«Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές «, Του Μάρκου Μπόλαρη*

καθά Διονύσιος ο Σολωμός απεφήνατο.

Του Σπύρου Σφέτα, 

ευγνωμόνως .

Καθώς το άγγελμα της εκδημίας του καθηγητή Σπύρου Σφέτα με πρόλαβε χθές πρωί καθ’ οδόν μιά φράση από τα παλιά σφηνώθηκε στο μυαλό :

Η Πατρίς ευγνωμονούσα !

Επίσημη και τραγική εν ταυτώ !

Το βέβαιον είναι ότι είτε λεχθεί επισήμοις χείλεσι η αυτονόητη διακήρυξη της ευγνωμοσύνης της Πατρίδας προς το εκλεκτό της τέκνο είτε δεν λεχθεί, η τραγικότητα της Αληθείας δεν αλλάζει !

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ξεχωρίζω τις επίσημες δηλώσεις των αρχόντων από αυτές που τω όντι εκφράζουν την Πατρίδα, τον Λαό, την βιωμένη παρουσία στην ιστορική μας διαδρονία . Κι είναι άπειρες οι περιπτώσεις που άλλα τα καίρια, τα μείζονα , τ’ αληθή κι άλλα παντελώς τα διακηρυσσόμενα αρμοδίως ! 

Και τούτο από μόνο του ενέχει κρυφία ένταση και τραγικότητα ! 

Την αισθανόμουν αυτήν την τραγικότητα στο πρόσωπο του εξαίρετου επιστήμονα, του την εχθές εκλιπόντος εις ουρανίους μονάς, Σπύρου Σφέτα . Δεν θα αναφερθώ στο επιστημονικό του έργο , στις μοναδικές του ερευνητικές εργασίες, στο εκλεκτό καθηγητή, στον ωραίο, ευθύ, ειλικρινή άνθρωπο ! Τούτο ανήκει στους οικειοτέρους προς αυτόν και αρμοδιοτέρους εμού . Νομιμοποιούμαι να μνημονεύσω και να αναφερθώ ευγνωμόνως στον Σπύρο Σφέτα ως διακεκριμένο μέλος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, που συγκροτήθηκε με βάσει την Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να συζητηθούν, εντοπιστούν και απαλειφθούν από τα σχολικά βιβλία όλοι οι αλυτρωτισμοί και οι στρεβλώσεις της ιστορίας , όσες εμφιλοχώρησαν μεθοδευμένα ως προιόντα μιάς στρατηγικής προκειμένιυ να υπηρετηθούν μυθεύματα, εθνικισμοί, πολιτικές και γεωστρατηγικές επιδιώξεις. Κι ήταν αυτές οι παραχαράξεις της Ιστορικής αλήθειας, περιβεβλημένες χιτώνα ευτελούς επιστημοσύνης, στοχεύουσες στην προπαγάνδα και υιοθέτηση τούτων των στρεβλώσεων από την πιό ανυπεράσπιστη ομάδα του πληθυσμού, δηλαδή, από τους μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου, του Λυκείου, που δηλητηρίαζαν τις σχέσεις των δύο λαών , των Ελλήνων εννοώ και των Σλαβομακεδόνων, κορύφωναν την ένταση μεταξύ των δύο Λαών και των δύο Χωρών !

Καίρια επισημάνθηκε αυτό, ως μία από τις ρίζες του κακού, στη Συμφωνία και αντιμετωπίστηκε ως εστία έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, γιαυτό και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την συγκρότηση Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής, αποτελούμενης από μέλη αμφοτέρων των πλευρών, με προφανέστατο και διακηρυγμένο στόχο να εξαλειφθούν οι αναφορές στα σχολικά βιβλία και βοηθήματα, των αναιτίων κι αβασίμων αλυτρωτισμών, των παραχαράξεων της ιστορικής αλήθειας, και προς τούτο συμφωνήθηκε οι εργασίες να διεξαχθούν όπως προβλέπουν οι Διεθνείς Συνθήκες, η UNESCO και το Ευρωπαικό Κεκτημένο.

Μου έλαχε, ως ιστορικό προνόμιο, να προεδρεύω της Ελληνικής πλευράς, σε εξαίρετη ομάδα επιστημόνων, έχοντας πλήρη βοήθεια από Γραμματεία , φιλότιμων κσι έμπειρων υπαλλήλων, που υποστήριζε από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών την διαπραγματευτική ομάδα, έχοντας την 

πολύτιμη και καθοριστική , από αρχής έως πέρατος των συζητήσεων , διπλωματική συμβολή και στήριξη των Πρέσβεων της αρμοδίας Διεύθυνσης και του υπηρετούντος στα Σκόπια.

Στα πλαίσια αυτά γνώρισα εκ του σύνεγγυς τον επιστήμονα, τον ερευνητή, τον συγγραφέα, τον βαθύτατο γνώστη των βαλκανικών θεμάτων, τον ευθύ άνθρωπο, τον μαχητή της αλήθειας, τον ειλικρινή στις σχέσεις του, τον υπερασπιστή της αλήθειας, τον έντιμο πατριώτη Σπύρο Σφέτα !

Δόθηκε η δυνατότητα τόσο στις προσυσκέψεις της προετοιμασίας της Ελληνικής πλευράς, που πραγματοποιούνταν την προτεραία της επίσημης συνάντησης, αλλά και , κυρίως, κατά την διάρκεια των εργασιών της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής να φανούν οι πλούσιες ιστορικές του γνώσεις, η βαθιά και ευρεία επιστημονική κατάρτιση τόσο επί των ιστορικών, όσο και επί των εκπαιδευτικών, πολιτισμικών, εκκλησιαστικών, λογοτεχνικών θεμάτων, η πλήρης γλωσσική και γλωσσολογική του κατάρτιση, η πηρέστατη χαρτογράφηση των πρωταγιστών προσωπικοτήτων της υπόθεσης στις σημαντικές περιόδους, 

ναι, μας δόθηκε η δυνατότητα να συνεργαστούμε με ένα Σοφό Άνθρωπο, που όταν η στιγμή το απαιτούσε ξεδίπλωνε τους θησαυρούς της αποθηκευμένης σοφίας του !

Εντυπωσιάστηκα επανειλημμένα από την εμβρίθειά του ! Αποστόμωνε την άλλη πλευρά όταν επέμεναν σε σφαλερές επιστημονικές ή εκπαιδευτικές θέσεις, επιχειρηματολούσε χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να επικαλείται ελληνικές πηγές, αφού ως θησαυρός ακένωτος είχε την εκπληκτική ευχέρεια να ανατρέχει , από μνήμης, στα άρθρα, κείμενα, συγγράμματα, δημοσιεύσεις, βιβλία, λογοτεχνία, ποίηση της άλλης πλευράς, ώστε να ανατρέπει την σαθρότητα των εισηγήσεών τους !

Προπύργιο επιστημοσύνης ! 

Υπέρ της Αληθείας !

Χωρίς φανατισμούς, χωρίς εθνικισμούς, χωρίς κορώνες, αλλά και

Χωρίς ουδεμία απολύτως διάθεση να κάνει ένα βήμα στην υπεράσπιση της Ιστορικής Αλήθειας, με επίκληση πάντα των δεδομένων , των ντοκουμέντων που αποδείκνυαν το αληθές, βάσιμο και νόμιμο των ισχυρισμών του !

Γιαυτό και οι εργασίες της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας γιά την απάλλειψη αλυτρωτισμών και ιστορικών στρεβλώσεων από τα σχολικά βιβλία της γειτονικής μας χώρας στέφτηκαν από επιτυχία ! 

Ο Διονύσιος Σολωμός , ο Εθνικός μας ποιητής μας δίδαξε ότι πρέπει να θεωρούμε εθνικό ότι είναι αληθινό !

Τούτη λοιπόν η διαπραγματευτική Ομάδα από Ελληνικής πλευράς εργάστηκε στη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή με κριτήριο αταλάντευτο την Ιστορική Αλήθεια, η διαστρέβλωση της οποίας , χάριν υπηρέτησης υπέρτερων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων, ξεσήκωσε ανεξέλεγκτα κύματα εθνικισμού ένθεν κακείθεν των συνόρων, τούτη λοιπόν η διαπραγματική Ομάδα εργάστηκε γιά την αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας όσον αφορά λαθεμένους επιστημονικούς ισχυρισμούς και στοχευμένη προπαγάνδα των γειτόνων μας έτσι ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση των γειτονικών φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο Χωρών και Λαών, την δημιουργία σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και εμπιστοσύνης σ’ όλους τους τομείς οικονομικούς, εμπορικούς, αναπτυξιακούς, εκπαιδευτικούς, πολιτισμικούς, εκκλησιαστικούς, αρχαιολογικούς, αθλητικούς, τουριστικοούς και τω όντι ,

εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, 

το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα επιτεύχτηκε !

Με την τραγικότητα, όμως, 

όπως εισαγωγικώς επεσήμανα !

Ένας επιτυχημένος κύκλος διαπραγματεύσεων, κι η επιτυχία της ελληνικής πλευράς μετράται από το μέτρο και το βαθμό που η Ιστορική Αλήθεια, βάσει των αντικειμενικών ιστορικών δεδομένων της Διεθνούς Ακαδημαικής Κοινότητας και των αρχαιλογικοιστορικών τεκμηρίων, αυτή η Ιστορική Αλήθεια εκτόπισε φληναφήματα ατεκμηρίωτης προπαγάνδας από τα σχολικά βιβλία της βόρειας γείτονος, ατεκμηρίωτα φληναφήματα που υιοθετήθηκαν χάριν γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων από τα Σκόπια , σε πονηρούς καιρούς, και αυτή η επικράτηση της Αλήθειας οφείλουμε να το καταθέσουμε έλαμψε στις εργασίες της Μεικτής Διεπιστημονικής χάριν , σε πολύ μεγάλο βαθμό, και χωρίς καμμιά απολύτως διάθεση να υποτιμήσω την καθοριστική συμβολή όλων, μά όλων ανεξαιρέτως, των επιστημόνων – μελών της ελληνικής πλευράς, χάριν στην επιστημοσύνη και την σοφία του Σπύρου Σφέτα , που εξεδήμησε χτές !

Στη Θεσσσλονίκη και στα Σκόπια, στην Αθήνα και στην Αχρίδα , όπου συνεδρίασε διαδοχικά η Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή, βήμα βήμα , χτίστηκε μιά συμφωνία, θεμελιωμένη στην αλήθεια, συμφωνία που εξοβελίζει αθλιότητες προπαγάνδας, αβάσιμες θεωρίες , έωλους εθνικισμούς από τα βιβλία των μαθητών στη Βόρεια Μακεδονία, προπαγλανδες που δηλητηρίαζαν και συνεχίζουν να φαρμακώνουν τις σχέσεις Ελλήνων και Σλαβομσκεδόνων ! 

Μόνον που αυτή η Συμφωνία που υπογράφτηκε από την Μεικτή Διεπιστημονική, συμφωνία Εθνική κατά τον Διονύσιο Σολωμό, αφού εδράζεται στα Αληθή, γιά να παράξει τα θετικά της αποτελέσματα και να παλυση η συνέχιση διδασκαλίας της στρεβλής προπαγάνδας απαιτείται να τεθεί σε εφαρμογή , όπως ρητώς δεσμεύτηκαν οι δύο χώρες !

Αλλά εις τούτο 

έγκειται η τραγωδία !

Η κυβέρνηση των γιαλαντζί 

της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς, 

των εκσυχρονιστών και εθνικιστών, 

η τότε Αντιπολίτευση

που αντί να συμμετάσχει σε κρίσιμο εθνικό διάλογο, ώστε να συμβάλλει στην επίτευξη του μείζονος επιδιωκτέου αποτελέσματος και να υποδείξη , να αξιώση αλλαγές, διορθώσεις, παρεμβάσεις στο κείμενο,

απλώς θέλησε

να δράση κατά το ευτελές κομματικό τηε συμφέρον

να χρησιμοποιήσει ως όχημα την τυφλή εναντίωση στη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο Λαών και Χωρών

να επιλέξει το επίπεδο των παραληρημάτων, των κραυγών, των αρών , των αναθεμάτων !

Κι ύστερα ;

Και μετά τις εκλογές ;

Η σιωπή των ενόχων, των υποκριτών , των απατεώνων που δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ως όχημα τα μείζονα της Πατρίδας γιά να κερδίσουν εκλογές ! 

Και δεν έχουν ακόμη ασχοληθεί 

με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων κατά της συνεδρίες της Μεικτής Διεπιστημονικής

ώστε να εξοβελιστεί η προπαγάνδα από τα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας , μιάς Χώρας με τον σλαβομακεδονικό λαό της οποίας συμπορευόμαστε αιώνες τώρα, και στους χρόνους της Ρωμέικης Αυτοκρατορίας, όταν η Κωνσταντινούπολη είχε την πρωτοβουλία του εκχριστιανισμού τους, αλλά και στους χρόνους της σκλαβιάς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όταν πάλι την εκκλησιαστική έγνοια και ποιμαντική δικαιοδοσία είχε το Φανάρι.

Οι εθνικιστικές κορώνες αποδεικνύεται ότι δεν είχαν αγωνία υπηρέτησης των του Έθνους και της Πατρίδας ! Μικροκομματικής αθλιότητας ήταν και παραμένει η στόχευση !

Κι ο Σπύρος ο Σφέτας, σοβαρός συντηρητικός ακαδημαϊκός δάσκαλος, επιστήμονας τω όντι διάκονος της αλήθειας πληγωνόταν από αυτή την συμπεριφορά !

Επανειλημμένα στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων, την ώρα του γεύματος ή αργά το βράδυ μετά το δείπνο, άνοιγε μόνος του την συζήτηση ! 

Διακριτικά ! 

Χωρίς να δίνει αφορμές σχολιασμών σε τρίτους και επικρίσεων ! 

«- Πόσο λάθος κάνει, μου έλεγε χαμηλόφωνα , αναφερόμενος στον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης !

– Δεν συμπεριφέρεται σαν ηγέτης !

– Δεν του χρειάζεται αυτή η συμπεριφορά !

– Μπορούσε να συμβάλλει!

– Θα κερδίζαμε ενωμένοι περισσότερα !

– Κι εν τέλει θα τα βρεί μπροστά του !»

Η τραγικότητα !

Της περιγραφής διά χειλέων Σπύρου Σφέτα γιά την μιζέρια μιας πολιτικής .

Κι η τραγικότητα 

Της αδιαφορίας, της έλλειψης ενδιαφέροντος, της άρνησης από κυβερνητικής πλευράς να υλοποιηθεί μιά εξαιρετικά επιτυχημένη και κρίσιμα εθνικά ωφέλιμη Συμφωνία, όπως αυτή που περιγράφεται στα Πρακτικά της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής γιά την απάλλειψη αλυτρωτισμών και αναληθειών ιστορικών από τα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας.

Διό κρίσιμο 

Διερμηνεύοντας τα της Ελλλαδας

Με τον Σολωμικό κανόνα του Εθνικού ως Αληθινού,

Σήμερα ευγνωμόνως αναφέρομαι

και καθηκόντως ευχαριστώ , 

ως εις επικήδειο χαιρετισμό 

στον πρόμαχο αυτής της Ιστορικής, επιστημονικής, εθνικής Αλήθειας, 

έτσι όπως τον βιωσα 

στον ειλικρινή, ντόμπρο, ασυμβίβαστο, 

μαχόμενο επιστήμονα 

τον Σπύρο Σφέτα !

Εν Χώρα Ζώντων, Σπύρο !

* Ο Μάρκος Μπόλαρης είναι Σερραίος πολιτικός