Τάσος Χατζηβασιλείου στον ΣΚΑΪ: «Παρανομίες η Τουρκία – νόμιμες διπλωματικές κινήσεις η Ελλάδα».

«Η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά από σημαντικές διπλωματικές κινήσεις σε απάντηση των τουρκικών προκλήσεων του Όρουτς Ρέις», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

Η συμμόρφωση της Τουρκίας με τους όρους της τελωνειακής ένωσης, το αίτημα επικαιροποίησης για εμπάργκο όπλων και η ανακοίνωση της πρόθεσης Ελλάδας και Αλβανίας για κοινή προσφυγή στην Χάγη με στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, είναι κινήσεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις παραμένοντας αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, εξήγησε ο βουλευτής. 

Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο την ανάγκη να μπουν όρια στις σχέσεις που έχουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες με την Τουρκία.

Ειδικότερα, σχετικά με την ελληνο-αλβανική συμφωνία, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η ανακοίνωσή της ενοχλεί την Άγκυρα, διότι στέλνει μήνυμα για τον σωστό τρόπο διευθέτησης των διμερών διαφορών και στερεί από την Τουρκία το επιχείρημα των μονομερών ενεργειών και της μη αναγνώρισης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στα νησιά.

«Ο διπλωματικός κλοιός γύρω από την Τουρκία σφίγγει. Παρανομίες ο Ερντογάν, νόμιμες διπλωματικές κινήσεις η Αθήνα», τόνισε ο βουλευτής.

Ο κ. Χατζηβασιλείου εξήγησε ότι η Ελλάδα, με τις πρωτοβουλίες της, έχει σχηματίσει ένα ισχυρό μπλοκ χωρών που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για την ασφάλεια στην Μεσόγειο, επιμένουν στο Διεθνές Δίκαιο και την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου.

Τόνισε, επίσης, ότι παρά την επιμονή στον διάλογο, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, που διακρίνεται για την ναυτοσύνη και την εμπειρία του, δίνει δυναμικά το παρών στην περιοχή, παρακολουθώντας από κοντά κάθε κίνηση των τουρκικών πλοίων.

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο τουρκικής προβοκάτσιας, καθώς το τουρκικό ναυτικό ενδεχομένως επιχειρήσει να πάρει την ρεβάνς για την παλαιότερη επακούμβηση της φρεγάτας «Λήμνος» με το «Κεμάλ Ρέις».

Διαβάστε επίσης για την Κ.Ε.ΔΗ.Σ: