Επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμμανουήλ Παπά Αθηνών για τον Ξεχασμένο Ήρωα Εμμανουήλ Παπά

Σε μία λιτή επιστολή για τον Μακεδόνα ήρωα, Εμμανουήλ Παπά απάντα ο σύλλογος των Αθηνών στον αξιότιμο κύριο Πάνο Αμυρά, Διευθυντή της ημερήσιας απογευματινής εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»

Κύριε Διευθυντά,


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τα ρεπορτάζ και τα άρθρα των συνεργατών, που αναφέρονται στις βιογραφίες,

τη ζωή και την δράση των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και άλλων ευεργετών και την Εθνική Προσφορά τους στον Ιερό Αγώνα της Εθνεγερσίας μας.


Μέχρι τώρα δεν διαβάσαμε στα φύλλα της έγκριτης εφημερίδας σας, εκτός αν διέφυγε της προσοχής μας, έρευνες και άρθρα συνεργατών σας για τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 που έδρασαν στην Μακεδονία, μεταξύ των οποίων και ο Εθνικός Ήρωας, Αρχιστράτηγος των Μακεδονικών δυνάμεων ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ.


Ο Εμμανουήλ Παπάς αποτελεί μοναδικό πρότυπο για τις επερχόμενες γενεές, για την ανεκτίμητη, πολύτιμη και αποφασιστική ανιδιοτελή μεγάλη Εθνική Προσφορά στον Αγώνα αυτού και της πολύπαθης πολυμελούς οικογένειας του.


Η Επανάσταση μπορεί να μη πέτυχε με Αρχηγό τον Εμμανουήλ Παπά και τους άλλους Ολύμπιους Αρχηγούς στη Μακεδονία, με επίκεντρο την Χαλκιδική,

αλλά η επί εξάμηνο καθυστέρηση των Τουρκικών στρατευμάτων στη Μακεδονία,

έδωσε την δυνατότητα της ανασυγκρότησης των Εθνικών Απελευθερωτικών Δυνάμεων στους Αγωνιστές της Νότιας Ελλάδος και την επιτυχή αντιμετώπιση των Τουρκικών δυνάμεων.


Για ενημέρωση σας αποστέλλω δύο (2) βιβλία που αφορούν τη ζωή και τη δράση του Εμμανουήλ Παπά και των παιδιών του που σκοτώθηκαν μαρτυρικά στα πεδία των μαχών, με τίτλους:

«Εμμανουήλ Παπάς, ένας ανώτερος άνδρας» του συγγραφέα Στέλιου Μπαμπάτση.

«Ο γιός του Εμμανουήλ Παπά στο Μανιάκι», αναφέρεται στον Γιαννάκη, του συγγραφέα Σωκράτη Σίσκου, που εξέδωσε η Αστική μας Εταιρεία και αποτελεί μεγάλη συμβολή στην έρευνα της προσφοράς του Εμμανουήλ Παπά και της οικογένειας του


Μια ομιλία μου, που εξεφώνησα κατά το τελούμενο κάθε χρόνο Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη μνήμη του Εμμανουήλ Παπά στην ομώνυμη γενέτειρα του Ήρωα.


Ευελπιστούμε ότι στον οπτικό φακό των Εθνικών Ηρώων, που ρίχνει φως στις ανεκτίμητες Εθνικές Προσφορές των Ηρώων του 1821 και άλλων ευεργετών,

θα συμπεριλάβετε σε ένα από τα φύλλα σας και σχετικό άρθρο για τον ξεχασμένο Ήρωα Εμμανουήλ Παπά.


Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για την ευαισθησία που σας διακατέχει για τα Εθνικά μας θέματα.