Στρατοπεδευμένοι …. Από το Μάρκο Μπόλαρη

Αχ , αυτή η Οθωμανική Αυτοκρατορία !

Το κτίριο στεγάζει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, όπως λέγεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά, το κτίριο αυτό, του Διοικητήριου,  είναι χτισμένο από τον Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το Στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπως συνηθίζουμε να το μνημονεύουμε στα βόρειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, που εν δυνάμει είναι, εννοώ θα μπορούσε να είναι, εν τέλει επιβάλλεται να είναι ο μεγάλος πνεύμονας πρασίνου και πολιτισμού της Μακεδονικής Μητρόπολης, της Θεσσαλονίκης που ίδρυσε ο  Κάσσανδρος, αλλά και τούτο ως στρατώνας με τις επ’ αυτού  κτιριακές εγκαταστάσεις κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι.

Το Μέγαρο της Νομαρχίας Σερρών και τανύν Αντιπεριφέρειας, είναι το διοικητικό κέντρο του Νομού Σερρών, από της απελεθευρώσεως μέχρι σήμερα, πλήν όμως και τούτο από τις υποδομές της Οθωμανικές Αυτοκρατορίας προέρχεται !

Το όμοιον και τα μείζονα των Στρατοπέδων, μετά των κτιριακών εγκαταστάσεων  στην Καλαμαριά, στην Πολίχνη, στα πέριξ των Σερρών, της Βέρροιας, της Καβάλας, της Δράμας, της Κομοτηνής , πολλά εξ αυτών εγκαταλελημένα , λόγω αλλαγής του στρατιωτικού δόγματος, λιγότερα εν χρήσει !

Είναι σαφές ότι την πολύτιμη αυτή γή,

των πρώην Οθωμανικών και εν συνεχεία Ελληνικών Στρατοπέδων θα έπρεπε  ως Πολιτεία να την είχαμε αξιοποιήσει υπέρ των πολιτών, τόσο του Μητροπολιτικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, όσο και υπέρ των δημοτών στα πέριξ μεγάλα αστικά κέντρα. 

Μιά απόλυτη έλλειψη στρατηγικής , μιά ευκαιριακή αντίληψη , μιά ψηφοθηρική προσέγγιση έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη  αυτών των αναγκαίων γιά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων εκτάσεων, εκτάσεων γής πολύτιμων ως πνευμόνων πρασίνου γιά την ανάσα των πόλεων, γιά την υγεία των πολιτών με την απόδοσή κι αξιοποίησή τους κατά τα υποδείγματα των μεγάλων κήπων – πάρκων των ευρωπαικών και αμερικανικών μεγαλουπόλεων, σε χρήσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής , άρα , στην Θεσσαλονίκη και τα δορυφορικά της περιφερειακά κέντρα, μόνον σε χρήσεις πρασίνου,   αθλητισμού και πολιτισμού !

Είναι σαφές ότι η αξιοποίηση αυτών των πολύτιμων περιαστικών και αστικών εκτάσεων, ώστε να  αναβαθμιστούν οι κακοποιημένες από τις τεράστιες κι άτακτες αποθέσεις οπλισμένου σκυροδέματος των πολυκατοικιών και από  την μετεμφυλιοπολεμική νομοθεσία τηςκαταστροφικής αντιπαροχής,  δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε αποσπασματικά , ούτε κατά το δοκούν ενί εκάστω !

Χρειάζεται σαφής και εκφρασμένη πολιτική βούληση , αφού οι προταθείσες μεσοβέζικες λύσεις απέτυχαν, απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και βέβαια μιά σύγχρονα επεξεργασμένη στρατηγική υλοποίησης !

Άρα, προυποτίθεται, 

γιά την ανάσα των πόλεων η ανάδειξη με  ένταξη στον πολεοδομικό σχεδιασμό αυτών των εκτάσεων γής, παρακαταθηκών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 

η κρίσιμη έκφραση πολιτικής βούλησης με την Νομοθέτηση γιά

α) ένα ξεκάθαρο Νομικό πλαίσιο, 

τόσο γιά την κυριότητα και γιά τις χρήσεις των συγκεκριμένων εκτάσεων γής, 

όσο και τον σχεδιασμό και την αξιοποίηση των αστικών και περιαστικών αυτών εκτάσεων, 

και

β) έναν ισχυρό κεντρικό Φορέα Υλοποίησης, ως αποτελεσματικό σύγχρονο κι εξοπλισμένο εργαλείο, με τις συνέργειες της Αυτοδιοίκησης, που θα λειτουργεί με τις εντολές και κατευθύνσεις μιάς  στοχευμένης πολιτικής πρασίνου  γιά την ωραιότητα της πόλης και την  αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, εννοείται ενισχυμένο με τα απαιτούμενα μέσα χρηματοδότησης γιά την υλοποίηση .

Μέχρι τότε θα ντρεπόμαστε ως Έλληνες όταν υποχρεωνόμαστε να συγκρίνουμε το πράσινο των μεγάλων αστικών κέντρων του Λονδίνου, του Βερολίνου, της Σόφιας, της Νέας Υόρκης με την φτώχεια της Αθήνας , της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και θα μειδιούμε συγκρατημένα, όταν δυό – δυό θα συγκεντρώνονται Υπουργοί να διαφημίσουν εγκαινιάζοντας πώς ένας θάλαμος στρατωνισμού των φαντάρων του Οθωμανικού , αρχικώς , και του Ελληνικού Στρατού εν συνεχεία, εντός εγκαταλελημένου Στρατόπεδου, αφού βάφτηκε  και πουδραρίστηκε ως αι γηραιαί πόρναι πού μόνον οίκτον και θυμηδίαν προκαλούν, έλαβε την βαρύγδουπη ονομασία Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σερρών !

Λίθοι και πλίνθοι ατάκτως ερριμένοι …

Πολιτικής έχουμε χρεία !

Πολιτικής με σοβαρότητα !

Πολιτικής στον σύγχρονο κόσμο ,

πολιτικής ωραιότητας του χώρου, ποιότητας της  ζωής , σεβασμού στον πολίτη,

Πολιτικής με αρχιτεκτονική, με αρχιτεκτονική κήπων, με πολιτισμό, με πράσινο, με αθλητισμό, με δημοκρατία, 

τέτοιας  που κάνει υπερήφανα τα Ελληνάκια

κι  όχι δράσεις παρακμιακών στρεβλώσεων της ψηφοφορίας ! 

Και τούτη η άλλη Πολιτική 

είναι η πρόκληση γιά μιά άλλη πορεία σε τούτες τις δύστηνες εποχές !

Πρόσκληση και Πρόκληση γιά να ξαναδούμε την Ελλάδα αλλιώς !