ΞΑΝΘΟΣ: AYΞΗΣΗ 128,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

«Τριτοκοσμικό το επίπεδο» απαντά η ΠΟΕΔΗΝ

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για δαπάνες 92,5 εκατ. στους κλειστούς προϋπολογισμούς φαρμάκου και λοιπών παροχών του ΕΟΠΥΥ και 36 εκατ. στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ

Για δυσανάλογα βάρη και περικοπές μιλά η ΠΟΕΔΗΝ – Συγκέντρωση το απόγευμα στην Κοραή
Ένας προϋπολογισμός (γαι το ΕΣΥ), πολλές οι αναγνώσεις: αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός και από την απάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία μάλιστα πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 6.30 σήμερα το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή.

Για αύξηση των δαπανών για την Υγεία, μίλησε ο κ. Ξανθός στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για παγιοποίηση του σημερινού ύψους των δημόσιων δαπανών Υγείας, που είναι στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5%.

Επικαλείται δε στοιχεία από τα τελευταία τέσσερα έτη που μαρτυρούν πως οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας ακολουθούν φθίνουσα πορεία: το 2016 διατέθηκαν 6.196.284,42 ευρώ, το 2017 διατέθηκαν 4.340.394,927 ευρώ, το τρέχον έτος 3.724.540,00 ευρώ και το 2019 θα διατεθούν 3.824.312 ευρώ.γικές – πλην φαρμάκου – δαπάνες του ΕΣΥ.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι στον προϋπολογισμό του 2019 γίνεται μεταστροφή σε δύο βασικά μεγέθη που υποδηλώνουν ότι η ευθύνη λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας έχει μετακυλιστεί στους πολίτες : η σταδιακή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στη δημόσια Υγεία και η αύξηση των υποχρεώσεων για κάλυψη δαπανών από τους λειψούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Η δαπάνη για το επικουρικό προσωπικό αναλαμβάνεται πλέον από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Στην πραγματικότητα, λέει η ΠΟΕΔΗΝ, οι προϋπολογισμοί των νοσηλευτικών ιδρυμάτων περιλαμβάνουν δυσανάλογα πια βάρη και περικόπτουν άλλες λειτουργικές δαπάνες ζωτικής σημασίας.

Ο υπουργός Υγείας βλέπει πολύ θετικά το επόμενο έτος, με έσοδα 1,942 δισ. ευρώ για το ΕΣΥ και έξοδα 1,866 δισ ευρώ. Τονίζει δε πως η αγορά φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων, καθώς και η μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων είναι απολύτως διασφαλισμένη.

Προσλήψεις κατά τον Ξανθό, αλλά όχι μόνιμο προσωπικό κατά την ΠΟΕΔΗΝ

Ο υπoυργός Υγείας ανέφερε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενισχύθηκε το ΕΣΥ με περισσότερους από 6.000 μόνιμους γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Έχουν αναλάβει υπηρεσία 1.648 γιατροί ΕΣΥ και 4.075 νοσηλευτές – λοιπό παραϊατρικό προσωπικό, 4.500 επικουρικοί (2.981 γιατροί και 1.445 λοιπό προσωπικό) και 4.000 συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ.

Από την άλλη πλευρά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως «για άλλη μια χρονιά δεν προβλέπονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και φυσικά ούτε διαφοροποίηση των μισθών.

Για το 2019 προβλέπεται μόνο η πρόσληψη μόνο 1.200 μονίμων υπαλλήλων, χωρίς όμως επί της ουσίας να αυξηθεί το προσωπικό, καθώς αντίστοιχα θα απολυθεί ίδιος αριθμός επικουρικών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην νέα προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση».

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα είναι πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στο πρώτο 11μηνο του 2018, περίπου 852.000 ανασφάλιστοι (με ξεχωριστό ΑΜΚΑ) έλαβαν συνταγές για φάρμακα αξίας 205 εκατομμυρίων ευρώ και για εξετάσεις αξίας 65 εκατομμυρίων.

via

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here