Ο Κώστας Μπούμπας για την αφρικανική πανώλη των χοίρων: Εμείς προειδοποιήσαμε!

Εμείς προειδοποιήσαμετον κ.Βορίδη για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Στη Βουλγαρία η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Ήδη η Βουλγαρία θα πάρει μία οικονομική ενίσχυση της τάξης των 2.900.000 ευρώ.

Μπούμπας: Το κόστος της ζημιάς μπορεί να ανέλθει στα 2.000.000.000 λέβα, δηλαδή στο 1,1.

Πριν από λίγο καιρό στις 9 Αυγούστου, δεκατρία χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εντοπίστηκαν δύο κρούσματα χοίρων.

Γιατί θέλω να προλάβουμε την κατάσταση;

Το προλαμβάνειν είναι πάντα καλύτερο από το θεραπεύειν.

Διότι αυτή μεταδίδεται μέσα από υποπροϊόντα ζωοτροφών.

Και επειδή σήμερα υπάρχουν οι ελληνικές ζωοτροφές στα ξηραντήρια, θα ήταν μία ευκαιρία να πατήσουμε πάνω στην αφρικανική πανώλη των χοίρων και να μπορέσουμε να διαθέσουμε για τις ελληνικές ζωοτροφές, διότι θεωρούνται τροφές και ο αραβόσιτος και τα σιτηρά, τα οποία είναι στα ξηραντήρια, γιατί λόγω της Συνθήκης ΚΑΠ κάνουμε εισαγωγές.

Είναι ευκαιρία λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που υπάρχει στην Εσθονία, τη Λετονία, την Τσεχία, τη Σαρδηνία –ξεκίνησε το 2017- να μπορούν να είναι σε διάθεση οι ζωοτροφές των Ελλήνων.

Σύμφωνα με το τελευταίο νομοσχέδιο, στην Επιτροπή Νησιωτικών Περιοχών δίνουμε κίνητρα σε παραγωγή ζωοτροφών σε νησιά κάτω των τριών χιλιάδων κατοίκων.

Είναι ένα καλό μέτρο, γιατί εισάγουμε και ρεγγάλευρο, εισάγουμε και κρεατάλευρο, εισάγουμε και άλλες ύλες.

Είναι ευκαιρία να πάμε σε δικά μας, αλλά αυτό είναι καλό να επεκταθεί και σε ημιορεινές περιοχές και όχι μόνο στις νησιωτικές περιοχές.

Πολλά μπορούν να γίνουν.

Μπούμπας: Πρέπει να γίνουν τομές στον χώρο πραγματικά της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και της αλιείας, αν θέλουμε να βαδίσουμε.

Κλείνοντας, να πω ότι το εμπορικό ισοζύγιο, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο εξάμηνο του 2019 «τσίμπησε» λίγο παραπάνω.

Βέβαια, έχουμε ένα έλλειμμα 42 εκατομμυρίων ευρώ.

Μου κάνει εντύπωση, όμως, ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε προϊόντα πετρελαιοειδών της Ελλάδας -λες και έχουμε τη βαριά βιομηχανία-, ενώ τουναντίον στα αγροτικά προϊόντα στο θέμα των εξαγωγών έχουμε μείωση.

Δεν μπορούν πέντε περιοχές της Ελλάδας πραγματικά αυτήν τη στιγμή να έχουν πάρει σε βάρος όλο αυτό το εξαγώγιμο ενδιαφέρον.

Κλείνοντας, κάντε κάτι -το ξέρει η κ. Αραμπατζή το πρόβλημα πολύ καλά- με την ακαρπία που έχουμε φέτος στα ελαιόδεντρα στον Νομό Σερρών.

Είχαμε το θέμα με τις αμυγδαλιές.

Κύριε Αβδελά, εσείς είχατε κάνει την ερώτηση από τον Αύγουστο γι’ αυτό το θέμα.

Δείτε λίγο τι θα κάνουμε με τους ελαιοπαραγωγούς.

Δεν είναι θέμα δάκου, αλλά είχαμε ακαρπία.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here