Ο Κώστας Μπούμπας στην διακοματική επιτροπή της Θράκης: Ευαίσθητη η περιοχή

Ομιλία του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης για την οργάνωση θεματικών ομάδων εργασίας της Επιτροπής, πλατφόρμα διαβούλευσης και προγραμματισμός του έργου.

Καταρχάς, επειδή εκκρεμεί, κυρία Πρόεδρε, μία δήλωση δικιά μου για το σε ποια επιτροπή θέλω να συμμετέχω, θέλω να συμμετέχω στην ομάδα θεσμικών και διασυνοριακών θεμάτων. 

Αυτό για να καταγραφεί. Θα συμφωνήσω με τον κύριο Ρουσόπουλου να υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός, διότι μετά, ενδεχομένως, να ξεφύγουμε από την όλη αυτή κατάσταση της πλατφόρμας, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει εκ του σύνεγγυς να μιλήσουμε με τους φορείς, για να τους δώσουμε και την ικανοποίηση να εξωτερικεύσουν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις και συνάμα να μας προτείνουν.

Θα ήθελα όμως, κυρία Πρόεδρε, και προς τα μέλη της Επιτροπής να πω το εξής. Καταρχάς, πιστεύω ότι οι ομάδες εργασίας, για να είναι πιο παραγωγικές, ουσιαστικές και εποικοδομητικές, θα πρέπει να δουλέψουν και ξεχωριστά. 

Μπορεί να υπάρχει ένα σημείο να τέμνονται ίσως κάποια ζητήματα ή να υπάρχει ενημέρωση.

 Δεν μπορεί να είναι ανενημέρωτα τα μέλη της μιας ή της άλλης, αλλά θεωρώ ότι μόνο τότε μπορεί να βγει ένα αποτέλεσμα για να μπορεί να είναι πιο ευέλικτες και πιο παραγωγικές στο έργο τους.

Τώρα, έχω να κάνω τρεις παρατηρήσεις, διότι η περιοχή της Θράκης γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ευαίσθητη, αλλά εδώ θα πρέπει να προλάβουμε λίγο , διότι υπάρχει ένα κύμα διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας από τους δύο Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας, το Νομό Δράμας και το νομό Καβάλας, διότι διοικητικά το μοντέλο είναι ενιαίο. 

Δηλαδή, ένας είναι ο Περιφερειάρχης Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας.

Άρα πιστεύω, για να προλάβουμε και να κατευνάσουμετα πνεύματα, ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιες συναντήσεις και με ανθρώπους από τη Δράμα και την Καβάλα, διότι η Περιφέρεια διοικείται ενιαία και αυτό πρέπει να το προλάβουμε πριν να έχουμε τις αντιδράσεις από τα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια, από τους οικονομικούς παράγοντες και από τον επιχειρηματικό κόσμο στη Δράμα και την Καβάλα.

Δεύτερον, προτείνω στις συναντήσεις που θα έχουμε, να έχουμε μια επικοινωνία με παλιούς επιχειρηματίες της Θράκης που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Υπήρχε ένας επιχειρηματικός οργασμός τη δεκαετία του 1990.

Ακούστηκαν πάρα πολλά. 

Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτίρια σήμερα, διότι κάποιοι είπαν τέλειωσαν τα προγράμματα, σηκώθηκαν, έκλεισαν τις επιχειρήσεις και έφυγαν και κάποιοι πήραν επιδοτήσεις εκ του πονηρού, τόνισε ο Κώστας Μπούμπας.

Υπάρχουν όμως και επιχειρηματίες οι οποίοι πραγματικά επλήγησαν οικονομικά και αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. 

Μπορούμε. Υπάρχει μεγάλη βιομηχανία χαρτοβιομηχανία που έκλεισε. Υπάρχει, δηλαδή, μια πανσπερμία επιχειρηματικής διεισδυτικότητας του επιχειρείν στη Θράκη και πρέπει να τους δούμε αυτούς τους επιχειρηματίες.

Έχουν μέσα από τα βιώματά τους την εμπειρία που έχουν αποκομίσει.

 Θα μάθουμε πιστεύω κάποια πράγματα, κυρία Πρόεδρε, για να μην υπάρχει επανάληψη λάθους κατά το μέλλον.

Τρίτον, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη Θράκη ανάμεσα στην πεδινή και στην ορεινή Θράκη. 

Αυτό λίγο πρέπει να το δούμε.

Είναι μια διαφορετική εικόνα, όχι μόνο από μορφολογίας εδάφους, βιοποριστικά, διοικητικά και οργανωμένα, αν θέλετε, ανέφερε ο Κώστας Μπούμπας.

Είναι άλλο η πεδινή Θράκη στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου μαζί και τη Σαμοθράκη που ανήκει στο νομό Έβρου και άλλο η ορεινή Ροδόπη, η ορεινή Ξάνθη το Διδυμότειχο, οι Καστανιές η Ορεστιάδα που πάνε προς τα πάνω. 

Αυτό λίγο πρέπει να το δούμε.

Διαβάστε επίσης για τον Κώστα Μπούμπα: