Αμφίπολη:Από το μουσείο στο Τάφο η μαρμάρινη κεφαλή της σφίγκας!

Η επιστροφή της μαρμάρινης κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στην αρχική θέση της περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες στις προτάσεις της αρχιτεκτονικής μελέτης για την αποκατάσταση του ταφικού συγκροτήματος και του περιβόλου στον Τύμβο της Αμφίπολης, που θα υποβληθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου.

Η μαρμάρινη κεφαλή εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης.

Kαι η αρχιτεκτονική μελέτη που εκπόνησε η διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ έχει άμεσο στόχο τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου και ακολούθως την ανάδειξή του με τη δυνατότητα επίσκεψης για μικρές ομάδες κοινού.

Στη μελέτη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του Τύμβου Καστά, η παθολογία του μνημείου και θα αποτυπωθούν με σαφήνεια οι κατευθύνσεις που θα πρέπει να πάρουν οι επόμενες μελέτες ανάδειξής του.

Η Λίνα Μενδώνη ζητά την επίσπευση των εργασιών

Οπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην πρόσφατη επίσκεψή της στο μνημείο, σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά των διάσπαρτων λίθων του περιβόλου στον Τύμβο Καστά, από τον χώρο του Λέοντος και του Μουσείου της Αμφίπολης, οι οποίοι υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες.

Κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι η διατήρηση του μνημείου στην υφιστάμενη κατάσταση και η αποφυγή παρεμβάσεων που θα διατάρασσαν την αυθεντικότητά του.

Η μελέτη που θα υποβληθεί στο ΚΑΣ είναι στην ουσία η πρώτη παρέμβαση αποκατάστασης του μνημείου και μέρους του περιβόλου του, καθώς οι προηγούμενες παρεμβάσεις ήταν κυρίως σωστικές και συντήρησης των ευρημάτων.

Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον της κ. Μενδώνη για την Αμφίπολη είναι έντονο, καθώς από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της μέχρι σήμερα έχουν γίνει τουλάχιστον δύο συσκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο παρουσία της ιδίας, του γενικού γραμματέα Πολιτισμού και στελεχών των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου.

Μάλιστα, η πρώτη ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης.

Η συνολική αποκατάσταση του μνημείου, που θα σημαίνει την περαιτέρω διαμόρφωση του Τύμβου και την ελαχιστοποίηση των εσωτερικών υποστυλωμάτων και ενισχύσεων, θα είναι αντικείμενο επόμενων προγραμμάτων.

Συνάντηση Μενδώνη – Τζιτζικώστα

Πάντως το πρωί θα γίνει η συνάντηση εργασίας ανάμεσα στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Μια σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν τόσο τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και αυτοί της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και οι Προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας

Το ερώτημα που θα θέσουν οι τοπικοί φορείς βέβαια είναι το πότε και αν θα γίνει επιτέλους επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος για το κοινό;

Γιατί σαφής απάντηση στο ερώτημα προς το παρόν δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού «το μνημείο θα μπορεί να είναι επισκέψιμο για ειδικές ομάδες και μόνον (ειδικούς επιστήμονες, μελετητές) το 2021, εφόσον ακολουθηθεί με συνέπεια το πρόγραμμα των εργασιών, καθώς απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις, χρόνος, και επιπλέον κονδύλια, προκειμένου το μνημείο να γίνει επισκέψιμο από το ευρύ κοινό».

Και όλα αυτά πιστέψτε με χρήματα των Ευρωπαίων , μιας και οι όποιες εργασίες εκτελούνται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2021.

Λίγα μεν , αλλά αν σκεφτείτε πως είναι τα μόνο που έχουμε;

Ειδικά για την δική μας Περιφέρεια, το πρόβλημα ήταν η απορροφητικότητα, καθώς από τα έντεκα εκατομμύρια που είχαμε, αν δέσμευε περισσότερα η Περιφέρεια, με την λογική και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα είχαμε πρόβλημα!

Αλλά ποιός περίμενε τέτοια απαξίωση για το μνημείο;

Ούτε καν η …Αφροδίτη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here