Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: Τη Τετάρτη με θέμα-«Ιστορικά και Λαογραφικά του Φθινοπώρου»

Το Μάθημα 7ο θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 7μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά με θέμα «Ιστορικά και Λαογραφικά του Φθινοπώρου. Νοέμβριος.»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γεώργιος Ευαγ. Κωστούρος, Φιλόλογος.

Με την ελληνική Λαογραφία ασχολούνται τα μαθήματα κλασσικής παιδείας στις τρεις πρώτες εισηγήσεις του Νοεμβρίου. Λαογραφία είναι η επιστήμη που έχει ως αντικείμενο μελέτης το λαϊκό πολιτισμό ενός έθνους σε όλες τις εκφάνσεις του. Χαρακτηριστικά των λαογραφικών φαινομένων είναι η συσχέτισή τους με τον κύκλο της βλάστησης και τις αγροτικές εργασίες, η παράδοση και η ομαδικότητα. Στα τρία μαθήματα για το Φθινόπωρο (ένα για κάθε μήνα), εκτός από το καθαρά λαογραφικό περιεχόμενο (λαϊκά δρώμενα, ασχολίες, έθιμα) γίνεται λόγος για την ονοματολογία των μηνών, για ιστορικά συμβάντα, για τις γιορτές και τους αγίους που εορτάζονται κάθε μήνα αλλά και για τους σημαντικότερους φυτικούς καρπούς και προϊόντα που μας δίνει ο καθένας από αυτούς.

Το τρίτο μάθημα έχει ως θέμα του τον Νοέμβριο. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της σποράς των χωραφιών με τα πολλά έθιμα, ενώ την ίδια εποχή στα ελληνικά λιόφυτα αρχίζει το πανηγύρι της ελιάς. Το μάθημα κάνει αναφορά και στην πλειάδα των θρησκευτικών εορτών  του μήνα. 

Ο Γεώργιος Κωστούρος, γεννήθηκε στη Λαμία, από την ευρύτερη περιοχή της οποίας και κατάγεται. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγητής στο 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών. Παρακολουθεί για 10η χρονιά τα μαθήματα κλασσικής παιδείας και από την περίοδο 2015-16 συμμετέχει και ως εισηγητής.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g

οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές. 

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626 

Ανδρονίδης  Θεολόγος 
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

       Κλασσική παιδεία  https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw 

και τηλεοπτικά