Κώστας Μπούμπας: Πάμε να στηρίξουμε τον αδύναμο

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ : «Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας».

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν ήμασταν σε ένα άλλο κοινοβούλιο, αν ήμασταν στη Σκανδιναβία, θα το είχατε πει όλοι σας, αλλά επειδή το αποκάλυψε και το έφερε στο φως η Ελληνική Λύση, μπαίνουν αυτές οι κομματικές αγκυλώσεις και βάζουμε δυστυχώς το κόμμα απέναντι στο λαϊκό-εθνικό συμφέρον για την πρώτη κατοικία.

Ως προς αυτό εδώ το χαρτί θα ήθελα μια απάντηση από το νομικό κόσμο και από τον κ. Λοβέρδο και από την κ. Αχτσιόγλου και από όλους τους νομικούς, όπως ενημερώθηκαν και οι Αρχηγοί σας, και από εσάς, κύριε Πρόεδρε, μια και ήσασταν αρεοπαγίτης

. Όμως, θα επανέλθω σε αυτό το θέμα σε λίγο. 

Τώρα θέλω να ξεκινήσω από μια καταγγελία που θα κάνει η Ελληνική Λύση, διότι εδώ, κύριοι, πάτε για παράβαση καθήκοντος. Αύριο απαγορεύονται οι παρελάσεις και ευτυχώς μετά από παρέμβαση και του κ. Χήτα, ο κύριος Υπουργός, ο κ. Παναγιωτόπουλος, δεσμεύτηκε ότι θα πετάξουν τουλάχιστον τα αεροπλάνα.

Μπορεί να φτάσει ο κορωνοϊός, όπως έφτασε και στο μαύρο μεσαίωνα, και να παίρνει από τον αέρα ο βάκιλος. Ελπίζω να γίνουν οι πτήσεις των αεροσκαφών, τόνισε ο Κώστας Μπούμπας.

Χθες στις 00.32΄ -κι εγώ οδηγώ μηχανή- η αστυνομία έκανε έλεγχο στην Πλατεία Συντάγματος και καλώς έπραξε για να εφαρμοστεί νόμος.

Τι λέει εδώ για αύριο; Αύριο εδώ πάμε για μία μοτοπορεία που διαμαρτύρονται, λέει, για το Κασμίρ, αυτό το κράτος που είναι διαφιλονικούμενο από τρεις χώρες Ινδία, Πακιστάν και Κίνα. Και θα μπούμε εμείς στην αντιπαράθεση; Ο κορωνοϊός δηλαδή σε αυτούς δεν μεταδίδεται;

Κύριοι, θα προχωρήσουμε για παράβαση καθήκοντος. Θα το δούμε δικαστικά. Δεν είναι δυνατόν αύριο να απαγορεύονται οι παρελάσεις και να επιτρέπεται μοτοπορεία για το Κασμίρ.

Ρωτήσατε άραγε αν αυτοί είναι από την πόλη Τζαμού ή από την πόλη Λατάχ, όπως διαβάζω μέσα; Γιατί είναι σε αντιπαράθεση οι δύο πόλεις. Είναι όπως οι σιίτες, οι σουνίτες, οι αλεβίτες δεν ξέρω ποιοι άλλοι. Έτσι θα το πράξετε κι εδώ. 

Θυμάστε τον νόμο που φέρατε για τις συναθροίσεις και εκεί είπαμε ότι δεν μπορεί να παραλύει το κέντρο κάθε τρεις και λίγο; Και με ποιον επικεφαλής θα μιλήσει αύριο ο αστυνομικός;

Με αυτόν που είναι παράνομος στην Ελλάδα ή που δεν ξέρει ελληνικά; Γιατί αυτό λέγατε, κυρίες και κύριοι, στο νέο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις, ότι πρέπει να συνενωθεί ο αστυνομικός με τον επικεφαλής. Πώς θα γίνει αυτό; 

Καταρχάς, οι περισσότεροι είναι παράνομοι. Δεύτερον, αύριο 28η Οκτωβρίου να πάρουμε όλοι και εμείς –και εγώ μηχανή έχω- να βάλουμε μια ελληνική σημαία να βγούμε! Γιατί μας το απαγορεύετε; Θα μπούμε εμείς στην αντιπαράθεση της Ινδίας, του Πακιστάν και της Κίνας;

Έχουμε κανένα λόγο να το πράξουμε αυτό; Θα το καταθέσουμε στα Πρακτικά ως Ελληνική Λύση και θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος.

Κύριε Χρυσοχοΐδη και προς την Ελληνική Αστυνομία! Δεν μπορεί αύριο να έχουμε στη μία το μεσημέρι εδώ μοτοπορεία –αν είναι δυνατόν!- από τους ανθρώπους που αγωνίζονται για το Κασμίρ. Κασμίρια θα γίνει η ιστορία! Λατούχ, Τζαμού, αυτό το κράτος που το άφησαν από την αποικία το 1947 και είναι σε μια φιλονικία τρεις χώρες πυρηνικών: Πακιστάν, Ινδία, Κίνα. Θα το καταθέσουμε και στα Πρακτικά. 

Κοιτάξτε, «το εναντιούμενον τω δυναστεύοντι δήμος ωνόμασται». Αυτό έλεγε κάποτε ο Θουκυδίδης, δηλαδή αυτός που αντιστέκεται στον δυνάστη ονομάζεται λαός. 

Εσείς το είδατε, κύριε Λοβέρδο; Είστε πανεπιστημιακός, είστε καθηγητής συνταγματικού δικαίου. Έχετε κάνει διατριβές. Είστε συγγραφέας. Έχετε γράψει μία μελέτη φαινομένου για το πολιτικό δίκαιο.

Έχετε γράψει για την πολιτική ιστορία της χώρας. Εσείς το ξανά είδατε αυτό στις σχολές δικαστών, που αποκάλυψε η Ελληνική Λύση, οι δικαστές να λένε στους εκκολαπτόμενους εκπροσώπους –όχι αντιπροσώπους, έχει τη σημασία του- της Θέμιδος «τώρα που θα βγείτε να δικάσετε, θα ρίξετε ενδεχόμενο δόλο στα υποκείμενα, δηλαδή στους δανειολήπτες, και θα στηρίξετε τις τράπεζες!»; 

Το παραδέχτηκε ο κ. Τσιάρας σε επίκαιρη ερώτηση της Ελληνικής Λύσης τον Ιούλιο και είπε ναι, μεν ισχύει αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη δικαστική εξουσία και είπε ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι πονηροί δανειολήπτες.

Αλλά αυτό ad hoc εξατομικευμένα το δικαστήριο θα το κρίνει. Δεν μπορεί να το κρίνει ο κάθε Υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας είναι οικονομολόγος, ήταν στην Αγγλία, έχει κάνει δύο χιλιάδες διατριβές. Θέλω όμως να του πω όμως ότι στην Αγγλία και στην Ουαλία –και μπράβο του για τις γνώσεις που έχει- προστατεύεται η πρώτη κατοικία. 

Διαβάζω, κύριε Υπουργέ: Όταν προστατεύεται, χρήζει να προστατευθεί η οικογένεια. Η Αμερική έχει δύο πτωχευτικά δίκαια, το 7ο και το 13ο κεφάλαιο. Και μάλιστα, ξέρετε τι λένε οι αναλύσεις;

Όσοι δεν εντάχθηκαν στο 13ο κεφάλαιο μέχρι το 2005 έχουν χάσει σπίτια, ενώ τουναντίον αυτοί που εντάχθηκαν και τους έδινε σε βάθος χρόνου το 13ο κεφάλαιο του πτωχευτικού δικαίου των Ηνωμένων Πολιτειών να ενταχθούν, αυτοί πραγματικά αναβάθμισαν την κοινωνία και έτσι λοιπόν η κοινωνία των Αμερικανών αυτών ανέβασε και τα ποσοστά βιωσιμότητας, δηλαδή πριν πέθαιναν άνθρωποι από τη στεναχώρια. Όταν κάποιος χάνει το σπίτι του, η ψυχολογία ξέρετε τι λέει, κυρίες και κύριοι;

Έχει τα ίδια συναισθήματα σαν να κηδεύει ένα προσφιλές του πρόσωπο. 

Κυρία Αχτσιόγλου, είστε διδάκτωρ του εργατικού δικαίου. Σε αυτό το πράγμα περίμενα να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα.

Δεν μπορεί στις σχολές δικαστών, κύριοι, να έχετε προειλημμένη απόφαση για την πρώτη κατοικία και εδώ να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση αν κάποιος ψήφισε το ν. 3869/2010 της κ. Κατσέλη, έγκριτης πολιτικού και οικονομολόγου –γιατί όντως ήταν δίχτυ προστασίας- ή για το ποιος ψήφισε ποιον. 

Εδώ πρέπει να πείτε ξεκάθαρα. Πάτε σε δικαστήρια και οι δικαστές δίνουν εντολή, δίνουν κείμενο επιμόρφωσης στους νέους δικαστές να βγάλουν δόλο στον δανειολήπτη και να στηρίξουν τις τράπεζες! Κι εμείς το συζητάμε; 

Δεχόμαστε ως Ελληνική Λύση, ειλικρινά, χιλιάδες τηλεφωνήματα και λέω ότι αυτό το πράγμα δεν αναδεικνύεται! Να έχετε το θάρρος της γνώμης, την παρρησία, την πολιτική πραότητα να τα λέτε. Δεν έχει σημασία που το έβγαλε η Ελληνική Λύση, ανέφερε ο Κώστας Μπούμπας.

Αυτό είναι για τον ελληνικό λαό! Γι’ αυτό λέω αφήστε τα Βαλκάνια, που εδώ μας διακατέχει αυτή η κομματική αγκύλωση, ανεξαρτήτου ιδεολογικής πλεύσης, και πάρτε θέση. 

Αυτό τι σημαίνει, κυρίες και κύριοι; Ότι χάνει την εμπιστοσύνη του ο ελληνικός λαός. Και μιλάτε για  πτωχευτικό δίκαιο;

Η Νορβηγία για να αποφύγει την οικονομική κρίση, μέχρι και το 1975 που στη Σκανδιναβική Χερσόνησο υπήρχε αυτή η οικονομική κρίση, έβαλε σε βάθος χρόνου την προστασία της πρώτης κατοικίας και βγήκε από την οικονομική κρίση.

Διότι τα στοιχεία τι λένε; Εκεί που είναι το μεγάλο ποσοστό της ιδιοκτησίας τα κράτη υποστηρίζουν την πρώτη κατοικία, αλλιώς έχεις έναν λαό, όχι απλά λαβωμένο, με ασθένειες, οι οποίες δεν μπορούν να είναι παραγωγικές για την κοινωνία. Φανταστείτε τι λέει το ρητό υπέρ δομών και εστιών.

Αν χάσεις την εστία σου, τα χάνεις όλα. Είπαμε ότι ο μύθος του Ανταίου δεν είναι τυχαίος. Το Σύνταγμα του 1928 που έδινε εκτάρια γης στον Έλληνα και περάσαμε αναίμακτα από τη φεουδαρχία στην αστικοποίηση, ενώ σε όλη την άλλη Ευρώπη υπήρχε αίμα, αποτέλεσε πιλότο. Γιατί; Ο μύθος του Ανταίου δεν είναι τυχαίος! 

Ακούστε, κυρίες και κύριοι, δεν μπαίνουμε στην αντιπαράθεση ποιος ψήφισε ποιον για τον νόμο Κατσέλη 3869, την τροποποίηση που έγινε την επόμενη χρονιά. Πάμε να στηρίξουμε τον αδύναμο. Διότι τι είχε πει ο Πλάτωνας;

«Δίκαιον ουκ άλλο τι ή του κρείττονος συμφέρον». Δεν μπορούμε να έχουμε το δίκαιο του ισχυρού και προτρέπω τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Βελόπουλος, όλα τα Κόμματα να πάρουν θέση.

Το μόνο που ξέρετε είναι να ρίχνετε πρόστιμα από το εθνικό σιωπηρό ράπισμα -αυτά τα αρχικά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης- για να μη μιλάμε.

Εμείς θα μιλάμε, ο ελληνικός λαός θα το μάθει, αλλά βγάζουμε έξω κόμματα, χρώματα, αρώματα. Πάρτε θέση όλα τα κόμματα, όλο το τόξο, γιατί η νομική είναι μία επιστήμη που μπαίνει παντού, αλλά σε αυτή δεν μπαίνει κανένας.

Εδώ, όμως, πρέπει να πάρουμε θέση. Δεν μπορεί να υπάρχει εντολή των δικαστών να δικάζουν υπέρ των τραπεζών και όχι των δανειοληπτών και το παραδέχεται και ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Αυτό έγινε στη Σχολή Δικαστών τον Φεβρουάριο του 2020, τόνισε ο Κώστας Μπούμπας.

Πρέπει να το κάνουμε για εμάς και τα παιδιά μας, γιατί αλλιώς αυτό το Κοινοβούλιο θα στιγματιστεί για την πρώτη κατοικία.

Διαβάστε επίσης για τον Κώστα Μπούμπα: