Από τον Κώστα Μπούμπα: «Ναι» στον νέο κώδικα Αντιντόπινγκ

Ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Κώστα Μπούμπα στο Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:

«Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο, με ισχύ από 1-1-2021, Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ». (02/04/2021)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς έχει ξεκινήσει επιτέλους και η Τρίτη Εθνική Κατηγορία, οπότε δεν σας το υπενθυμίζω αυτό.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Έχει ξεκινήσει και η FootballLeague.

Συγχαρητήρια στη νέα Προέδρο, που είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στη μεγάλη αυτή ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ, που ιδρύθηκε το 1897 -το ΣΕΓΑΣ είναι και μια ιστορική ομοσπονδία- στην κ. Σοφία Σακοράφα και ελπίζουμε για το καλύτερο σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός μπορεί να είναι γένους αρσενικού, αλλά η προσπάθεια και η άμιλλα είναι γένους θηλυκού.

Άρα, το θηλυκό μυαλό χρειάζεται στον αθλητισμό.

Επίσης, να δώσω συγχαρητήρια και στη συντοπίτισσά μου, την Τασούλα την Κελεσίδου, από το Στρυμονοχώρι των Σερρών, για τον αγώνα που έκανε.


Τώρα, αν ξέραμε πόσο σοβαρό είναι το θέμα του ντόπινγκ, θα έπρεπε να μιλάμε ώρες ατελείωτες, γιατί είναι το θέμα τι πρότυπα καλλιεργούμε και για τις επόμενες, τις μελλοντικές γενιές.


Θα ξεκινήσω με κάτι στραβό. Κι όταν λέω στραβό για τον αθλητισμό, πραγματικά το εννοώ.

Έχετε δει το δημοσίευμα του «GUARDIAN» που μιλάει για εξίμισι χιλιάδες εργάτες νεκρούς στο Κατάρ από το 2010, προκειμένου να κάνουν τα γήπεδα ποδοσφαίρου για το μεγάλο υπερθέαμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου;

Εξίμισι χιλιάδες εργάτες στοιβαγμένοι σε κοντέινερ, κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχουν χαθεί σε αυτό το κράτος, που κυρώσαμε και σύμβαση, το περιβόητο Κατάρ.

Να χαιρόμαστε τέτοιον αθλητισμό στον βωμό του χρήματος και της εμπορευματοποίησης!


Το ντόπινγκ είναι μεγάλη ιστορία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και αν δεν βάλουμε την εκπαίδευση και την παιδεία, δεν καταπολεμάται,

όσους εθνικούς οργανισμούς και να κάνουμε, όσα εξειδικευμένα εργαστήρια και να κάνουμε,

έστω και αν υπάρχει συνεργασία με το μεγάλο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος», κύριε Υπουργέ, όσο και αν το χρηματοδοτήσουμε

–λέτε, για παράδειγμα, για 1.266.000 ευρώ τον χρόνο- ή βάλουμε εξειδικευμένο προσωπικό, γιατί το ντόπινγκ είναι πάντα πιο μπροστά.

Είναι Λερναία Ύδρα.


Όπως αναφέρθηκε ο συνάδελφος για την ιστορία του ντόπινγκ, το ντόπινγκ έρχεται από πολύ παλιά. Η λέξη «dop» διαβάζω είναι ολλανδική.

Από κάποιες φυλές της Νοτίου Αφρικής ήρθε η λέξη «dop» στη γηραιά, από τους αποίκους των Ολλανδών. Το μετέφεραν οι Ολλανδοί.

Όμως, έρχεται και από την αρχαία Ελλάδα και τον Φιλόστρατο που κάνει λόγο για ντόπινγκ.

Ακόμη και μέσα στη θεωρία της λέξης «συκοφάντης», τα σύκα θεωρούνταν υπερτροφή-superfood, που είναι και η λέξη της εποχής.

Ήταν υπερτροφή για τους αθλητές της αρχαίας Αθήνας.


Ερχόμαστε, όμως, να δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα, γιατί ήμασταν όντως πίσω. Μπορούσαμε να συγκριθούμε μόνο με τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα και κάποιες άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής,

που δεν θέλω να τις υποβαθμίσω, αλλά δεν είχαμε καμμία σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.


Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα το οποίο έρχεται από τα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα με θανάτους;

Ούτε η Ελλάδα φυσικά έχει το καλό πρόσωπο. Βρέθηκαν πολλές αθλήτριες και αθλητές ντοπαρισμένοι.

Ακόμη, θανάτους είχαμε στις πρόσφατες Ολυμπιάδες, όπως και στο Λονδίνο το 1969 και πάει λέγοντας. Θυμάστε και τον Γάλλο ποδηλάτη.


Θα κάνω ένα λογοπαίγνιο με δύο επίθετα: JayCooper. Θυμάστε τι έκανε;

Προκειμένου να μη βρεθεί ντοπαρισμένος ο γνωστός καλαθοσφαιριστής- μπασκετμπολίστας -πείτε το όπως θέλετε-

που πολιτογραφήθηκε και Βόσνιος και πέρασε και από ομάδες ελληνικές, έδωσε εσκεμμένα τα ούρα της συντρόφου του για να μην τον πιάσουν για τις απαγορευμένες ουσίες.

Όμως, η σύντροφός του ήταν έγκυος και βγήκε ο JayCooper ότι είναι έγκυος.


Αντιλαμβάνεστε τι παιχνίδια γίνονται, τι μάρκετινγκ γίνεται; Όμως, ξέρετε τι λέει ένας προπονητής, όπως λέει και ο αθλητικογράφος, ο Δήμος ο Μπουλούκος;

Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. «Ντοπαρισμένος αθλητής είναι αυτός που πιάνεται», λέει.


Αντιλαμβάνεστε τι γίνεται αν δεν υπάρχουν αυστηρές ποινές και στους προπονητές, με τις μεγάλες χορηγίες, τα συμβόλαια;

Ένας αθλητής, όταν είναι καθαρός, πρέπει αυτό να διατυμπανίζεται και να επιβραβεύεται περισσότερο όταν έχει κατακτήσει, μάλιστα και μεγάλα ρεκόρ, για να αποτελέσει πρότυπο.


Ενώ έκανε αυτά ο JayCooper, θα πάω σε έναν άλλον Cooper, τον CarlsCooper. Αυτό το πρόβλημα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια είναι το γονιδιακό ντόπινγκ.


Αν διαβάσετε πραγματικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πώς θα γίνεται το γονιδιακό ντόπινγκ με τον έλεγχο γενετικά τροποποιημένων κυττάρων που δεν θα μπορούν να εντοπιστούν, πραγματικά θα εκπλαγείτε.

Μιλάμε ότι η γονιδιακή ιατρική, η βιοχημεία, είναι για να θεραπεύει νοσήματα.

Έχουν βρεθεί περίπου είκοσι πέντε χιλιάδες ενεργειακά γονίδια για να θεραπεύσουν πέντε χιλιάδες νοσήματα.

Τα ενενήντα σχετίζονται με αθλητικές επιδόσεις και ήδη σε εργαστήρια χρησιμοποιούνται παράνομα κάποιες ιατρικές μέθοδοι, προκειμένου να διεισδύσουν ξένα κύτταρα στον οργανισμό, να προσβάλουν τα χρωμοσώματα και το DNA, για να παράγουν νέες ουσίες και να έχει επιδόσεις ο άνθρωπος.

Δηλαδή, ο άνθρωπος πάει κόντρα στον δημιουργό του, στη φύση του και γίνεται υπεράνθρωπος, σούπερ άνθρωπος.

Ελληνική λέξη είναι και το σούπερ, από το hyper το λατινικό και το υπέρ.


Θέλω να πω ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι διότι το ντόπινγκ θα βρει παραλλαγές. Μιλάμε για το γονιδιακό ντόπινγκ.

Πρέπει η Ελλάδα να είναι μέσα σε μια παγκόσμια συνεργασία για να αντιμετωπίσει, δυστυχώς, μεταλλαγμένους αθλητές και, μάλιστα, σε κάποιες ιατρικές μελέτες η διείσδυση θα γίνεται είτε εξωσωματικά, είτε ενδοσωματικά με μέθοδο από αδρανείς ιούς, μιας και είμαστε στο θέμα των ιών, είτε ρετροϊούς, είτε κάποιους άλλους ιούς.


Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό πανεπιστήμιο που είναι ενταγμένο σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε ό,τι αφορά το θέμα του ντόπινγκ.


Διαβάζω μελέτες: Αστέριος Δεληγιάννης, Καθηγητής-Αθλίατρος, Νικόλαος Κουτλιανός και Βασίλης Μπαρκούλης που είναι ο συντονιστής του Αριστοτελείου μετέχουν σε ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που συμμετέχει και η Κύπρος, η Φινλανδία και η Ιταλία –το SocietaSportivaLazio, η ποδηλατική ομάδα του Lazio- για να δουν τι θα κάνουν τα επόμενα χρόνια.


Όμως, κυρίως το ντόπινγκ δεν είναι στον επαγγελματικό αθλητισμό, είναι στον αναψυχικό αθλητισμό. Βλέπετε τι γίνεται σε κάποια γυμναστήρια με κάποιες τροφές; Λένε ότι έχουν έγκριση του ΕΟΦ.

Και τι έγινε; Έχουμε περάσει στα παιδιά δεκαπέντε ετών που πάνε σε ένα γυμναστήριο για να χτίσουν σώμα, να πάρουν κρεατίνες, καρνιτίνες, εφεδρίνες, για να φτιάξουν σώμα.


Άρα, αυτά δεν είναι πρότυπα. Άρα, το καλλιεργείς μέσα από τα σχολεία. Η Σουηδία το έχει βάλει στα σχολεία, αλλά τι έχει κάνει;

Έχει κάνει ένα μικρό βιβλιαράκι τσέπης, στο οποίο μπορεί να δει κάποιος τις απαγορευμένες ουσίες και το προμηθεύεται από φαρμακεία.

Υπάρχει τετραψήφιος αριθμός που μπορεί να πάρει κάποιος τηλέφωνο -είναι η αντίστοιχη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η δική μας- και θα του πουν τη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες.


Κυκλοφορούν στη γειτονιά διάφορα συμπληρώματα διατροφών που δεν ξέρουμε αν πραγματικά θα έχουν επιπτώσεις, γιατί δεν ξέρουμε αν είναι απαγορευμένα ή όχι και χτίζουμε πρότυπα με πρωτεΐνες.

Πάει χτυπιέται ο άλλος στα γυμναστήρια, στον διάδρομο, στο step, οπουδήποτε, παίρνει και τις πρωτεΐνες του ανεξέλεγκτα, παίρνει και κάποια στεροειδή για να φτιάξει το bodybuilding.


Δεν είναι έτσι! Τα πρότυπα είναι λανθασμένα.
Άρα, λοιπόν, δίνουμε βαρύτητα στον αναψυχικό αθλητισμό, αν θέλουμε να χτυπήσουμε το ντόπινγκ και όλα αυτά τα επακόλουθα, με όλους αυτούς τους θανάτους που είχαμε, τις μεταλλάξεις και λοιπά.

Άρα, λοιπόν, θέλει παιδεία το θέμα του ντόπινγκ.

Όσους εθνικούς οργανισμούς και αν κάνουμε, όσα εξειδικευμένα εργαστήρια και αν κάνουμε, πάντα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής, για να το περάσουμε.


Κάντε ένα κέντρο που να μας λέει ανά πάσα ώρα και στιγμή, κύριε Αυγενάκη, κύριε Υπουργέ, ποιες είναι οι απαγορευμένες ουσίες.

Ελάτε σε επαφή με φαρμακοποιούς, όπως έκαναν οι Σουηδοί. Δώστε ένα βιβλίο να ξέρει ο κόσμος τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

Αλλιώς, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Θα είναι συσίφειος η προσπάθεια.