Ο Κώστας Μπούμπας στη συζήτηση για το αθλητικό Νομοσχέδιο ζήτησε Δύο ομίλους στην Β’ Εθνική κατηγορία

Κώστας Μπούμπας: Θα κάνετε δύο ομίλους, όπως σας το ζητάνε, βόρειο και νότιο όμιλο; Αλλιώς οι ομάδες θα ναυαγήσουν, θα κλείσουν, θα κατεβάσουν ρολά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άλλα ήθελα να πω σήμερα, ειλικρινά, αλλά η συζήτηση οδηγείται αλλού, περί συνταγματικότητας.

Είναι, όμως, μια ευκαιρία για να δείτε -έχετε μείνει κάποιοι νομικοί, δυστυχώς έχουν φύγει οι περισσότεροι- κατά πόσο καταστρατηγούνται και παραβιάζονται οι νόμοι σε βάρος κυρίως των αδυνάτων.

Ο κ. Οικονόμου προηγουμένως είπε κάτι για εμάς τους δημοσιογράφους, αλλά να δείτε πόσα δάκρυα είχαν οι δημοσιογράφοι, γιατί είναι πάρα πολλά χρόνια που αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια καινούργια Ένωση, καθώς η ΕΣΗΕΑ δεν δεχόταν πολλούς συναδέλφους για το ηλικιακό όριο.

Με βάση όλα αυτά που ακούστηκαν περί συνταγματικότητας εγώ θέλω να κάνω στο Σώμα μία ερώτηση:

Αυτό είναι ηθικό;

Αφήνω αν κάποιος έκανε προσφυγή όλους αυτούς τους μήνες ως συνέχεια του νόμου του φθινοπώρου.

Είναι ηθικό να λες σε κάποιον άνθρωπο που έχει υπερκεράσει τα 71 του χρόνια ότι δεν είναι ικανός, τον βάζεις σε αχρηστία, τον περιορίζεις ή δεν έχει σώας τας φρένας; Για την περίοδο θητειών να το συζητήσουμε.

Άλλωστε και εμείς ως Ελληνική Λύση έχουμε πει για τις τρεις κοινοβουλευτικές θητείες στους Βουλευτές.

Γιατί, δηλαδή άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, όπως βολεύει; Γιατί στα άτομα με αναπηρία -το είπα και χθες- βάλατε τρία χρόνια περισσότερα για τον Πρόεδρο από τα εβδομήντα ένα (71) στα εβδομήντα τέσσερα (74); Δεν είναι φωτογραφική διάταξη αυτό;

Πάμε λίγο στα μέλη των σωματείων. Πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Μην τα περιορίζετε. Είναι ενεργά κύτταρα. Έχουν λόγο και άποψη.

Από χθες γίνεται λόγος, σας το είπα κύριε Υπουργέ, για την εργαλειοποίηση κάποιων Ολυμπιονικών.

Δεν είπα ότι τους πιέσατε, από τηλεόραση ξέρω χρόνια. Θα μπορούσε όμως να παίξει και ένα βίντεο με τους γονείς των παιδιών, που δεν έχουν γυμναστήρια να πάνε, που δεν έχουν εγκαταστάσεις να πάνε.

Πραγματικά τα προπονητικά κέντρα αυτή τη στιγμή είναι σε άθλια κατάσταση, χώρια το ότι χορταριάζουν τα ολυμπιακά, θα ξαναέλθω σε αυτό το θέμα.

Θα μπορούσε λοιπόν, να υπάρχει και ένα άλλο βίντεο για να δείτε πόσο πληρώνει ο γονιός σήμερα τον αθλητισμό. Τι είπα χθες;

Με μια έρευνα που έχει γίνει στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, τα παιδιά με πάνε στο γυμναστήριο και λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αλλά κυρίως γιατί δεν έχουν παρέες. Και έχω πει ότι ο αθλητισμός στο σωματείο είναι παρέα.

Αυτήν την παρέα δεν πρέπει να την διαταράξουμε. 

Είναι ηθικό λοιπόν να βάζουμε ένα ηλικιακό όριο; Να συζητήσουμε για το θέμα των θητειών που τείνει να γίνει στάτους σε πάρα πολλές εκφάνσεις της κοινωνίας.

Στην πολιτική, στην αυτοδιοίκηση. το άλλο μεγάλο σχολείο που υπάρχουν κάποιοι περιορισμένες θητείες. Γιατί; Όπως μας βολεύει;

Πάμε λίγο στο μητρώο προπονητών. Υπήρχε, δεν το κάνατε. Μπήκα μέσα χθες και διάβασα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να γίνει κάποιος προπονητής.

Δεν είδα προπονητής τζούντο. Μου το έχουν βάλει οι ομοϊδεάτες μου από τη Δράμα αυτό το ζήτημα. Οι προπονητές τζούντο δεν θα μπορούν να διδάξουν στο τατάμι.

έτσι λέγεται το στρώμα, διότι –λέει- πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ. Και εγώ ερωτώ: Όλοι αυτοί οι αθλητές τζούντο, όπως ισχύει στην Ευρώπη -Αυστρία, Ολλανδία, Ρωσία, Γαλλία-, δεν χρειάζονται πτυχίο ΤΕΦΑΑ. Τι θα γίνουν;

Δηλαδή δεν μπορεί ένας προπονητής τζούντο, με ένα Νταν, που φτάνει μέχρι και τα οχτώ Νταν να είναι προπονητής; Πως έχει πάρει τόσα μετάλλια ο αθλητής;

Τώρα τι τον κάνετε; Λέτε «Πτυχίο ΤΕΦΑΑ». Δεν λέω, να είναι αναβαθμισμένο το πτυχίο του προπονητή. Αλλά για προσέξτε λίγο μια πρόταση: Στο μητρώο προπονητών, οι προπονητές πληρώνουν 140 ευρώ παράβολο.

Που πάνε αυτά τα λεφτά; Γιατί δεν γίνεται ένα ταμείο αλληλεγγύης να μην μπορεί να το πειράξει κανείς, να μπαίνουν οι προπονητές που χάνουν τη δουλειά τους με προβλήματα υγείας; Με ειδικό κωδικό.

Είναι μια πρόταση το ταμείο αλληλεγγύης. Το παράβολο είναι 147 ευρώ. 

Γενικές συνελεύσεις: Δηλαδή ένα λεπτό. Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις παρά μόνο τα μέλη του Δ.Σ; Τα μη μέλη δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος;

Και αν είναι ένας έφορος πολλών αθλημάτων, σε συγκεκριμένο άθλημα -γιατί ξέρετε τα σωματεία έχουν και πολλά τμήματα-, δεν θα μπορεί αυτός να είναι εκεί για να πει την άποψή του; Πως τους αποκλείουμε αυτούς;

Πάμε στο άλλο μεγάλο θέμα: Δώσατε μια χρονική παράταση, λόγω του covid, λόγω του κορωνοϊού σε κάποιους αθλητές για τη μοριοδότηση, αλλά υπάρχουν ιστορικά σωματεία, τα οποία δεν έχουν ΑΦΜ.

Πάνε τα παιδιά, αγωνίζονται, δεν μοριοδοτούνται. Ηρακλής, Πανιώνιος, τι θα γίνει; Και ξέρετε πολύ καλά ότι είναι σωματεία με πάρα πολλά τμήματα, όπως κολύμβησης, υδατοσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου, κ.λπ. Τι γίνεται με αυτά τα σωματεία; Είναι ένα μεγάλο θέμα. 

Κώστας Μπούμπας: Θέλω, όμως, να τοποθετηθώ και για ένα άλλο θέμα, ήταν και ο κ. Λοβέρδος εδώ. Εδώ όταν υπάρχουν αλήθειες θα πρέπει όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν.

Βιασμός της δημοκρατίας είναι στη Σχολή Δικαστών να λένε οι δικαστές στους εκκολαπτόμενους εκπροσώπους της Θέμιδας: «Στηρίξτε τις τράπεζες και όχι τον κόσμο»; 

Να φύγουμε από τη Βουλή, δεν χρειαζόμαστε. Δεν είμαστε εκπρόσωποι εμείς του λαού, είμαστε αντιπρόσωποι. Καταλαβαίνετε;

Δεν θα πάρει θέση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για το θέμα όταν αυτό υπάρχει από επίσημα χείλη στη Σχολή Δικαστών και το παραδέχεται ο κ. Τσιάρας, αλλά λέει ότι δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη δικαστική εξουσία;

Όπου θέλετε να παρέμβετε, όμως, η εκάστοτε κυβέρνηση από εφέτες και πάνω κάνετε το διαχωρισμό. Ωραίοι είμαστε! Να χαιρόμαστε αυτή τη δημοκρατία. Εμείς, ως Ελληνική Λύση θα τα λέμε για να γνωρίζει ο κόσμος το τι γίνεται. 

Προχωράω στο Μητρώο Αθλητικών Εγκαταστάσεων.

Συμφωνούμε, πρέπει να υπάρχει ένα μητρώο. Άκουγα χθες τον κ. Κωτσό να λέει για αυτό το μητρώο. Είπαμε να μην υπάρχει μητρώο να ξέρουμε τι μας γίνεται; 

Χθες σας είπα για τα Ολυμπιακά Έργα και μου είπατε να καταθέσουμε επίκαιρη ερώτηση.

Ναι, ως Ελληνική Λύση θα καταθέσουμε επίκαιρη ερώτηση.

Βάλατε την κυρία Αγγελοπούλου για τη μεγάλη Επιτροπή του 2021, την βάλατε ως θηλυκό Παπαφλέσσα, δεν ξέρω πώς την βάλατε εκεί και ακόμη δεν έχει λογοδοτήσει για τα Ολυμπιακά Έργα του 2004, που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και μετά μας πήρε η κατιούσα.

Πάρα πολλοί σύλλογοι δεν έχουν εγκαταστάσεις, δεν αφορά μόνο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος που εκκρεμούν και δικαστικές αποφάσεις στα δικαστήρια.

Σας πείραξε, να κάνουμε και επίκαιρη για τα Ολυμπιακά Έργα να δούμε τι γίνεται.

Τώρα έρχομαι σε ότι αφορά την Παραολυμπιακή Επιτροπή. Εκεί κάνατε κάποιες αλλαγές και για τα μέλη, όπως όντως τα ζητάει ο Σύλλογος Αναπήρων, το ξέρω.

Να μην είναι όλοι από την ΕΑΟΜ, να υπάρχει μια πλήρη εκπροσώπηση, καλώς τα μειώσατε τα μέλη.

Για τους συνοδούς, όμως, των αθλητών να δίνονται πλήρη δικαιώματα.

Ξέρετε αυτό που συζητούσα και με τον φίλο, τον Ανδρέα τον Κατσαρό, από τη Θεσσαλονίκη, τον παγκόσμιο παραολυμπιονίκη κολυμβητή, είναι ότι ο συνοδός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ατόμου με αναπηρία, είναι ένα μέρος του σώματός του, δεν είναι απλά συνοδός, δεν είναι δηλαδή ένας παρτενέρ.

Θα πρέπει, λοιπόν, εκεί να έχουν ίσα δικαιώματα.

Για το θέμα τώρα των αποστολών πρέπει να μπει και κάποιο πλαφόν, διότι έχει γίνει μεγάλη ασυδοσία σε κάποια έξοδα αποστολών κάποιων.

Θέλω, όμως, να μου πείτε τι δεν σας αρέσει στην Παραολυμπιακή Επιτροπή, ποια ήταν τα λάθη του παρελθόντος και πρέπει να πάμε σε κάποιες αλλαγές εκεί των μελών;

Υπάρχει και ένα άλλο θέμα, τι ζητάνε τα άτομα με αναπηρία;

Ζητάνε εν ενεργεία παραολυμπιονίκες. Γιατί; Διότι οι παραολυμπιονίκες γυμνάζονται συνεχώς, δεν μπορούν να σταματήσουν τη γυμναστική για λόγους επιβίωσης.

Εδώ είναι η μεγάλη διαφορά και δεν ζητούν, δεν επαιτούν, απαιτούν, δεν ζητούν εξαίρεση για τον Πρόεδρο να τον κάνετε εκεί κατά το δοκούν από εβδομήντα ένα σε εβδομήντα τέσσερα έτη.

Επί της αρχής δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε, είναι φωτογραφικό.

Κώστας Μπούμπας: Κλείνοντας, θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα, γνωρίζοντας ότι θα μου πείτε πως πρέπει να το συζητήσουμε σε άλλο νομοσχέδιο, γιατί αυτό δεν είναι του νομοσχεδίου, αλλά κάτι πρέπει να κάνετε με το ποδόσφαιρο φέτος.

Σας έχουν δώσει μια σειρά από έγγραφα είκοσι δύο ομάδες τον αριθμό και λένε ότι: «Εμείς θα πετάξουμε λευκή πετσέτα».

Δεν μπορεί ομάδα της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, ο Πανσερραϊκός να πάει να παίζει στο Ρέθυμνο, στα Χανιά, στο Ηράκλειο δεν βγαίνει οικονομικά ή στη Σπάρτη, την Τρίπολη, την Καλαμάτα.

Δείτε τι θα κάνετε. Θα κάνετε δύο ομίλους, όπως σας το ζητάνε, βόρειο και νότιο όμιλο; Αλλιώς οι ομάδες θα ναυαγήσουν, θα κλείσουν, θα κατεβάσουν ρολά. 

Κυρίες και κύριοι, επειδή έγινε πολύς λόγος για την αντισυνταγματικότητα ως Ελληνική Λύση περιμένουμε να πάρετε θέση και για τις παραβιάσεις του περιβαλλοντικού νόμου του ν.4014/11 στο Καρά Τεπέ.

Είναι η δημοκρατία, είναι ο νόμος που πρέπει να χαίρουμε όλοι ισονομίας και ισοπολιτείας, δεν μπορούν να γίνονται διακρίσεις.

Δεύτερον, η Ελληνική Λύση θα επανέλθει για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια τι γίνεται με την πρώτη κατοικία. Επίσημα χείλη δικαστών λέτε: «Στηρίξτε τις τράπεζες και όχι τον κόσμο». Απαράδεκτο!

Διαβάστε επίσης για τον Κώστα Μπούμπα: