Προτάσεις στον Αγροκτηνοτροφικό τομέα από την Ελληνική Λύση

Ομιλία Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Περιφερειών με θέμα « Προγραμματισμός των εργασιών της Επιτροπής Περιφερειών για το 2020 »

 Ομιλία Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Περιφερειών με θέμα « Προγραμματισμός των εργασιών της Επιτροπής Περιφερειών για το 2020 » με θέμα τα αγροκτηνοτροφικά προβλήματα όπως Γεωθερμία – Θερμοκήπια , Νέοι αγρότες – σχέδια βελτίωσης , Κτηνοτρόφοι – προστασία φυλών ζώων – αποζημιώσεις , άμεση πρόσληψη κτηνιάτρων

Η Ελληνική Λύση εδώ και καιρό έχει κανει συγκεκριμένες προτάσεις στον Αγροκτηνοτροφικό τομέα.

Μάλιστα στην τελευταία επιτροπή Περιφερειών του 2019 στην οποία εκεί συζητούνται κυρίως τα αγροκτηνοτροφικά προβλήματα η Επιτροπή έκανε αποδέκτες τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης οι οποίες θα συζητηθούν μέσα στο 2020, όπως η Γεωθερμία – Θερμοκήπια , Νέοι αγρότες – σχέδια βελτίωσης , Κτηνοτρόφοι – προστασία φυλών ζώων – αποζημιώσεις , άμεση πρόσληψη κτηνιάτρων .

Ήδη έχουν κατατεθεί αντίστοιχες ερωτήσεις από την Ελληνική Λύση εδώ και καιρό όπως και για τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης .

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έρχεται με ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ.

Η Ελληνική Λύση επιπλέον κάνει λόγο για αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για μικρούς , ευέλικτους παραγωγικούς συναιτερισμούς καθώς και για επενδύσεις στην τυποποίηση προϊόντων αγροδιατροφής που επενδύει η Ευρώπη πλέον μέσω ΕΣΠΑ μέχρι το 2027.

Τέλος η Ελληνικη Λυση ζητά να συσταθεί μια ΑΜΙΓΩΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ!

ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Η Ν.Δ. ,ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΟΥΝ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ;;

Aπό τον Σεπτέμβριο νομίζω ότι έχουμε κάνει μια καλή βολιδοσκόπηση για θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος  της περιφερειακής αποκέντρωσης και ανάπτυξης. Πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Συγχαρητήρια σε όλους μας και για τις τοποθετήσεις και για τα επιχειρήματά μας.

Εγώ, επειδή είμαι από μια περιοχή που βλέπουμε το νερό να φεύγει, το ζεστό νερό, και δεν έχει γίνει καμία οργάνωση όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή των Σερρών και κυρίως στο τόξο Σιδηροκάστρου- Ηράκλειας αλλά και Νιγρίτας, αλλά υπάρχουν και άλλες περιοχές, εκεί που όπως στο δήμο Νέστου της Καβάλας, η γεωθερμία μπορεί να αποτελέσει όντως μια ώθηση για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Διότι αντιλαμβάνεστε, ότι αν υπερκεράσουμε το πρόβλημα και εκμεταλλευτούμε σωστά τη γεωθερμία, μπορούμε να πάμε σε παραγωγική επιτραπέζιων προϊόντων και να γίνει οργάνωση θερμοκηπίων.

Από τότε που πέρασα και θήτευσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πασχίζουμε γι’ αυτό κυρία πρόεδροι και κύριοι συνάδελφοι, και αν έστω βάλουμε και ένα λιθαράκι για να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό, διότι ο νόμος είναι παλιός και περίεργος.

Η γεωθερμία δεν θεωρείται σήμερα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Το έχω ξαναπεί, το τονίζω και το ξέρετε, ότι αυτό αποτελεί μεταλλευτική δραστηριότητα.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι μπαίνει τροχοπέδη σε οτιδήποτε κάνουμε.

Κάποιες κινήσεις που ξεκίνησαν εκεί, ενώ πήραν την άδεια από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ακούγεται οξύμωρο, αλλά εκεί ανήκει η γεωθερμία, τουναντίον τα οικόπεδα ανήκουν στον ελληνικό οργανισμό τουρισμού, με αποτέλεσμα και τα νερά της Νιγρίτας να κλείσουν και να χαθούν θέσεις εργασίας.

Επίσης η γεωθερμία είναι συνυφασμένη με αυτό που λέμε ιαματικό τουρισμό.

Σήμερα έχουμε πάρα πολλές πηγές, κυρίως σε Μακεδονία, Πελοπόννησο, Κρήτη και θα μπορούσε και αυτό να δώσει θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά στη γεωθερμία.

Αν γίνει σωστή παραγωγή θερμοκηπίων, μπορεί στην αρχή να γίνει ένα διαλογητήριο αγροτικών προϊόντων, ανάλογα με την ποιότητα και τι παράγεται και στη συνέχεια σε μικρή και κοντινή απόσταση να γίνει ένα δημοπρατήριο.

Κάποτε επισκέφτηκα στο Mechelen του Βελγίου το δημοπρατήριο και πραγματικά οι άνθρωποι έχουν κάνει βήματα, παρόλο του ότι δεν έχουν πλούσια πηγή γεωθερμίας.

Άρα λοιπόν, νομίζω, ότι η επιτροπή περιφερειών- κυρία πρόεδρε, αν συμφωνείτε και οι υπόλοιποι συνάδελφοι- να μάθουμε πώς θα ξεπεράσουμε αυτόν τον πεπαλαιωμένο νόμο όπου μπαίνει εμπόδιο σε κάποιους που θέλουν να εκμεταλλευτούν με μορφή παραγωγής αγροτικών προϊόντων υπό τη μορφή θερμοκηπίων και να εκμεταλλευτούν την γεωθερμία που είναι ευλογία θεού, και παράλληλα και τον ιαματικό τουρισμό.

Νομίζω, ότι ένα δεύτερο αντικείμενο που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι καθαρά για τους νέους αγρότες.

Έχουμε κάνει, βεβαίως, συζητήσεις και για την έξυπνη Γεωργία, αρκετά σημαντική συζήτηση, κατά διαστήματα έχουν δοθεί κάποια μικρά κίνητρα στους νέους αγρότες και όταν λέμε νέους αγρότες, μιλάμε μέχρι την ηλικία των σαράντα ετών, για να μπορέσουμε να δούμε και μέσα από τα σχέδια βελτίωσης, πώς θα δώσουμε τα εχέγγυα σε αυτούς, τι άλλο μπορεί να γίνει και εν πάση περιπτώση καλό είναι να κληθούν και νέοι αγρότες που είναι σε αυτή την παραγωγική διαδικασία και επέλεξαν να μείνουν στην ύπαιθρο.

Το τρίτο κομμάτι νομίζω, που αφορά φυσικά στην περιφέρεια, είναι το Εταιρικό Σύμφωνο Πλαισίου Ανάπτυξης, το οποίο με χρονικό ορίζοντα το 2027 θα δώσει χρήματα πάνω στον τομέα της αγροδιατροφής, στο μεταποιητικό στάδιο.

Άρα, πρέπει να δούμε τι γίνεται με το θέμα της αγροδιατροφής.

Στην πράσινη ανάπτυξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής και στην απορρόφηση και αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων και δη στις ευάλωτες ομάδες.

Νομίζω ότι το Εταιρικό Σύμφωνο Πλαισίου Ανάπτυξης, το οποίο θα δώσει σε σχέση με το προηγούμενο 1,4 δις- αν θυμάμαι καλά το πόσο- αξίζει τον κόπο να δώσουμε μια μεγαλύτερη βαρύτητα.

Ένα άλλο θέμα, το τέταρτο κατά σειρά, κυρία πρόεδρε, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια επαφή, μια επικοινωνία και να ακούσουμε την άποψη των εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων.

Τα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια, είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο από πλευράς του κράτους, όμως έχουν σκιαγραφήσει, έχουν καταγράψει, έχουν ιεραρχήσει τα προβλήματα των μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων και όχι μόνο και καλό θα είναι με τα λεγόμενα βιοτεχνικά και βιομηχανικά πάρκα, σε ποιο σημείο είμαστε- γιατί αυτά πραγματικά μπορούν να συνδράμουν σε αυτό που λέγεται περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση.

Τι εχέγγυα έχουν δοθεί;

Τι φορολογικά κίνητρα έχουν δοθεί ενδεχομένως;

Το γνωρίζουν τα επιμελητήρια, αλλά καλό είναι-.δεν ξέρω, θα είναι ο κύριος Μίχαλος που είναι ο πρόεδρος, θα είναι κάποιοι άλλοι πρόεδροι άλλων επιμελητηρίων, είτε των Σερρών απ’ όπου είμαι εγώ είτε κάποιων άλλων εκλογικών περιφερειακών ενοτήτων που είναι κύριοι συνάδελφοι -για να μας πουν τα προβλήματα, για να δούμε σε ποιο σημείο είναι το χωροταξικό σε ό,τι αφορά στο βιοτεχνικό και βιομηχανικό κλάδο.

Πάω σε ένα άλλο κομμάτι, το οποίο συνάδει με τον πρωτογενή τομέα.

Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε μια μεγάλη ευθύνη, καθώς δεν υπάρχει καθαρόαιμη επιτροπή αγροτοκτηνοτροφικής οικονομίας και πολιτικής, άρα αυτά περνάνε από τη δική μας περιφέρεια.

Ένας κλάδος που είναι αδικημένος, σε σχέση με τις αποζημιώσεις, με το πλαφόν, με το θέμα του γάλακτος, με τον αθέμιτο πόλεμο που γίνεται από τις εισαγωγές κρέατος, είναι η κτηνοτροφία.

Η αλήθεια είναι ότι η κτηνοτροφία δεν έχει οργανωθεί σε σχέση με τους αγρότες, έχει μείνει βήματα πίσω, αν θέλετε και λόγω ενός κλίματος ανταγωνισμού από τις χώρες κεντρικής και βόρειας Ευρώπης που παράγουν κρέας. Άρα, είναι καλό να ακούσουμε κάποιους κτηνοτρόφους.

Υπάρχουν διαφορετικά προβλήματα, εάν κάποιος έχει αγελαδοτροφία, εάν έχει προβατοτροφία, υπάρχουν περιοχές με προστατευόμενα είδη και στα νησιά και σε κάποιες ορεινές περιοχές.

Άρα, καλό είναι να ακούσουμε εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου, να σκιαγραφήσουμε τα προβλήματα, διότι η κτηνοτροφία πρέπει να έχει ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα.

Ένα άλλο θέμα είναι οι μικροί συνεταιρισμοί γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Πρέπει να βοηθήσουμε το λεγόμενο «θηλυκό μυαλό» στην περιφέρεια και δη σε απομακρυσμένες, δύσβατες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Εκεί οι γυναίκες έχουν κάνει έναν μικρό συνεταιρισμό, με 7-8 γυναίκες, προσπαθούν να διατηρήσουν τα παραδοσιακά προϊόντα, να δώσουν ένα brand name, είτε με χειροτεχνία, είτε με παραδοσιακά επαγγέλματα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι σε εξαφάνιση.

Άρα, καλό είναι να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους γυναικείους συνεταιρισμούς σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Αυτό έχει να κάνει με κάποιους ξενώνες που έχουν κάνει άτομα σε απομακρυσμένες περιοχές, νησιά κάτω των 2.000 κατοίκων, τα οποία χωριά -είτε είναι σε ορεινές περιοχές, είτε είναι σε νησιά- δεν είναι φημισμένα, δεν είναι όπως είναι τα τουριστικά θέρετρα που τα ξέρουμε από το μάρκετινγκ και από το prestige.

Έγινε μια συζήτηση πάνω στο φορολογικό, ότι πρέπει να μπουν στο ξενοδοχειακό μητρώο.

Πρέπει να μπούνε, πρέπει να έχουμε ένα μητρώο, αλλά δεν μπορούν να έχουν τόσες επιβαρύνσεις, για παράδειγμα ένα ζευγάρι που πήγε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Μακεδονίας ή της Πίνδου, να κάνει έναν ξενώνα και περιμένει να δουλέψει 2 με 3 μήνες το χρόνο, μόνο τα σαββατοκύριακα.

Πρέπει να το δούμε αυτό, εάν θέλουμε να έχουμε κάποια αποκέντρωση.

Κλείνω, με το θέμα των ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ.

Δυστυχώς έχουμε ανεξέλεγκτες χωματερές, είναι φλέγον το ζήτημα, θυμάμαι και από την περιφέρεια που το συζητούσαμε ως περιφερειακοί σύμβουλοι.

Έχει γίνει μια προσπάθεια στις Σέρρες, το έργο είναι ημιτελές γιατί η διαλογή δεν γίνεται στο κύτταρο, δηλαδή πρέπει να γίνουν βήματα.

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα, πάλι επιβλήθηκαν πρόστιμα στη χώρα μας, της τάξεως των 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό το θέμα θέλει ενημέρωση στις τοπικές κοινωνίες, κανένας δεν θέλει τα απορρίμματα δίπλα του και εμείς που προσπαθούμε να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες, δεν θέλουμε να πάρουμε ένα σπίτι που πέφτει η αντικειμενική και η εμπορική του αξία.

Πρέπει να δούμε με ποια βήματα να κινηθούμε, πώς θα μιλήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες, πώς θα γίνει η χωροθέτηση, είναι πάρα πολύ σημαντικό και ποιες θα είναι οι τεχνικές, οι μέθοδοι που θα ακολουθήσουμε για το θέμα των απορριμμάτων.

Ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here