24/04/2024
23.2 C
Serres

Ο Κώστας Μπούμπας εξέφρασε επιφυλάξεις για το θέμα της συμφωνίας με το Κατάρ

Array

Ολόκληρη η ομιλία του Κώστα Μπούμπα στην επιτροπή Μορφωτκών υποθέσεων

«Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον Τομέα του Αθλητισμού μεταξύ της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κράτους του Κατάρ και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας» (29/09/2020)

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα μιλήσω για το Κατάρ, γιατί είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση.

Μελετώντας, την εξωτερική πολιτική αυτού του αραβικού κράτους, πρέπει να μας βάλει σε κάποιους προβληματισμούς. Κάθε συνεργασία που γίνεται στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού είναι πάρα πολύ καλή, προάγει αξίες, προάγει ήθος, προάγει αρχές, φέρνει σε ένα πάντρεμα κουλτούρες διαφορετικών πολιτισμών.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Αυτή είναι η καλή παράμετρος, όμως πολλές φορές ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, το ξέρετε πολύ καλά, στη διεθνή σκακιέρα είναι κάτω από τον μανδύα μιας εξωτερικής πολιτικής και κάποιων άλλων διπλωματικών σχέσεων.

Τώρα θα μου πείτε και ο μανδύας χρειάζεται σε μία στολή, δίνει κύρος, δίνει ομορφιά. Ο μανδύας, όμως, καλύπτει άλλα πράγματα που πρέπει να μας προβληματίσουν. 

Διαφορετικών πολιτισμών.


Αυτή είναι η καλή παράμετρος όμως πολλές φορές σε πολιτισμός καθαρισμός το ξέρετε πολύ καλά στη διεθνή σκακιέρα.

Είναι κάτω από τον μανδύα μιας εξωτερικής πολιτικής και κάποιων άλλων διπλωματικών σχέσεων.

Τώρα θα μου πείτε ο μανδύας σε μια στολή δίνει κύρος δίνει ομορφιά.

Ο μανδύας όμως καλύπτει άλλα πράγματα που πρέπει να μας προβληματίσουν


Είναι καλά τα άρθρα, που μιλάνε για ανταλλαγές αθλητών, για την ολυμπιακή ιδέα, την ολυμπιακή εκεχειρία.

Εξάλλου, το Κατάρ είναι το μοναδικό αραβικό κράτος, παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει στη γειτονιά του, που πήρε στα χέρια του το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, για πρώτη φορά σε χειμερινή περίοδο, με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Μέχρι και εξατομικευμένο αερισμό θα έχει εκεί, ο θεατής που θα κάθεται στα σύγχρονα γήπεδα του Κατάρ.

Είναι σε μια γειτονιά περίεργη, η έκταση του είναι σαν την Πελοπόννησο.

Έχει πληθυσμό περίπου 2.900.000 κατοίκων, όπου οι γηγενείς είναι μόνο 300.000. Άρα, μιλάμε για έναν πολιτισμό μωσαϊκό από ξένους, δηλαδή εκεί γίνεται ένα πάντρεμα Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής.

Έχει μια μεγάλη στρατιωτική βάση 10.000 Αμερικανών στρατιωτών.

Δεν τα πάει καλά με τη γειτονιά του, με το νησιωτικό σύμπλεγμα του Μπαχρέιν, με την Υεμένη. Ακριβώς δίπλα, είναι βεβαίως και το Κουβέιτ, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ντουμπάι. 

Σημαντική η χερσόνησος του Κατάρ με τα 3.000.000 πληθυσμό, αλλά είναι ένα κράτος ιδιωτικού χαρακτήρα.

Εμένα δεν μου αρέσει ως Έλληνας, ο εμίρης Αλ Θανί πριν από λίγα χρόνια και να λέει «θέλω να αγοράσω σε κάθε ένα από τα 24 παιδιά μου ένα νησί».

Άμα, έρχεται ο κάθε εμίρης εδώ και αγοράζει ένα νησί, δεν χρειάζεται να κάνουμε καν πόλεμο με τους τούρκους.

Τα νησιά θα φύγουν.

Ήδη πήρε την Οξυά με λίγα λεφτά, 5.000 στρέμματα, το σύμπλεγμα των Εχινάδων στα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας και μάλιστα, ήθελε να κάνει και ένα παλάτι εκεί, αλλά ευτυχώς ο συντελεστής δόμησης δεν το επέτρεψε αυτό. 

Δηλαδή, εμένα δεν μου κάθεται καλά ως Έλληνας να έρχονται, να μου αγοράζουν τα νησιά, να τα ιδιωτικοποιούν και να βάζουν και περίφραξη.

Μετά μιλάμε για καταπάτηση αιγιαλού, από τον απλό Έλληνα. 

Υπάρχουν τα θετικά του Κατάρ, είναι ένα κράτος το οποίο έχει βάλει δημοκρατικούς θεσμούς, είναι ένα φιλελεύθερο αραβικό κράτος.

Για παράδειγμα, διαβάζω ότι οι Υπουργοί διορίζονται από την απόλυτη μοναρχία του εμίρη, αλλά ελέγχονται από τα τοπικά συμβούλια.

Οι γυναίκες έχουν δικαιώματα, έχουν δημοκρατικά ιδεώδη.

Κώστας Μπούμπας: Υπάρχει ειδικό τμήμα για να πληρώνονται οι αλλοδαποί, δηλαδή ένα τμήμα κοινωνικό θα λέγαμε, ένα ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης, οπότε οι εργασιακές συνθήκες, τα εργασιακά δικαιώματα σε σχέση με τα άλλα κράτη είναι πάρα πολύ καλύτερα, απέναντι σ’ αυτό το αραβικό κράτος που δίνει δικαιώματα στον πληθυσμό του, μιλάει για τις εργασιακές καλές συνθήκες και βάζει έτσι δημοκρατικά θεμέλια.

Αυτά είναι τα καλά του Κατάρ.

Είναι ένα κράτος όμως, που με τα λεφτά του δεν μπορεί να διεισδύει στα άλλα κράτη και να εκμεταλλεύεται κατά κάποιον τρόπο τα κράτη, τα οποία έχουν μια οικονομική δυσπραγία.

Τώρα, θα μου πείτε, κοιτάει τα δικά του συμφέροντα.

Το λέω αυτό γιατί γύρω από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, δεν ξέρετε πού αποβλέπει στρατηγικά σε επενδύσεις το Κατάρ, το οποίο τα έχει πάρα πολύ καλά με το σύνδεσμο Ελλήνων βιομηχάνων.

Υπάρχει ένα συμβούλιο που έχει γίνει από το Κατάρ, εδώ με τους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά μην ξεχνάμε ότι όταν ο Αντώνης Σαμαράς πήγε το 2013 στο Κατάρ, το Κατάρ ήθελε με ένα ταμείο 1,36 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω του μνημονίου και της οικονομικής δυσπραγίας. Δεν έγινε ποτέ.

Επίσης, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να επενδύσει στο Ελληνικό, αν θυμάστε. Τώρα θα μου πείτε, τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά.

Κώστας Μπούμπας: Δεν είμαι καχύποπτος, αλλά ως Ελληνική Λύση βάζουμε αυτή την παράμετρο να δούμε την εξωτερική πολιτική του Κατάρ, το οποίο είναι αδελφοποιημένο με την Τουρκία και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.

Το λέω αυτό διότι με το swap – δεν είμαι οικονομολόγος για να τα αναλύσω, ξέρουν οι οικονομολόγοι με τις ανταλλαγές νομισμάτων – έδωσε πάνω από 17 δισεκατομμύρια για να στηρίξει την κατιούσα που έχει πάρει η τουρκική λίρα, τα τελευταία χρόνια. 

Με προβληματίζει και κάτι άλλο.

Το Κατάρ είναι στις τρεις πρώτες χώρες, με το πιο υψηλό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Η περιουσία του είναι αρκετά δισεκατομμύρια, πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε κάθε κύρωση που πάμε να κυρώσουμε σχετικά με πολιτισμό και αθλητισμό, πρέπει να δούμε ποιος είναι ο ρόλος του εταίρου.

Είναι η πρώτη χώρα παραγωγής υγροποιημένου αερίου.

Άρα, έχει κάθε συμφέρον να διεισδύσει στο Αιγαίο, να πάει στον ποταμό Αξιό, που έχουμε πει ότι με το άρθρο 13 και με τη συνθήκη των Πρεσπών, τα Σκόπια ως εσώκλειστη χώρα από θάλασσα, θα έχει αυτό το δικαίωμα και κάνω σκέψεις και λέω, άρα το υγροποιημένο αέριο του Κατάρ με πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα, θα περνάει από τα Δωδεκάνησα, θα πηγαίνει στο Θερμαϊκό, από τα διεθνή ύδατα υγροποιημένο αέριο.

Άλλωστε η Γερμανία, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στο Κατάρ.

Θέλει προσοχή στην εξωτερική πολιτική. 

Βέβαια, βλέπω ότι ως Υπουργείο Πολιτισμού κάναμε και ένα δώρο, που για πρώτη φορά έχει γίνει στην ιστορία της Ελλάδος.

Δωρίσαμε το εκμαγείο του Ηνιόχου των Δελφών. Είναι ό,τι καλύτερο αρχαιολογικό εύρημα έχουμε στην πρώιμη κλασική περίοδο, από το γένος των Δεινομενιδών, θα πουν κάποιοι και τη Σικελία.

Μάλιστα, λένε ότι θα μπει σε περίοπτη θέση στο μετρό του Κατάρ. Αυτά όλα είναι καλά. 

 Μην ξεχνάμε όμως, ότι το Κατάρ έχει βγει από αυτόν τον αποκλεισμό που είχε, γιατί –λέει- χρηματοδοτούσε τρομοκρατικές ομάδες, όχι απλά βγήκε αλώβητο, κατάφερε παρά την εχθρική στάση που είχε η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Υεμένη, το Ιράν, να δημιουργήσει συμμαχία με τους Τούρκους. Πίσω, λοιπόν, από την μεγαλύτερη πετρελαϊκή παραγωγική εταιρεία του Κατάρ, η οποία επενδύει –προσέξτε- και στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, δηλαδή, κάνει πολλές δωρεές η συγκεκριμένη εταιρεία σε πολλά κράτη στην Ινδία, στην τουρκικά, στο Ιράν.

Είναι από πίσω μια μεγάλη εταιρία η οποία τα συμφέροντά της είναι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Και πρέπει να τα πούμε είναι η «Mobil Εxaκal», η οποία συνεργάζεται πάρα πολύ στενά με την μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία, που κάνει «κουμάντο» -αν θέλετε- στο ισοζύγιο, στο εμπορικό ισοζύγιο του Κατάρ.

Και μπαίνουν κάποιες σκέψεις, ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για ένα κράτος που έχει και ένα τεράστιο μουσείο -δεν είναι κακό αυτό- με μουσουλμανικά ευρήματα και μάλιστα λέγεται, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας με αυτήν την κύρωση είναι το 2026 να είναι το έτος πολιτιστικής δράσης Ελλάδας – Κατάρ. 

Όλα αυτά ακούγονται καλά και μάλιστα θα πάμε -από ότι βλέπω- στις σκέψεις της κυρίας Μενδώνη και του Υπουργείου Πολιτισμού «Θεού θέλοντος, κοροναϊού επιτρέποντος» από το Δεκέμβρη του 2020 σε εβδομάδες δύο τύπων.

Η μία εβδομάδα θα έχει ανταλλαγή απόψεων σε μουσεία, η άλλη βδομάδα θα είναι για φεστιβάλ, εκδηλώσεις και όλα αυτά.

 Θα το δούμε αυτό, γιατί υπάρχει και πρόσκληση από το Κατάρ, θέλει προσοχή κρατάμε επιφυλάξεις για τους λόγους, που κύριοι συνάδελφοι, προσπαθώ, να επιχειρηματολογήσω,  να τους τεκμηριώσω με τη διπλωματική στάση που κρατάει το Κατάρ έναντι της Τουρκίας και ολοκληρώνοντας με προβληματίζει και κάτι άλλο. 

Πριν από λίγο οριοθετήσαμε την αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο, η Αίγυπτος δεν τα έχει καλά με το Κατάρ. Σήμερα η πρεσβεία μας η ελληνική εξυπηρετεί τους Αιγυπτίους, γιατί το Κάϊρο -το αιγυπτιακό κράτος δεν έχει εκεί πρεσβεία. 

Το Κατάρ, λοιπόν, υπέγραψε με την Τουρκία και τη Λιβύη ένα σύμφωνο στρατηγικής -θα λέγαμε- απέναντι σε όλα αυτά που γίνονται στη Λιβύη και με όλα αυτά που διαδραματίζονται κατά του Κατάρ και μάλιστα στην πόλη Μισράτα, μια παραθαλάσσια πόλη 180 χιλιόμετρα περίπου από την Τρίπολη, εκεί θα γίνει η ναυτική βάση. 

Κώστας Μπούμπας: Όταν γίνεται, λοιπόν, μια στρατιωτική συμμαχία Τουρκία, Κατάρ, Λιβύη, εμένα με προβληματίζει, γιατί στη σκακιέρα -καλός αθλητισμός, καλή η κουλτούρα, καλός ο πολιτισμός, αλλά από πίσω να δούμε ποια είναι η διπλωματική δράση του Κατάρ.

 Γι’ αυτό έχουμε επιφυλάξεις ως Ελληνική Λύση για το θέμα της συμφωνίας. 

Διαβάστε επίσης για τον Κώστα Μπούμπα:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Βαρύ πένθος για τη Βίκυ Καγιά

"Έφυγε" από τη ζωή ο πατέρας της. Αντιμέτωπη με μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής της βρίσκεται η Βίκυ Καγιά. Το κορυφαίο μοντέλο και...

«Αυτό δεν είναι σκόνη, μας ψεκάζουν» – Ξέσπασε ο Πετράκος με την Παπαθωμά...

«Κάθε μέρα προσπαθούν να σε σκοτώσουν με χημικά» Την αφρικανική σκόνη που έπνιξε τη χώρα τις τελευταίες ώρες αμφισβτούν με αναρτήσεις τους στα social media...

Πάνος Μουζουράκης: Έχουμε ήδη βαφτίσει την κόρη μας

Το παιδί μου έχει ξυπνήσει μια νέα ευτυχία, δήλωσε ο τραγουδιστής Ο Πάνος Μουζουράκης παρουσίασε σε εκδήλωση τον νέο του δίσκο και έκανε μερικές δηλώσεις...

Τζόυς Ευείδη: «Έχω την εντύπωση ότι είμαι παλιά ψυχή, έχω ζήσει κι άλλες...

Η ηθοποιός αποκάλυψε την εμπειρία της όταν πήγε ταξίδι στην Αίγυπτο Η Τζόυς Ευείδη δήλωσε σε συνέντευξή της πως πιστεύει σε προηγούμενες ζωές και εξήγησε,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 19 ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών-Μη ασφαλή λειτουργία στην αίθουσα πληροφορικής

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, σε συνέλευση που πραγματοποίησε στις 14/4/2024, συζήτησε, μεταξύ άλλων θεμάτων, τη μη ασφαλή λειτουργία...

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Άδικο να συγκριθεί το Maestro με άλλες ελληνικές σειρές

Έρχεται ο δεύτερος κύκλος της επιτυχημένης σειράς Σε μια κατάθεση ψυχής για την μεγάλη επιτυχία «Maestro» προέβη ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης σε συνέντευξή του, με αφορμή...

Πάτρα: 7χρονος σκηνοθέτησε τον ξυλοδαρμό 8χρονου για να το ανεβάσει στο TikTok

Ξεφεύγουν σημαντικά τα όρια στη βία ανηλίκων, με το τελευταίο περιστατικό στην Πάτρα, όπου ένα παιδί μόλις 7 ετών ξυλοκόπησε 8χρονο μόνο και μόνο...

Συνέχισε να διαβάζεις