Νότης Μηταράκης – Σέρρες: Δεν παρέχουμε στους πρόσφυγες ισόβια δωρεάν φιλοξενία!

Μιμή Παναγιωτάκη: Το 99% των και Γιεζίντζι δικαιούνται και παίρνουν άσυλο

Το μεσημέρι της Παρασκευής βρέθηκε στη δομή των Σερρών  ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Τον κ. Μηταράκη συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης, ο Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων Βαγγέλης Κωνσταντίνου και ο Δ/ντης Ασύλου Τάσος Μαντάγαρης, καθώς στόχος του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση των δομών σε όλη την Ελλάδα

Η χώρα μας  δεν δίνει ισόβια δωρεάν φιλοξενία ούτε ισόβια σύνταξη στους αιτούντες άσυλο τόνισε στις δηλώσεις του κάνοντας με δυο λόγια σαφή τη πρόθεση της πολιτείας.

Νότης Μηταράκης: Στόχος μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των διαμενόντων στις δομές.

Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου ώστε να μπορεί να υπάρχει μία αποσυμφόρηση των δομών σε όλη την Ελλάδα, τόνισε από τις Σέρρες ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης

Στόχος μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των διαμενόντων χάρη στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, τις περιορισμένες ροές, αλλά και το μέτρο της απέλασης, καθώς πρέπει να αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των διαμενόντων.

Στις Σέρρες κλείσαμε δύο ξενοδοχεία τα οποία χρησιμοποιούνταν για Φιλοξενία αιτούντων άσυλο ενώ θα κλείσουμε και τα 67 ξενοδοχεία που χρησιμοποιούμε στη χώρα μέσα στο 2020. Αυτό δείχνει ότι η προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου του μεταναστευτικού φέρνει αποτελέσματα που πλέον γίνονται ορατά στις τοπικές κοινωνίες.

Σε ερώτημα που θα πάνε οι μετανάστες ο Υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο θα πάνε σε άλλες δομές που υπάγονται, είτε έχουν πάρει άσυλο, είτε έχουνε πάρει ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε έχουν επιστρέψει στις χώρες τους, επειδή δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

Η χώρα μας  δεν δίνει ισόβια δωρεάν φιλοξενία ούτε ισόβια σύνταξη στους αιτούντες άσυλο.

Όσοι έχουν πάρει άσυλο μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα έχουν τη στήριξη ενός ειδικού προγράμματος ενσωμάτωσης από κει και πέρα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας.

Πρέπει και οι ίδιοι να δουλέψουν όπως δουλεύουν όλοι για να μπορέσει να συντηρήσουν τον εαυτό τους, έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος έχουνε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις περιπτώσεις που το δικαιούνται και το στηρίζουμε όπου είναι εφικτό χωρίς να κάνουμε διακρίσεις.

Το πρόγραμμα «Ήλιος» το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει τη δυνατότητα στήριξης στην εύρεση κατοικίας με επιδότηση ενοικίου για κάποιους μήνες και βοήθεια για να βρούνε στήριξη στην αγορά εργασίας.

Φυσικά δεν είναι εύκολο ο οποίος έχει έρθει από μία άλλη χώρα να προσαρμοστεί εύκολα. Όσοι δικαιούνται διεθνή προστασία αυτό προσπαθούμε με τη στήριξη των διεθνών οργανισμών να περάσουμε την απαραίτητη βοήθεια.

Μιμή Παναγιωτάκη: Οι γιεζίντζι είναι θύματα γενοκτονίας

Από την πλευρά της η κ. Μιμή Παναγιωτάκη ανέλυσε πως στην δομή μένουν 1093 πρόσφυγες , από τους οποίους οι 446  έχουν ήδη πάρει θετικές αποφάσεις ασύλου.

Το θέμα είναι ότι το 99% των και γιεζίντζι παίρνουν θετική απόφαση γιατί είναι θύματα γενοκτονίας στην πατρίδα τους καθώς ήτανε θύματα των εξτρεμιστών ισλαμιστών του ISIS το 2014 για αυτό και όλοι παίρνουν θετικές αποφάσεις

Η ίδια πιστεύει πως προς το παρών είναι ασύμβατοι οι Γιεζίντζι με όλους τους υπόλοιπους πρόσφυγες, για αυτό και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ οποιαδήποτε σύμμειξη στην δομή των Σερρών.

Τα σπίτια όμως που έχουν στη διάθεσή τους από το ενταξιακό στεγαστικό πρόγραμμα είναι λίγα καθώς ειδικά τώρα είναι μία περίοδος που έρχονται οι φοιτητές , οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πρόσφυγες για τους οποίους υπάρχει θετική γνωμοδότηση.

Όσο για τους δικούς μας Γιεζίντζι η κ.Παναγιωτάκη θεωρεί πως είναι εργατικοί και  απασχολούνται τόσο σε αγροτικές  όσο και σε κτηνοτροφικές εργασίες, ενώ υπάρχει σύνδεσμος από το διεθνή οργανισμό μετανάστευσης που έχει συντάξει κατάλογο τόσο των υποψηφίων εργοδοτών όσο  και των εργαζομένων ανάλογα με την εργασία που ταιριάζει στον καθένα.

Αναφερόμενη στην εκπαίδευση τόνισε πως έχουμε 453 ανήλικα και πως είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση.

Υπάρχει νηπιαγωγείο μέσα στη δομή και όσα τέκνα είναι πάνω από 6 χρονών πηγαίνουν στην Πρωτοβάθμια,  ενώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση γίνονται οι ανάλογες μετακινήσεις.

Διαβάστε επίσης για τον Νεκτάριο Κανακάρη: