Τ. Χατζηβασιλείου στην Βουλή: Εμπιστευόμαστε τους εκπαιδευτικούς Χτίζουμε ελεύθερο και ανοιχτό σχολείο

«Στόχος είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού και ελεύθερου σχολείου που αναπτύσσει την κριτική ικανότητα και τις δεξιότητες, παρέχοντας διαρκή υποστήριξη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς», ανέφερε στην σημερινή του ομιλία ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι το νέο σχολείο δίνει εργαλεία στους εκπαιδευτικούς, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος: «Πρέπει να δώσουμε στους εκπαιδευτικούς το πλαίσιο για να εξελιχθούν και να πάρουν πρωτοβουλίες. Θα το πω ξεκάθαρα. Το κράτος εμπιστεύεται τους εκπαιδευτικούς του», δήλωσε με νόημα.

Υποστήριξε την μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που δίνει μεγαλύτερη αυτονομία στις σχολικές μονάδες και επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς την επιλογή βιβλίων:

«Αμφιβάλλει κανείς ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα τους μαθητές και τις ανάγκες τους; Προς αυτή την κατεύθυνση, τομή συνιστά η ελεύθερη επιλογή βιβλίου.

Δεν καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι διαφωνούν με την αυτονομία στις σχολικές μονάδες. Θέλουμε ανοιχτό σχολείο. Ο προσανατολισμός μας είναι σαφής: ελευθερία, αυτονομία, πρόοδος», ανέφερε ο βουλευτής

Ακόμη, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν είναι απλώς χρήσιμη, αλλά είναι επιβεβλημένη, ως μηχανισμός ελέγχου και ισορροπιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μάλιστα, ο Σερραίος βουλευτής δήλωσε χαρακτηριστικά:

Προέρχομαι από οικογένεια εκπαιδευτικών και το λέω μετά λόγου γνώσεως: Ποτέ ο εκπαιδευτικός δεν φοβήθηκε την αξιολόγηση. Αξιολογείται, άλλωστε, καθημερινά από τους πιο αυστηρούς κριτές: τους μαθητές».

Επίσης, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι «η αξιολόγηση δεν είναι μπαμπούλας, δεν είναι τιμωρητική. Η αξιολόγηση φέρνει κίνητρα για βελτίωση. Δεν φέρνει τιμωρία».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε την αντιπολίτευση να σταθεί υπεύθυνα και να αφήσει τον περίσσιο λαϊκισμό και το ψεύτικο εμπόριο ελπίδας προς τους νέους.

Τέλος, πρόσθεσε με νόημα: «Να τελειώνουμε, λοιπόν, με το φόβητρο μιας μειοψηφίας που αναμασά θεωρίες του παρελθόντος και μιλά για δήθεν απολύσεις.

Οι εκπαιδευτικοί μας είναι δημόσιοι λειτουργοί, για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα».