ΤΟ ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ…(LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ)

Το έλα να δεις γίνεται στην Βουλή, μιας και σε μία λεπτή κλωστή ισορροπούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες με στόχο την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δείτε εδώ για να καταλάβετε ή διαβάστε τη συνέχεια


Προσέξτε, το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί τελικά να φτάσει στην ολομέλεια της Βουλής, μιας και η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό δημιουργεί νέα αριθμητικά δεδομένα.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι επιτροπές συγκροτούνται με βάση τη δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, με αποτέλεσμα η σύνθεση των συγκεκριμένων επιτροπών να διαμορφώνεται κάθε φορά με βάση την εκάστοτε δύναμη των Κ.Ο..

Το ενδιαφέρον λοιπόν επικεντρώνεται στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, όπου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση η συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε

Στην επιτροπή αυτή η ανθρωπογεωγραφία είναι η εξής:

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 27 βουλευτές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης 27 όλα μαζί, (συμπεριλαμβανομένου του κ. Κατσίκη των ΑΝΕΛ, ο οποίος είναι αρνητικός), ένας ανεξάρτητος βουλευτής που δεν στηρίζει την συμφωνία των Πρεσπών (Δημήτρης Καμμένος) και ο κ. Δανέλλης, ο οποίος μέχρι χθες εκπροσωπούσε το Ποτάμι, αλλά θα πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, μιας και η παρουσία δεν είναι προσωπική αλλά είναι αποτέλεσμα κομματικής εκπροσώπησης.

Όπως καταλαβαίνεται δεν βγαίνουν τα νούμερα στην κυβέρνηση και είναι σαφές πλέον ότι οι ισορροπίες εντός της επιτροπής διαταράσσονται, αν κάνει κάποιος τις προσθαφαιρέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι οι όποιες αλλαγές σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές άρα και στην επίμαχη θα πρέπει να γίνουν με βάση της δύναμης των Κ.Ο. και όχι με βάση την πλειοψηφία που θα έχει η κυβέρνηση.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως αυτή αναμένεται να καταγραφεί απόψε θα αποτελείται από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα, τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη, τους δύο υπουργούς, ανεξάρτητους βουλευτές πλέον, που διεγράφησαν από τους ΑΝΕΛ (Κουντουρά, Κόκκαλη) και τους δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις), οι οποίοι παραμένουν κανονικά στο κόμμα του κ. Καμμένου.

Ποιό είναι το παράδοξο;

Ότι ως μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας λογίζονται δύο βουλευτές, οι οποίοι ανήκουν σε κοινοβουλευτική ομάδα που έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη της στο κυβερνών κόμμα.

Προφανώς κάτι δεν κολλάει…

Σωστά;

Και θα κλείσω με το Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι.

Για μένα «πέθανε» πολιτικά ο κ. Θεοδωράκης τον Ιανουάριο του 2015, την νύκτα εκείνη των εκλογών που περίμενε με αγωνία ένα νεύμα του Αλέξη Τσίπρα για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση της Αριστεράς.

Και ο Τσίπρας δεν τον επέλεξε, γιατί ήθελε έναν άλλο πρόθυμο, τον Πάνο Καμμένο!

Σήμερα αυτό που παίζεται δεν είναι η νεκρανάσταση του Κέντρου.

Είναι η πολιτική αξιοπρέπεια όσων ψήφισαν το Ποτάμι.

Ποτάμι ψήφισαν, και όχι τον Μπίστη ή τον Αντώναρο.

Και το σημερινό ερώτημα είναι αν θα ψηφίσει το Ποτάμι την συμφωνία των Πρεσπών;

Η συζήτηση αυτή έχει πολιτικό και μόνο ενδιαφέρον, μιας και είτε ο Σταύρος και ο Μαυρωτάς ψηφίσουν τις Πρέσπες, είτε απέχουν της ψηφοφορίας, η συμφωνία θα περάσει.

Την επομένη το Ποτάμι δεν θα υπάρχει.

Δύο βουλευτές έχουν φύγει, άλλοι δύο έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τις Πρέσπες, ο Λυκούδης το σκέφτεται και έτσι μας μένει μόνο ο Σταύρος και ο Μαυρωτάς.

Το τι θα κάνουν αυτοί οι δύο δεν πρόκειται να προκαλέσει μετακίνηση των τεκτονικών πλακών.

Αλλά έχει μεγάλη σημασία για έναν κόσμο που πίστεψε, ψήφισε και ακολούθησε το Ποτάμι.

Ο κ. Θεοδωράκης ψηφίζοντας τις Πρέσπες θα δώσει την πολυπόθητη άφεση αμαρτιών που χρειάζεται απεγνωσμένα ο Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από τα τέσσερα χρόνια συμβίωσης με τον ακροδεξιά του Πάνου Καμμένου.

Είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στον δρόμο του Αλέξη προς την … σοσιαλδημοκρατία.

Ας πούμε ότι το 2015 ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν ήξερε τι ακριβώς έκανε.

Την νύκτα εκείνη που συγκέντρωσε τους στενούς του συνεργάτες στο γραφείο και μοίραζε υπουργεία….

Θα μου πείτε τόσο … ;

Βασίλη είναι δυνατόν η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη να υποβάλει παραίτηση επειδή δέχεται απειλές;

Και αυτή η αρμόδια για την προστασία του πολίτη, να παραιτείται λόγω των απειλών;

Ε.Β.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here