Μιλτιάδης: «Η Κύπρος έχει διευθετήσει τα θαλάσσια σύνορα της από το 2003»

Σε μια δύσκολη στιγμή καθώς αυτές τις ημέρες η Κύπρος θυμάται τις ημέρες του ’74, ο Γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Σπύρος Μιλτιάδης, μίλησε στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι».

Αναφερόμενος στο θέμα της ΑΟΖ, ο κ. Μιλτιάδης, είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει από το 2003 διευθετήσει τα σύνορα της, με την Αίγυπτο και στη συνέχεια με το Ισραήλ και τον Λίβανο.

«Η Κύπρος έχει διευθετήσει την ΑΟΖ με όλες τις γειτονικές χώρες, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο. Δεν έχουμε με τη Συρία, την Ελλάδα και την Τουρκία», ανέφερε.

«Γι’ αυτό έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες των προκηρύξεων για των διαγωνισμών για τα οικόπεδα γιατί υπάρχει και κοινό σύνορο στα νότια με την Αίγυπτο και ανατολικά με το Ισραήλ και με τον Λίβανο», τόνισε, συμπληρώνοντας πως έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή λόγω του κορονοϊού.

Διαφορετική ερμηνεία δίνει η Τουρκία στην «συνεκμετάλλευση»

Η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους υδρογονάνθρακες είναι η εξής:

«Τα πιθανά έσοδα από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων θα αφορούν όλες τις κοινότητες του νησιού. Δεν μπορεί βέβαια σε αυτή τη φάση να υπάρξει συνεργασία με το κατεχόμενο ενός παράνομου κράτους που δεν αναγνωρίζει κανείς πέρα απο την Τουρκία. Έχει επικυρωθεί από τη βουλή το Ταμείο Υδρογονανθράκων, στο οποίο θα κατατίθενται όλα τα έσοδα και θα αφορούν τις μελλοντικές γενιές, θα ωφεληθούν όλοι», ανέφερε.

«Όταν η Τουρκία προτείνει συνεκμετάλλευση έχει στο μυαλό της κάτι τελείως διαφορετικό. Η Τουρκία αναγνωρίζει πολύ μικρή ΑΟΖ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Καλεί την Κύπρο αυτή την πολύ μικρή ΑΟΖ στα νότια της Κύπρου με τους Τουρκοκύπριους, κι όλο το υπόλοιπο κομμάτι θεωρεί ότι ανήκει στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στην Τουρκική navtex για γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, σχολίασε. «Αυτή η navtex είναι μια συνέχεια της πολιτικής της τα τελευταία δύο χρόνια. Έχει κάνει 6 γεωτρήσεις, όλες παράνομες εννοείται, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Αυτή είναι απλά ανανέωση της προ υπάρχουσας γεώτρησης που γίνεται στο οικόπεδο 6 της Κύπρου. Είναι απλά μια απόδειξη τί εννοεί η Τουρκία όταν λέει θέλω διάλογο και ότι κινούμαι εντός νόμιμου πλαισίου. Όπως βολεύει την Τουρκία».

Θερμά επεισόδια έχουμε ακόμα και τώρα

“Θερμά επεισόδια έχουμε ήδη στο Αιγαίο, η ανακήρυξη ΑΟΖ με τη Λιβύη, οι απειλές όλα αυτά μπορούν να θεωρηθούν θερμά επεισόδια, τώρα αν αυτό θα κλιμακωθεί και θα έχουμε γενικευμένη σύρραξη δεν το ξέρουμε”.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη πως, «μια λύση με στρατιωτικά μέσα θα είναι το τέλος του Κυπριακού ελληνισμού», ο κ. Μιλτιάδης είπε πως πρέπει να ακούσουμε τη συνέχεια στη οποία ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα αμυνθεί, αλλά εμάς το μέλημα μας είναι να λυθεί το πρόβλημα μας, μέσω διπλωματίας και διαλόγου».

Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Κυριακή το Προξενείο στις 9.45 το πρωί θα τελέσει το μνημόσυνο των πεσόντων του πραξικοπήματος και της εισβολής, στο Γ’ Σώμα Στρατού.

Από το σάιτ politic.gr
https://politic.gr/politiki/miltiadis-i-kypros-echei-diefthetisei-ta-synora-tis-apo-to-2003/

Διαβάστε επίσης για το ορατό ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο: