Λευτέρης Αβραμάκης: Ανίκανη η κυβέρνηση να διαχειριστεί το προσφυγικό

Λευτέρης Αβραμάκης: Ανίκανη η κυβέρνηση να διαχειριστεί το προσφυγικό

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκης, στην ομιλία του στη Βουλή στο σ/ν του Υπ ΠροΠο «Περί Διεθνούς Προστασίας και λοιπές διατάξεις», αφού καλωσόρισε την κυβέρνηση στην πραγματικότητα μεταξύ άλλων τόνισε : 

«Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τις δικές της προεκλογικές δηλώσεις αλλά και τις άστοχες, χωρίς λογική και αναποτελεσματικές πολιτικές που εφάρμοσε όλο αυτό το διάστημα στο προσφυγικό ζήτημα.

Η προσπάθεια να θεωρηθεί το προσφυγικό ζήτημα μεταναστευτικό, πρόβλημα ελέγχου των συνόρων, πρόβλημα αστυνόμευσης ήταν λάθος από την αρχή και έστελνε λάθος μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Τώρα οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις από τα ίδια στελέχη της ΝΔ που κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα.

Η μετατροπή του προσφυγικού ζητήματος σε μεταναστευτικό εκτός του ότι θρέφει φοβικά σύνδρομα στην ελληνική κοινωνία, καθιστά την όλη διαχείριση εθνική υπόθεση αντί για Ευρωπαϊκή όπως είναι στην πραγματικότητα.

Η ΝΔ δίνει συνεχώς επιχειρήματα σε εκείνες τις χώρες που αρνούνται να αποδεχτούν ότι πρόκειται για πρόσφυγες και τους βαφτίζουν όλους μετανάστες.

Το ερώτημα είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει αυτό το δρόμο που θα συγκρατήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα για άγνωστο χρονικό διάστημα και δεν επιμένει ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και οφείλουν όλα τα κράτη να συνδράμουν τόσο στη διαχείριση όσο και στην κατανομή αυτών των πληθυσμών με δίκαιο τρόπο σε όλα τα κράτη.

Το προσφυγικό είναι ζήτημα που απαιτεί υπεύθυνους χειρισμούς, σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες, στη Σύμβαση της Γενεύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της και με το σημερινό νομοσχέδιο, παραβιάζει συγκεκριμένους όρους των συνθηκών, των συμβάσεων, των οδηγιών και του διεθνούς δικαίου».

Αναφορά του Αβραμάκη στη Συρία

Ειδική αναφορά έκανε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκης, στα όσα συμβαίνουν στη Συρία, με την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας που πολλαπλασιάζουν τις ροές των προσφύγων προς την Ευρώπη κατηγορώντας την κυβέρνηση για πλήρη έλλειψη αντίδρασης τη στιγμή που πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο η Τουρκία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης. 

«Για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν αντιδρά τη στιγμή που είναι εμφανές ότι εκτελείται ένα σχέδιο ανατροπής της Συνθήκης της Λοζάνης που ορίζει μεταξύ άλλων τα σύνορα της Τουρκίας;

Τι περιμένει η κυβέρνηση για να ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων που ήδη έχουν προαποφασιστεί ακριβώς για αυτές τις ενέργειες αμφισβήτησης των Διεθνών Συνθηκών;

Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων πρέπει να είναι γενικός και όχι κατά περίπτωση ανάλογα με το κομματικό ακροατήριο;

Αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που ελλοχεύουν ακόμα και από τη σπουδή της Γερμανίας να πάρει θετική θέση για αυτή τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας στην Συρία;»

Τέλος ειδική αναφορά έκανε ο Λευτέρης Αβραμάκης και στο Νομό Σερρών τονίζοντας ότι:

«Ο Νομός Σερρών είναι από τους πρώτους Νομούς που υποδέχτηκαν πρόσφυγες, χωρίς να υπάρχουν ούτε συγκρούσεις ούτε αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

Ο σερραϊκός λαός είναι περήφανος και αξιοπρεπής και γνωρίζει να δείχνει αλληλεγγύη σε όλους όσους τη χρειάζονται και το ίδιο θα κάνει και τώρα.

Γνωρίζουμε τι θα πει προσφυγιά και πόλεμος από τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας και η συλλογική μας συνείδηση έχει διαμορφωθεί μέσα από τις ιστορίες των Ελλήνων προσφύγων.

Τις τελευταίες μέρες έχει διαμορφωθεί μια λάθος εντύπωση για το Νομό Σερρών κυρίως λόγω των υπερβολικών διατυπώσεων ενός ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πλειοψηφία όμως του δημοτικού συμβουλίου ανήκει στη ΝΔ και επαναλαμβάνει, με υπερβολικούς τόνους, αυτά που η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ έλεγε όλα τα χρόνια που βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Οι αντιδράσεις που υπάρχουν προέρχονται από τη ΝΔ γιατί αυτό επεδίωξε η ΝΔ και τώρα πρέπει να το διαχειριστεί.

Ο σερραϊκός λαός θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, παρά το ότι είμαστε ο πιο φτωχός Νομός της χώρας και το μόνο ενδιαφέρον που έχει δείξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ για το Νομό μας αφορά αποκλειστικά τον αριθμό των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στον τόπο μας».  

Διαβάστε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here