Λευτέρης Αβραμάκης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει την έρευνα για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Λευτέρης Αβραμάκης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει την έρευνα για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Σε απάντηση ερώτησης στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 1209/11.10.19) με θέμα την εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για τη δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης, την οποία κατέθεσαν 43 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε ως απάντηση έγγραφό του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος στο οποίο αναφέρεται μόνο το στάδιο της διαδικασίας που αφορά στον έλεγχο της δανειοδότησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν σχολιάζει καν τα επιλαμβανόμενα στην ερώτηση, δεν αναφέρει τίποτα για τα δάνεια των κομμάτων και αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα τυπικά.  

Από το έγγραφο του Οικονομικού Εισαγγελέα προκύπτει ότι οι 13 από τις 25 υποθέσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης που ελέγχθηκε το σύννομο των δανείων που έλαβαν, παραμένουν ανοικτές.

Συγκεκριμένα για τρεις περιπτώσεις η δικογραφία έχει αποσταλεί στον Διευθύνοντα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης, έξι υποθέσεις βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και τέλος τέσσερις υποθέσεις έχουν αποσταλεί στον Διευθύνοντα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για δικές του ενέργειες οι οποίες εκκρεμούν μέχρι σήμερα. 

Μεταξύ των υποθέσεων που εκκρεμούν οι ενέργειες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών βρίσκεται και η υπόθεση της προκλητικής δανειοδότησης του Κήρυκα Χανίων, ιδιοκτησίας του σημερινού πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρία του πρωθυπουργού δανειοδοτήθηκε το 2005, δεν έχει πληρώσει ούτε μια δόση δανείου, το χρέος της σήμερα ξεπερνά τις 720.000 €, δεν έχει ανταποκριθεί ούτε στην σκανδαλώδη ρύθμιση που έγινε κατά την εξεταστική επιτροπή της Βουλής όταν το ζήτημα πήρε μεγάλη δημοσιότητα και προέβλεπε την πλήρη αποπληρωμή το Νοέμβριο του 2018, μέσα σε διάστημα περίπου δύο ετών, με την τελευταία δόση να ανέρχεται σε περισσότερα από 600.000 €!

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης τόνισε:

«Η παράλειψη του Υπουργού και των αρμόδιων λειτουργών της δικαιοσύνης να ενημερώσουν για τα δάνεια των κομμάτων προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ακόμα και στο φιλικό ακροατήριο της κυβέρνησης.

Η σπουδή της ΝΔ να παρέχει αναδρομική ασυλία στα στελέχη των τραπεζών και να διακόψει βίαια και αντιδημοκρατικά τον έλεγχο νομιμότητας  των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ, πέρα του ότι προσβάλει βάναυσα το κοινό περί δικαίου αίσθημα, δημιουργεί και υπόνοιες συγκάλυψης από τη στιγμή που διερευνώνται ποινικά ή αναμένουν ενέργειες της εισαγγελίας υποθέσεις φιλικών στην κυβέρνηση μέσων, και κυρίως η υπόθεση που βαρύνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό και αφορά στην προκλητική δανειοδότηση του Κήρυκα Χανίων που του ανήκει.

Ο ελληνικός λαός, οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις ενώ ταυτόχρονα χρηματοδότησαν τη διάσωση των συστημικών τραπεζών αισθάνονται ιδιαίτερα άβολα διαπιστώνοντας ότι δεν είναι τελικά όλοι ίσοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η μεγαλύτερη όμως προσβολή στον ελληνικό λαό είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα κόμματα που ευθύνονται για τη χρεοκοπία χρωστούν τεράστια ποσά τα οποία δεν θα αποπληρώσουν ποτέ και κανείς δεν πρόκειται να τιμωρηθεί.

Η ΝΔ συμπεριφέρεται ως αυταρχικός ηγεμόνας, καλύπτει τους φίλους της, κομματικοποιεί το κράτος και θεωρεί ότι της ανήκουν ακόμα και οι θεσμοί της δημοκρατίας όπως η δικαιοσύνη.

Ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα αποσυρθεί η προσβλητική διάταξη αναδρομικής ασυλίας των τραπεζικών στελεχών και οι υποθέσεις των προκλητικών δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ θα διερευνηθούν μέχρι τέλους. ».   

Διαβάστε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here