Από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Διαδυκτιακό Σεμινάριο με την Ελένη Δημοπούλου

Στο πλαίσιο της Διαδικτυακής Πανεπιστημιάδας φοιτητικού θεάτρου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών διοργανώνει την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΙΟΥ / 7.00΄μ.μ έως 8.30΄ μέσω zoom ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο Σεμινάριο με την κ. Ελένη Δημοπούλου,
Καλλιτεχνική Διευθύντρια της ομάδας «ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ» με τίτλο : «1000 FACES PROJECT με οδηγό την μέθοδο της Λωξάνδρας Λούκας»

 • Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε ηλικία και προσφέρεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ δωρεάν.
 • Δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή έως και την Πέμπτη 27/5/21 στο email: [email protected] , αποστέλλοντας
 • ονοματεπώνυμο, ηλικία, το email σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
 • Θα σας αποσταλεί ο σύνδεσμος – meeting ID του σεμιναρίου και ένας οδηγός με βήμα-βήμα τις οδηγίες για τη δημιουργία πορτραίτων της Λωξάνδρας Λούκας, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Φαέθων Βανδώρος.
 • Παρακαλούμε πολύ να έχετε έτοιμα τα πατρόν σας , πριν την έναρξη του εργαστηρίου.
 • Οδηγίες για την δημιουργία των πατρόν θα λάβετε στο mail σας μαζί με τον σύνδεσμο του zoom μετά την δήλωση συμμετοχής .
 • Θα χρειαστείτε :ένα μολύβι, μία σβήστρα, ένα χάρακα, λευκά χαρτιά και χρώματα για να δώσετε αργότερα ζωή στα πορτραίτα σας.

Και μη ξεχνάτε! Δε χρειάζεται να είστε ζωγράφος για να τα καταφέρετε!
Η δημιουργική αυτή διαδικασία είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητες ολονών!

Δυο λόγια για το project
Το project 1000 FACES – 1000 ΠΡΟΣΩΠΑ προέκυψε από την Λωξάνδρα Λούκας, καλλιτέχνιδα με σύνδρομο Down και μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει, και την μέθοδο που δημιούργησε και προσάρμοσε στις δυνατότητες της με την Ελένη Δημοπούλου.


Με την στήριξη της ομάδας Εν Δυνάμει, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε 1000 πρόσωπα με την μέθοδο της Λωξάνδρας Λούκας για τη δημιουργία πορτραίτων, ώστε να φτιαχτεί μία τεράστια «κοινωνία» με ανθρώπους διαφορετικούς.

«Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό, αλλά όλοι τόσο μοναδικοί. Έτσι και η μέθοδος αυτή. Ξεκινάει με δύο κύκλους, έναν μικρό και έναν μεγάλο. Κανένα πρόσωπο δεν είναι ίδιο»

Κάθε πρόσωπο έχει τη δική του προσωπική ιστορία, το δικό του μοναδικό όνομα, ηλικία, οικογένεια, φίλους, ασχολίες και ενδιαφέροντα!

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αρκετά εργαστήρια εκμάθησης της μεθόδου σε μέλη και φίλους της ομάδας Εν Δυνάμει, αλλά και πολλούς άλλους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν «νέα» πρόσωπα και να τους δώσουν ζωή.

Στην ομάδα αυτή, συλλέγουμε τα πορτραίτα όλων όσων έχουν συμμετάσχει στο 1000 FACES Project, μαζί με τα βιογραφικά των προσώπων που απεικονίζονται.
Στόχος μας είναι τα χιλιάδες αυτά πρόσωπα να δημιουργήσουν μια τεράστια έκθεση πορτραίτων, μία νέα τεράστια μοναδική κοινωνία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 1000 FACES

 • Βασισμένο στα έργα τέχνης της Λωξάνδρας Λούκας
 • Σύλληψη ιδέας & καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
 • Δημιουργία & προσαρμογή μεθόδου: Λωξάνδρα Λούκας, Ελένη Δημοπούλου
 • Εικαστική επιμέλεια: Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Κύρινα
 • Δημιουργία εγχειριδίου οδηγιών: Φαέθων Βανδώρος
 • Υπεύθυνος οργάνωσης και επικοινωνίας: Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης
 • με την υποστήριξη της ομάδας Εν Δυνάμει

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΑΔΑΣ
Η ομάδα Εν Δυνάμει είναι μία κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία.

Μέσα από τις δράσεις της προτείνει ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το «ανοίκειο», το «περίεργο», το «διαφορετικό» και το «ξένο» ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το.

Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας στηρίζεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ όλων των μελών της, επιχειρώντας να εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους να σταματήσουν να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό σύμπλεγμα με στερεοτυπικό τρόπο και συμβατικές φόρμες.

Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών.

Μερικά δείγματα της δουλειάς της ομάδας Εν Δυνάμει είναι η θεατρική τριλογία «Το Άλλο Το Κανονικό» αποτελούμενη από τις παραστάσεις «Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν Ελέφαντα» (2014-σήμερα), η οποία παρουσιάστηκε σε πολλά θέατρα της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας αλλά και στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Créarc – Rencontres du Jeune Théâtre Européen της Γκρενόμπλ (Γαλλία) και Our Stage –4. Europäisches Bürgerbühnenfestival 2019, το «Άλλο Σπίτι» (2016-17) μια συμπαραγωγή με την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση που παρουσιάστηκε στη Στέγη και στο Φεστιβάλ των Δημητρίων 2016 και «Ερωτευμένα Άλογα» (2018-σήμερα) η οποία παρουσιάστηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Φεστιβάλ Δάσους 2018 και στο Φεστιβαλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, όλες σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου και καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου.

Στο χώρο των εικαστικών ξεχωρίζουν οι εκθέσεις «Home? Το μικρό-μικρό σπίτι» (2015) που έλαβε χώρα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υπό την εικαστική επιμέλεια του Richard Anthony και της Θούλης Μυσιρλόγλου αλλά και η εικαστική εγκατάσταση «ΣΗΜΑΔΙΑ» (2018) που φιλοξενήθηκε επίσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υπό την εικαστική επιμέλεια του Richard Anthony.

Η ομάδα Εν Δυνάμει έχει κυκλοφορήσει επίσης το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο «ΔΥΝΑΜΗ Ή ΑΔΥΝΑΜΙΑ;» (2016), το οποίο βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο Design στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιέννης.

Παράλληλα οργανώνει ποικίλα καλλιτεχνικά εργαστήρια για τα μέλη της (κίνησης-χορού, μουσικής, εικαστικών κ.ά.).

Για όλες τις παραπάνω δράσεις, η ομάδα Εν Δυνάμει βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης αλλά και σημαντικούς Φορείς, λαμβάνοντας συμμετοχή σε πολλά Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχοντας αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς αξιώνοντας μία θέση δίπλα στα πιο πρωτοποριακά καλλιτεχνικά συμβάντα της ελληνικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2008 από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Από το 2014 η ομάδα σύστησε Σωματείο και με αυτό το νομικό πρόσωπο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας είναι η Ελένη Δημοπούλου.