Λευτέρης Αβραμάκης: Να συνεχιστεί το Μέτρο 11 του ΠΑΑ για τις Βιολογικές Καλλιέργειες

Ο Λευτέρης Αβραμάκης ζητά από την κυβέρνηση άρει την απόφασή της να μην επεκταθεί το Μέτρο 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2018 που αφορά στις βιολογικές καλλιέργειες

Πενήντα ένας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 36947/29.05.20) με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση άρει την απόφασή της να μην επεκταθεί το Μέτρο 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2018 που αφορά στις βιολογικές καλλιέργειες.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι από το 2017 που ενεργοποιήθηκε το Μέτρο 11 του ΠΑΑ, 9226 αγρότες έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα για τις «Βιολογικές Καλλιέργειες», πραγματοποιώντας αξιόλογες επενδύσεις και τοποθετώντας σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να μετατρέψουν τις συμβατικές τους καλλιέργειες σε βιολογικές, διεκδικώντας έτσι μερίδιο από μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά με καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην επεκτείνει το συγκεκριμένο μέτρο για τα επόμενα δύο έτη, όπως έχει το δικαίωμα και προβλέπεται στο ΠΑΑ αφήνει μετέωρους όλους αυτούς τους αγρότες που ήδη έχουν κάνει το σχετικό προγραμματισμό και έχουν επενδύσει για τα βιολογικά προϊόντα της επόμενης χρονιάς.

Η επέκταση του Μέτρου 11 κοστίζει περίπου 55 εκατ. ευρώ προσθέτοντας όμως σημαντική αξία στα προϊόντα που παράγει η χώρα μας.

Η μη επέκταση του Μέτρου 11 του ΠΑΑ, δεν έχει αιτιολογηθεί από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αν συνυπολογιστεί ότι συνολικά η πρωτογενής παραγωγή έχει υποστεί ένα σημαντικό οικονομικό χτύπημα από το παρατεταμένο lockdown, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι οι βιολογικές καλλιέργειες, όπως και συνολικά οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, χρειάζεται να στηριχθούν οικονομικά. 

Με αφορμή την συγκεκριμένη αρνητική εξέλιξη ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Το κράτος οφείλει να είναι συνεπές προς τους πολίτες και να έχει συνέχεια.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μην επεκτείνει το Μέτρο 11 του ΠΑΑ για τις βιολογικές καλλιέργειες, δημιουργεί αδιέξοδα στους χιλιάδες παραγωγούς που επέλεξαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μετατρέποντας τις συμβατικές καλλιέργειες σε βιολογικές.

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν με την υψηλή προστιθέμενη αξία τους, ανταποκρίνονται στα νέα καταναλωτικά πρότυπα της Ευρώπης, ενώ η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην βιολογική καλλιέργεια, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Η αδράνεια και η απόφαση της κυβέρνησης να μην επεκτείνει το συγκεκριμένο Μέτρο όπως είχε προβλέψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια αδικαιολόγητη και αρνητική εξέλιξη για το μέλλον, τη δυναμική και την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας.

Την καλούμε να σταματήσει να ενδιαφέρεται για το πώς θα ανατρέψει τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και να αρχίσει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, προσφέροντας λύσεις στον αγροτικό κόσμο αντί για αιφνιδιαστικές ανατροπές και πισωγυρίσματα». 

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: