Κώστας Μπούμπας: Επιδερμική ή ουσιαστική η ανάπτυξη;

Ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος

Ολόκληρη η ομιλία του ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ««Τοποθετήσεις διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών εκπροσώπων στη θεματική: Περιβαλλοντικές, Κλιματικές και Υπεύθυνες Επενδύσεις» 

Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Το ζητούμενο είναι, αυτή η πράσινη ανάπτυξη που θέλει να έρθει στην Ε.Ε,. είναι επιδερμική ή είναι ουσιαστική;

Να θυμίσουμε ότι η Ε.Ε. ξεκίνησε ως ένωση άνθρακα και χάλυβα.

Δεν μας αρέσει αυτό, διότι και ο άνθρακας και ο χάλυβας τη δεκαετία του πενήντα, αν δεν ήταν κάποιος σε χώρες της Benelux δεν μπορούσε να κινήσει τη βιομηχανία.

Θέλω να πω ότι, από τότε έπρεπε να παρθούν ουσιαστικοί περιβαλλοντικοί όροι.

Πάμε, όμως, σε μια Ευρώπη, η οποία έχει καθυστερήσει πάρα πολύ.

Και αυτή τη στιγμή ευθύνεται για την καθυστέρηση αυτή στο βωμό του κέρδους.

Έχει διαταραχθεί το οικοσύστημα στην Ευρώπη και στις βόρειες θάλασσες και στα Απέννινα όρη της Ιταλίας και στις Άλπεις.

Η πολιτική αυτή για την πράσινη ανάπτυξη, έπρεπε να εφαρμοστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Το θέμα είναι, όμως, ότι δεν υπάρχουν και τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς οι νέες επιχειρήσεις, το νέο deal που επιχειρείται, είναι επιφυλακτικές στο να πάνε σε αυτές τις καινοτόμες αλλαγές.

Μπούμπας: Το Εταιρικό Σύμφωνο Πλαισίου Ανάπτυξης, διαβάζοντας, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2027 έως 2030, θα επενδύσει στην «πράσινη ανάπτυξη»

Το Εταιρικό Σύμφωνο Πλαισίου Ανάπτυξης, διαβάζοντας, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2027 έως 2030, θα επενδύσει στην «πράσινη ανάπτυξη», στην αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και δη στις ευάλωτες ομάδες και στην αγροδιατροφή, διότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα υπάρχει ένας θεωρητικός πόλεμος για το νερό και την τροφή.

Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να γίνει η απαιτούμενη αποκεντροποίηση στα χωράφια, να μπει σε ένα πρόγραμμα δηλαδή ο αγροτικός «κλήρος», για να μπορέσει εδαφολογικά να αποτοξινωθεί,  διότι πέντε εταιρείες ανά τον κόσμο ευθύνονται, κατά πολύ μεγάλο μέρος, για την μόλυνση και του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και τις εδαφολογικές μολύνσεις, λόγω της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν μπορούμε, κυρίες και κύριοι, να μιλάμε για μια Ευρώπη, η οποία εθελοτυφλεί.

Δεν είναι μόνο ο λιγνίτης.

Πρέπει να πω ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας, καθότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στη Γηραιά Ήπειρο, στην παραγωγή λιγνίτη και η τέταρτη στον κόσμο.

Να μην εθελοτυφλούμε.

Θα έχουμε επιβάρυνση σε αυτό σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας.

Δεν μπορούμε a priori να πάμε σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεμογεννήτριες, διότι οι ενδείξεις και εκεί «μιλάνε» σε μια αλόγιστη χρήση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Επηρεάζουν και αυτές το περιβάλλον.

Αλλά, πώς μπορούμε να ελπίζουμε, κυρίες και κύριοι, διότι δεν είναι μόνο η καμινάδα που φαίνεται με τη μόλυνση, που από τη συνθήκη του Κιότο, του 1995, έχουμε πληρώσει πολλά πρόστιμα για την εκπομπή ρύπων και η Ελλάδα, η μικρή Ελλάδα, δεν τήρησε την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Δεν τολμήσαμε να πιέσουμε, όχι μόνο εμείς, σε παγκόσμιο επίπεδο τις μεγάλες βιομηχανίες να βάλουν τα λεγόμενα «φίλτρα» και να πάνε από τη δεκαετία του ΄90 σε σταθερά βήματα.

Μπούμπας: Οι ευάλωτες ομάδες θα υποφέρουν, καθότι θα αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη.

Μάλιστα γίνονται κάποιες ιατρικές μελέτες.

Διαβάζω, κυρίως, ότι θα δημιουργηθούν αναπνευστικά προβλήματα σε πολλές ευάλωτες ομάδες.

Θα πρέπει να κατασκευαστούν μεγάλες ταμιευτήρες νερού τα επόμενα χρόνια, καθότι μόνο το 6%, ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά τόσο είναι, παγκοσμίως, αν διαβάσετε, του νερού θεωρείται πόσιμο.

Το υπόλοιπο δεν πίνεται, γιατί αυτή τη στιγμή έχει προσμείξεις με βαρέα μέταλλα.

Θέλω να πάμε λίγο στη γειτονιά μας.

Δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται.

Ο κίνδυνος είναι, πολλές φορές, τις περισσότερες, από αυτό που δεν φαίνεται.

Εγώ χαίρομαι, κυρία Πρόεδρε, που αποδεχτήκατε και μια πρόταση να συζητηθεί εδώ το θέμα του πυρηνικού αντιδραστήρα του Κοζλοντούι.

Είναι κατασκευής του 1970, σοβιετικής προέλευσης.

Αποτελείται από έξι αντιδραστήρες.

Οι τέσσερις έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι εναπομείναντες αντιδραστήρες, ο 5 και ο 6, έχουν ρωγμές στο κέλυφος.

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα, έγινε και πάλι ατύχημα στα πολλαπλά ατυχήματα που γίνονται, καθώς σήμερα παράγει περίπου το 38% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία.

Πού είναι, λοιπόν, η Ε.Ε., που είναι ευαίσθητη, απέναντι σε αυτόν τον πυρηνικό αντιδραστήρα, να πιέσει, πλέον τη Βουλγαρία, που είναι μέλος και του NATO, της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και της Ε.Ε., να πάει σε αντικατάσταση;

Και εδώ, λοιπόν, προτιμούμε να κάνουμε ένα απλό επιδερμικό, επιφανειακό lifting και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μπούμπας: Δεν θέλω να μιλώ για τα σενάρια αυτού του εφιάλτη, που αν «μπείτε» και διαβάσετε, οι εκθέσεις από τους επαΐοντες και επιστήμονες, μιλούν ότι σε είκοσι τέσσερις ώρες τα θύματα θα είναι πάνω από 150.000

Θα υπάρχει ερημοποίηση της Βόρειας Ελλάδας για μια τριακονταετία, καθότι και σε απόσταση είναι κοντά μας, μόλις 287 χιλιόμετρα από τα σύνορα σε ευθεία γραμμή.

Πώς είναι δυνατόν χθες να μιλάμε για το NATO , όταν χώρα του NATO,η τουρκία, κατασκευάζει πλέον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακούγιου, ο οποίος θα λειτουργήσει το 2023.

Αυτή τη στιγμή με αντιδραστήρες που θα παράγει ο καθένας, περίπου 1200 Μεγαβάτ και το νερό, μάλιστα, θα ψύχει τον αντιδραστήρα στην τουρκία και θα χύνεται και πάλι στη θάλασσα, αφού λέει ότι:

«Θα καθαρίζεται».

Θέλω να πω, λοιπόν, να μην κρυβόμαστε πίσω από την βατσινιά, γιατί το πρόβλημα είναι τεράστιο, αλλά πρέπει να περάσει, φυσικά, στις επόμενες γενιές ως εκπαίδευση.

Από μικρή ηλικία πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι.

Του χρόνου πάμε σε κατάργηση πλαστικών.

Ήδη η Ελλάδα έχει πάρει αυτή την απόφαση.

Θα πάμε σε πλαστικά μακράς διαρκείας.

Το πλαστικό μπουκάλι μέχρι το 2025 – 2030 θα πρέπει να αποτελείται, τουλάχιστον, από 30% ανακυκλώσιμο υλικό.

Τα προβλήματα είναι πολλαπλά και σύνθετα.

Είθε, λοιπόν, γιατί θα αλλάξουν και τα δομικά υλικά απέναντι στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, όπως προτάσσει ο νέος κανονισμός πλαισίου δομικών υλικών στα κτίρια, να μη μείνει μόνο στον βωμό του κέρδους, αλλά να είναι μια ουσιαστική, πραγματικά, «πράσινη ανάπτυξη» και δεν ευθύνεται, βέβαια, μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας.

Αν πάει κάποιος στο παρελθόν θα δει ότι αυτός ο πλανήτης άλλαξε πολλές φορές κλίμα.

Στην εποχή του Περικλή για 100 χρόνια είχε να βρέξει.

Ο βουλευτής Σερρών αναφέρει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι πως θα αντιμετωπίσουμε γενικά την κλιματική αλλαγή

Άρα, δεν είναι μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι πως θα αντιμετωπίσουμε γενικά την κλιματική αλλαγή, αλλά σίγουρα θα πρέπει να περιορίσουμε κατά πολύ αυτή την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα στο βωμό του κέρδους.

Οπότε, το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά.

Διαβάστε επίσης εδώ:


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here