Νέα Δημοκρατία: Στις 24 Οκτωβρίου Εσωκομματικές εκλογές

Σε εκλογικούς ρυθμούς έχει μπει ήδη η Νέα Δημοκρατία, καθώς σε ένα μήνα από σήμερα, στις 24 Οκτωβρίου, θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων αιρετών διοικήσεων των κομματικών οργάνων.

Η ονοματολογία δεν έχει αρχίσει καν, καθώς ο νυν πρόεδρος κ. Καμπούρης φαίνεται ο μόνος ικανός να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, καθώς κάθε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΔΕΕΠ, πρέπει να συνοδεύεται κι από 50 υπογραφές υποστηρικτών του υποψηφίου από ταμειακώς ενήμερα μέλη του κόμματος.

Ταυτόχρονα αυτή τη χρονική στιγμή κανείς δεν θέλει να διαταραχθεί η τοπική ενότητα του κόμματος, ενώ και ο χρονικός ορίζοντας είναι πολύ μικρός καθώς η όποια υποψηφιότητα θα πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 1 Οκτωβρίου.

Με βάση τη σχετική εγκύκλιο
Μέχρι την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου οι υποψηφιότητες

Με βάση τη σχετική εγκύκλιο «η δήλωση υποψηφιότητας για την εκλογή στο αξίωμα του προέδρου της ΔΕΕΠ (πρωην ΝΟΔΕ) υποβάλλεται στην αρμόδια ΕΦΕΕΠ, εγγράφως και επί αποδείξει, από την 10:00′ της Τετάρτης, 29 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι την 19:00′ ώρα της Παρασκευής 1ης Οκτωβρίου 2021».

Κρίσιμο είναι ότι κάθε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΔΕΕΠ πρέπει να συνοδεύεται κι από 50 υπογραφές υποστηρικτών του υποψηφίου από ταμειακώς ενήμερα μέλη του κόμματος.

Εκτός από τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ (πρωην ΝΟΔΕ) θα εκλεγούν επίσης τα μέλη της και οι πρόεδροι των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜΤΟ) , αλλά και τα μέλη των Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών (ΔΗΜΤΕ), οπότε γίνεται αντιληπτό ότι κινητοποιείται πολύ μεγάλος αριθμός από το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος, αφού οι υποψηφιότητες λογικά θα είναι πολλές

Να σημειώσουμε πως κυρίαρχο όργανο για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), την οποία αποτελούν η ευρωβουλευτής, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (πρόεδρος), ο γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ, Στέλιος Κονταδάκης (αντιπρόεδρος) και ως μέλη οι: Ιωάννης Μπρατάκος (γενικός διευθυντής ΝΔ), ο Θανάσης Νέζης (σύμβουλος του προέδρου του κόμματος), Ευάγγελος Παπακωνσταντίνου (υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων), Ευάγγελος Καραμίντζιος (μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ) και Χριστίνα Αλεξοπούλου (βουλευτής).

Οι εκλέκτορες
Δικαίωμα να ψηφίσουν για τους υποψήφιους της προτίμησής τους έχουν τα μέλη του κόμματος που έχουν καταβάλει την καθορισμένη ετήσια οικονομική συνδρομή για το έτος 2021, η οποία είναι 12 ευρώ. Βεβαίως όλοι όσοι δεν έχουν καταβάλει την οικονομική συνδρομή του έτους 2021, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ή ανανέωση κάρτας μέλους έως την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 είτε ηλεκτρονικά είτε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος είτε μέσω Τραπέζης.
Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν είναι η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης, που θα συνταχθεί με ευθύνη της Διεύθυνσης Πληροφορικής του κόμματος.

Η ψηφοφορία
Οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, από τις 10:00′ το πρωί έως τις 19:00 το βράδυ και σε ό,τι αφορά στους χώρους, στους οποίους θα ψηφίσει ο κόσμος της ΝΔ, αυτοί θα οριστούν την ερχόμενη Δευτέρα με απόφαση της γραμματείας Οργανωτικού του κόμματος.
Πάντως ενώ μέχρι πρόσφατα σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπήρχαν δύο κάλπες και δύο ψηφοδέλτια, μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο για την εκλογή προέδρου ΔΕΕΠ και μελών ΔΕΕΠ και μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο για την εκλογή προέδρου ΔΗΜΤΟ και μελών ΔΗΜΤΕ, τελικά αποφασίστηκε να μπει και μια τρίτη κάλπη για τους συνέδρους του κόμματος, σύμφωνα με το καταστατικό της Ν.Δ.

Διαδικασία ηλεκτρονικής ψήφου
Σε όλα τα μέλη του κόμματος δίνεται η διαδικασία ηλεκτρονικής ψήφου, η οποία υλοποιείται μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» της ανώνυμης εταιρείας του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας ΑΕ», η πρόσβαση στο οποίο πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://zeus.grnet.gr.

Να σημειώσουμε πως το Σύστημα ΖΕΥΣ βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.