατεύει την περιουσία των Σερραίων σε όλη την περιοχή ευθύνης της.

Οι διαδικασίες απόσπασης των απαραίτητων αστυνομικών για τη λειτουργία του κέντρου κράτησης και ο χρόνος που χρειάζεται για να έρθουν αυτές οι δυνάμεις και να εξοικειωθούν με τα νέα τους καθήκοντα, δημιουργεί ερωτηματικά εάν μπορούν να υλοποιηθούν σε αυτή τη χρονική στιγμή οι ούτως ή άλλως εσφαλμένοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί»     

Διαβάστε επίσης εδώ:


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here