Οι περισσότεροι υπουργοί εξήγγειλαν Ρηξικέλευθες τομές

Οι περισσότεροι υπουργοί εξήγγειλαν

Ρηξικέλευθες τομές

Ρηξικέλευθες τομές σε όλους τους τομείς του Κράτους εξήγγειλαν με την ανάληψη των καθηκόντων τους οι περισσότεροι υπουργοί της νέας Κυβέρνησης.

Το μοντέλο του επιτελικού κράτους, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο,

εγκαινιάζει μια νέα φιλοσοφία διακυβέρνησης που βασίζεται σε ένα μείγμα του γερμανικού μοντέλου της καγκελαρίας και του βρετανικού cabinet office.

Βασίζεται στη συνεχή επικοινωνία της κυβέρνησης με τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς για την επίτευξη των στόχων,

μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού παρακολούθησης και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση κάνουν

Ξεκίνημα με την οικονομία

Τους «μπλε φακέλους» με τις ριζικές αλλαγές στη φορολογία προκειμένου να πάρουν ανάσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι έτοιμο να υλοποιήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Το νομοσχέδιο το οποίο θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή μέχρι τις αρχές Αυγούστου για να ψηφιστεί έως τις 10 του επόμενου μήνα ενσωματώνει διατάξεις άμεσης εφαρμογής και φοροελαφρύνσεις οι οποίες θα ξεκλειδώνουν σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων :

Φόρο εισοδήματος 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Διατήρηση του αφορολογήτου και ειδικό «έξτρα» αφορολόγητο για κάθε παιδί.

Ακόμα μεγαλύτερο όφελος θα δουν το 2020 και όσα νοικοκυριά προβούν σε ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση του σπιτιού τους,

καθώς το 40%-50% θα επιστρέφει στον φορολογούμενο σαν μείωση στον φόρο που πληρώνει (και όχι σαν μείωση από το φορολογητέο εισόδημα).

Για όλους τους ιδιοκτήτες θα μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε δύο στάδια, έως 30% σε μια διετία.

Με άλλες διατάξεις:

Αναστέλλεται για ακόμα 3 χρόνια η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα και φόρου υπεραξίας στο υπερτίμημα από αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) με προοπτική να επανασχεδιαστεί από μηδενικής βάσης.

Μειώνεται σταδιακά και καταργείται τελικά η ειδική εισφοράς αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Αλλάζει η ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισάγεται ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

Επίσης θα έχουμε μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.

Δεκτές οι παραιτήσεις

Δεκτές οι παραιτήσεις των επικεφαλής των εποπτευόμενων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φορέων-οργανισμών, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ με χθεσινό δελτίο Τύπου, στο οποίο τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «παρέδωσαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες θα γίνουν δεκτές στη βάση της ομαλής μετάβασης και της αποφυγής δυσλειτουργιών».

Οι ζυμώσεις για τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των οργανισμών του ΥπΑΑΤ βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ όσον αφορά στην θέση του γενικού γραμματέα του ΥπΑΑΤ, η οποία κατά τα φαινόμενα θα είναι μία,

ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες, το όνομα του γεωπόνου και γραμματέα αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Μπαγινέτα.

Σημειωτέον ότι οι αρμοδιότητες του σημερινού γραμματέα αγροτικής πολιτικής (Κασίμη) περνούν στο δεύτερο υφυπουργό, Κώστα Σκρέκα.

Μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε παράλληλα μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού, λέγοντας χαρακτηριστικά «να έχετε το βλέμμα σας και την καρδιά σας στραμμένο στην πατρίδα.

Δεν είμαστε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και ελάχιστων απαιτήσεων».

Δεσμεύθηκε ότι το κύρος της Δημοκρατίας και των θεσμών θα αποκατασταθεί, και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

«Έχω δεσμευτεί για αποτελεσματικό κράτος, χαμηλότερους φόρους και ισχυρή ανάπτυξη» επισήμανε. 

«Η Βουλή θα δουλέψει όλο το καλοκαίρι.

Ενωμένοι μπορούμε να γράψουμε τη δικιά μας ιστορία…

Από αύριο ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός και ο ήλιος πιο φωτεινός» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.