Αύριο η ορκωμοσία – Νέα κοινοβουλευτική σύνθεση

Η Βουλή ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση

Αύριο η ορκωμοσία

Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και την ανάληψη των υπουργικών θέσεων παίρνει τη σκυτάλη η ορκωμοσία των νέων μελών του κοινοβουλίου

Ενός κοινοβουλίου σχετικά ανανεωμένου, καθώς στην νέα Bουλή που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου,

εισήλθαν εκ νέου πολλοί βουλευτές που δεν είχαν επιτύχει την εκλογή τους στην προηγούμενη τετραετία, κυρίως λόγω της πτώσης των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά την… παράδοση το ποσοστό των γυναικών παραμένει μικρό, ενώ δημοσιογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίου, πρώην δήμαρχοι και «διάσημοι» αποτελούν σε μεγάλο βαθμό το νέο κοινοβουλευτικό προσωπικό.

Έξι κόμματα στην Νέα Βουλή

Τα μέλη της νέας κυβέρνησης μπορεί να προετοιμάζονται για τις προγραμματικές δηλώσεις επί των οποίων η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, το βράδυ της Κυριακής 21 Ιουλίου.

Στη νέα Βουλή συμμετέχουν έξι κόμματα εκ των οποίων τα δύο, Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος και ΜέΡΑ 25, είναι νεοεισερχόμενα, ενώ παράλληλα είναι και νέοι σχηματισμοί.

Στα έδρανα της Βουλής η Νέα Δημοκρατία (ποσοστό 39,85%) έχει 158 βουλευτές,

ο ΣΥΡΙΖΑ (31,53%) 86 βουλευτές,

το ΚΙΝΑΛ (8,10%) 22 βουλευτές,

το ΚΚΕ (5,30%) 15 βουλευτές,

η Ελληνική Λύση (3,70%) 10 βουλευτές

και το ΜέΡΑ 25 (3,44%) 9 βουλευτές.

Στους τριακόσιους της Βουλής 62 είναι γυναίκες και 238 άντρες.

Το ποσοστό των γυναικών που εκλέχθηκαν παρά την αύξηση της ποσόστωσης στο 40% των ψηφοδελτίων που κατάρτισαν τα κόμματα,

είναι ελαφρά αυξημένο στο 20,6% σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, όπου το ποσοστό των γυναικών ήταν 18,3%, δηλαδή επτά γυναίκες λιγότερες. 

Οι Σερραίοι

Από πλευράς Σερρών, οι δύο εκ των έξη βουλευτών(Καραμανλής και Αραμπατζή) ήταν και στην προηγούμενη βουλή,

ενώ ο ένας, Θεόφιλος Λεονταρίδης, είναι από τους πιο έμπειρους βουλευτές του κοινοβουλίου, μιας και έχει εκλεγεί επτά φορές σε αυτό

Ο κ. Λευτέρης Αβραμάκης (ΣΥΡΙΖΑ) εκλέγεται για πρώτη φορά, όπως και ο κ. Κώστας Μπούμπας, από πλευράς Ελληνικής Λύσης, ενώ νεοφώτιστος θα είναι και ο Τάσος Χατζηβασιλείου , αλλά και από τους νεότερους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Νέα Δημοκρατία

Περίπου 80 βουλευτές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είτε εισήλθαν για πρώτη φορά στη Βουλή είτε επανεξελέγησαν.

Οι καθηγητές Γιώργος Γεραπετρίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Χρήστος Ταραντίλης και Αγγελος Συρίγος θα βρεθούν για πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα.

Η δικηγόρος Ζωή Ράπτη, η οποία είχε και στο παρελθόν θέσει υποψηφιότητα, εξελέγη σε αυτές τις εκλογές, ενώ και έτερος δικηγόρος (και δημοσιογράφος), ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, θα καθίσει στα έδρανα της Βουλής στην πλευρά της Ν.Δ., όπως και οι πέντε νέοι βουλευτές που κέρδισαν τις αντίστοιχες μονοεδρικές για το κόμμα.

Στα Γρεβενά, ο Ανδρέας Πάτσης, στην Κεφαλονιά ο Παναγής Καπάτος, στη Ζάκυνθο ο Διονύσης Ακτύπης, στη Σάμο ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, στη Φωκίδα ο Ιωάννης Μπουγάς.

Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες.

Ο Χάρης Θεοχάρης και ο Ιάσων Φωτήλας είχαν εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2015 με το Ποτάμι και τώρα εξελέγησαν εκ νέου με τη Νέα Δημοκρατία.

Νέος στη Βουλή αν και για περισσότερο από δύο χρόνια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, όπως και ο καθηγητής Ψυχιατρικής Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος εκλέχθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε διατελέσει υφυπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι στην προηγούμενη Βουλή, συνολικά 86 βουλευτές σε σχέση με τους 145 τον Σεπτέμβριο του 2015, ωστόσο και σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται νέα –ως προς την κοινοβουλευτική τους παρουσία– πρόσωπα.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής – από το 2015 διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και στη συνέχεια κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε επίσης για πρώτη φορά βουλευτής, ενώ και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εισήλθε στη Βουλή για πρώτη φορά.

Στον ίδιο τομέα εκλέχθηκε βουλευτής και η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου.

Πρώτη φορά βουλευτής και ο Αλέξης Χαρίτσης στη Μεσσηνία.

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θάνος Μωραΐτης.

Κίνημα Αλλαγής

Το Κίνημα Αλλαγής εκλέγει 22 βουλευτές.

Τον κ. Καμίνη στο Επικρατείας και τους Σκανδαλίδη, Λοβέρδο, Γιαννακοπούλου, Χριστοφιλοπούλου από την Αθήνα και από την επαρχία τους

 • Κωνσταντόπουλος(Αιτωλοακαρνανίας),
 • Πούλας (Αργολίδος) ,
 • Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας),
 • Γκόγκας (Άρτας),
 • Παπανδρέου (Αχαΐας),
 • Μουλκιώτης (Βοιωτίας),
 • Κεφαλίδου (Δράμας),
 • Κεγκέρογλου (Ηρακλείου),
 • Καστανίδης (Α’ Θεσσαλονίκης),
 • Αρβανιτίδης (Β’ Θεσσαλονίκης),
 • Μπιάγκης (Κέρκυρας),
 • Φραγγίδης (Κιλκίς),
 • Λιακούλη (Λάρισας),
 • Μπαράν (Ξάνθης),
 • Αχμέτ Ιλχάν (Ροδόπης)
 • και ο κ. Πάνας στην Χαλκιδική, έχοντας το ΚΙΝΑΛ, δέκα βουλευτές από τις τριεδρικές περιφέρειες, λόγω του εκλογικού συστήματος.

Η ορκωμοσία και οι προγραμματικές

Αύριο σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό θα συγκληθεί η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Την Πέμπτη η Oλομέλεια θα κληθεί να εκλέξει τον νέο πρόεδρο του Σώματος με μυστική ψηφοφορία καθώς για την εκλογή του απαιτούνται 151 ψήφοι και τους υποψήφιους προτείνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

Στη συνέχεια, η Ολομέλεια θα κληθεί να εκλέξει τους αντιπροέδρους της Βουλής. Εφόσον αυτές οι διαδικασίες ολοκληρωθούν,

την Παρασκευή 19 Ιουλίου θα ανοίξει η κοινοβουλευτική διαδικασία επί των προγραμματικών δηλώσεων και στη συνέχεια η παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here