Στη πρώτη θέση το νομισκατοκοπείο της Αμφίπολης!!

To νομισματοκοπείο της Αμφίπολης μάθαμε ότι κατατάσσεται στη πρώτη θέση με το μεγαλύτερο πλήθος νομισμάτων που βρίσκονται σε συλλογές ανά τον κόσμο.

Παράλληλα σε δυο νομισματοκοπεία των Σερρών κόπηκαν ισλαμικά νομίσματα, ενώ σε απόσταση πενήντα χιλιομέτρων από τον Καστά υπάρχει μόνο ένας θησαυρός ο οποίος χρονολογείται στο -58 π.Χ. και βρέθηκε στην περιοχή της Καβάλας.

Τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αναμένεται να αποκαλύψουν δυο μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους μιας έρευνας, εντόπισαν σε 13 συλλογές συνολικά 2035 νομίσματα κοπής της Αμφίπολης από τα οποία τα 866 αφορούν την περίοδο βασιλείας του Αλέξανδρου.

Οι δύο γυναίκες με καταγωγή η μια από της Σέρρες και η άλλη από το Άνυδρο της Πέλλας, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την Αμφίπολη λόγω της ανακάλυψης του μεγαλοπρεπούς μνημείου το 2014 εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στα νομίσματα της περιόδου όπου και χρονολογείται.

Επί 18 χρόνια οι δυο καθηγήτριες διδάσκουν πληροφορική στη δημόσια εκπαίδευση σε Θεσσαλονίκη και Πέλλα και στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος Τεχνολογίες Ιστού και Ανάλυση Δεδομένων Ιστού με υπεύθυνο καθηγητή τον Ευθύμιο Ταμπούρη ανακάλυψαν ένα μεγάλο θησαυρό γνώσης για το νομισματοκοπείο της Αμφίπολης.

Η Γιάννα Φλώρου και η Θωμαή Τσακπίνη ασχολούνται επισταμένα με τα νομίσματα της συγκεκριμένης περιοχής.

Στην έρευνα, καταγράφονται πολύ σημαντικά στοιχεία αφού οι δυο μεταπτυχιακές φοιτήτριες του ΠΑΜΑΚ είχαν πρόσβαση στα αρχεία του

  • Αρχαιολογικού Μουσείου της Lliria, του Βερολίνου
  • του Κλασσικού Μουσείο του Δουβλίνου
  • του Μουσείου Τέχνης Harvard,
  • του Μουσείο Προϊστορίας της Βαλένθια
  • του Μουσείο Τέχνης Fralin Πανεπιστημίου Βιρτζίνια
  • του Βρετανικό Μουσείου
  • και της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας.
  • Πρωταγωνιστές στα νομίσματα είναι οι, Φίλιππο ΙΙ, Αλέξανδρος Γ’ και Ολυμπιάδα και απεικονίζουν σημαντικές στιγμές του καθενός ξεχωριστά στην κοινωνία της εποχής εκείνης.
  • Από αυτά τα 1169 έχουν αναφορά στην Ολυμπιάδα και στο Φίλιππο με εξαιρετικές παραστάσεις που προσθέτουν πολλές πληροφορίες που έως τώρα δεν ήταν γνωστές.

Αλλά δεν πρέπει να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και σε όλους εμάς;

Γιατί ο πλούτος αυτός είναι …δικός μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here