Η συνέντευξη του Aλέξανδρου Νικολαΐδη στο SocialProfile!

Aλέξανδρος Νικολαΐδης

«Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας»

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό Social Profile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά www.e-vima.gr)

Ο Aλέξανδρος Νικολαΐδης δεν ήταν απλά ένας καλός αθλητής.

Ήταν δύο φορές αργυρός Ολυμπιονίκης μας και μάλιστα ήταν αυτός που κράτησε επάξια τη σημαία της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Σήμερα, είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ και όπως έμαθε να συνεργάζεται για να πετύχει τους στόχους του στον αθλητικό στίβο, το ίδιο μας υπόσχεται ότι θα κάνει,

αν και εφόσον εκλεγεί ευρωβουλευτής και στον πολιτικό στίβο.

Παρότι θεωρεί ότι η Ευρώπη περνάει μια μεγάλη κρίση αξιών, ο ίδιος προσθέτει το δικό «άρωμα» στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, για να στηρίξει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό,

μιας και θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και θα στηρίξει την Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες εδώ και χρόνια, πρώτοι από όλους,

φωνάζαμε για τον επερχόμενο ακροδεξιό κίνδυνο, και τώρα απλά επιβεβαιωνόμαστε.

Social Profile: Κύριε Νικολαίδη, ήδη έχετε ανακοινώσει την κάθοδό σας στις επόμενες Ευρωεκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ. Φιλοδοξία, αγάπη για τον τόπο, αξιοποίηση της επωνυμίας σας ή απλά πολιτικο-αθλητική εξέλιξη;

Aλέξανδρος Νικολαΐδης: Θα έλεγα περισσότερη εσωτερική ανάγκη. Οι καιροί μας είναι πολύ δύσκολοι.

Η Ευρώπη περνάει μια μεγάλη κρίση αξιών με την ρητορική μίσους, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία να αντικαθιστούν την λογική και τη δημοκρατία.

Ως Ολυμπιονίκης που έχω σηκώσει την Ελλάδα ψηλά, αλλά κάτω από την Ολυμπιακή σημαία με τους πέντε κύκλους, που η σημασία της είναι γνωστή, δεν θα μπορούσα να κλείσω τα μάτια σε αυτά τα φαινόμενα.

Εξάλλου ως ιδρυτικό μέλος του Αντιρατσιστικού Παρατηρητηρίου της Θεσσαλονίκης, η ενασχόλησή μου με αυτά τα ζητήματα είναι μονόδρομος.

Social Profile: Κύριε Νικολαίδη γιατί νομίζετε ότι τα κόμματα φτιάχνουν ψηφοδέλτια με αθλητικό «άρωμα»;

Aλέξανδρος Νικολαΐδης: Τα κόμματα φτιάχνουν και πρέπει να φτιάχνουν ψηφοδέλτια με πολλά και διαφορετικά “αρώματα”, γιατί ακριβώς έτσι είναι και η κοινωνία.

Η πολιτική δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ελίτ επαγγελμάτων, αλλά του κάθε πολίτη που έχει την γνώση, την άποψη και τη διάθεση να συμβάλλει για το κοινό καλό.

Social Profile: Μπορεί σήμερα η Ευρώπη να υποστηρίξει την Ελλάδα, από την στιγμή που η ίδια η Ευρωπαϊκή ιδέα τίθεται υπό αμφισβήτηση;

Aλέξανδρος Νικολαΐδης: Η Ευρωπαϊκή ιδέα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση γιατί, έβαλε σε δεύτερη μοίρα τον άνθρωπο και στήριξε περισσότερο την οικονομία και το νόμισμα.

Τα λάθη αυτά τα πληρώνει σήμερα, με την εσωστρέφεια των λαών, και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα, γιατί οι Έλληνες εδώ και χρόνια, πρώτοι από όλους, φωνάζαμε για τον επερχόμενο κίνδυνο, και τώρα επιβεβαιωνόμαστε.

Social Profile: Αλήθεια, το γενικότερο ευρωπαϊκό συμφέρον, συνάδει σήμερα με τα εθνικά μας συμφέροντα; Είναι η Ευρώπη το σπίτι μας;

Aλέξανδρος Νικολαΐδης: Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, αλλά όπως συμβαίνει σε όλα τα σπίτια, κάποια στιγμή παρουσιάζονται προβλήματα.

Πιστεύω ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει τα μηνύματα, όλα αυτά για τα οποία φωνάζει και προειδοποιεί εδώ και 4 χρόνια η κυβέρνηση.

Στην αρχή έκλειναν τα αυτιά τους, τώρα όμως που είδαν ότι όλες αυτές οι ακραίες νεοφιλελευθερικές πολιτικές, οδήγησαν τελικά στην άνοδο ακροδεξιών φωνών και κυβερνήσεων, η κατάσταση θα αλλάξει.

Social Profile: Κύριε Νικολαΐδη, για πολλά χρόνια σας είδαμε πρωταγωνιστή σε ένα ατομικό άθλημα. Πόσο εύκολα μπορείτε να προσαρμοστείτε και να γίνεται ένας «τροχός της άμαξας», στην πολιτική;

Aλέξανδρος Νικολαΐδης: Το άθλημά μου ήταν ατομικό μόνο την ώρα του αγώνα, που ήμουν εγώ κόντρα στον αντίπαλό μου.

Σε όλη μου την προετοιμασία και προπόνηση έπρεπε να συνεργαστώ με τον προπονητή μου, με τους συναθλούμενούς μου, με τον φυσιοθεραπευτή μου, με τους γιατρούς μου.

Έμαθα να συνεργάζομαι για να πετύχω τους στόχους μου στον αθλητικό στίβο και το ίδιο θα κάνω και στον πολιτικό στίβο.

Social Profile: Τι κοινό μπορεί να έχει ένας επιτυχημένος πολιτικός με έναν ταλαντούχο αθλητή;

Aλέξανδρος Νικολαΐδης: Την αφοσίωσή τους στις αξίες της ευγενούς άμιλλας και του εύ αγωνίζεσθαι, το πάθος του για δουλειά, και την ταπεινότητα.

Αν δεν τα έχεις αυτά, δεν μπορείς να πετύχεις ούτε σαν πρωταθλητής, ούτε σαν πολιτικός

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά www.e-vima.gr)

Δείτε εδώ ολόκληρο το τεύχος του SocialProfile

https://issuu.com/socialprofile

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here